Enligt en ny undersökning från Kaspersky är 41 procent av svenskarna oroliga för spionage via webbkameran. Samtidigt har var fjärde svensk inga som helst problem med att ge appar och andra digitala tjänster tillgång till både mikrofon och webbkamera.

Kaspersky påpekar att det finns all anledning att vara försiktig när det gäller att ge appar och tjänster tillgång till mikrofon och kamera. Det är förstås omöjligt att genomföra videosamtal utan dessa saker, så om det är Zoom, Skype eller Microsoft Teams som frågar har du inte så mycket val än att tacka ja. Men om det är en miniräknare eller liknande som vill få tillgång till funktionerna gör du klokt i att tacka nej.

– Det är positivt att så många uppmärksammar säkerhetsproblematik kopplad till kameror, mikrofoner och andra möjligheter att övervaka och spionera via digitala enheter, säger Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing på Kaspersky i ett pressmeddelande.

Utöver att begränsa åtkomsten till funktionerna kan du som är extra orolig se till att täcka för webbkameran när den inte behöver användas.