Regeringens särskilde utredare, Gunnar Fredriksson, rekommenderar inte en framtida pant för småel såsom mobiltelefoner, skriver TT.

– Vi ser en pant som komplicerad att införa och det löser bara en begränsad del av de problem som vi identifierat, säger Gunnar Fredriksson till nyhetsbyrån.

Istället är rekommendationen att producenterna av småelsprodukter ska få högre ansvar att ta hand om insamlingen och återvinningen av sina produkter. Ett sådant insamlingssystem beräknar Gunnar Fredriksson skulle höja priset på en mobiltelefon med cirka 30-40 kronor. Även Elektronikbranschen har förespråkat ett utökat producentansvar istället för ett pantsystem.

Miljö- och klimatministern Per Bolund är trots rekommendationen inställd på att ett pantsystem ska införas.

– Vi ska införa ett pantsystem. Det är det spåret vi kör efter, säger han till TT.

Enligt honom skulle ett pantsystem få in en miljon fler telefoner gentemot ett utökat producentansvar.

– Mobiler som ofta ligger och skräpar i folks byrålådor. Enligt en enkät sitter hushållen på uppemot 25 miljoner mobiltelefoner.

Krav på pant för småelektronik säger Per Bolund också är en del av januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Om regeringen oavsett vill gå vidare med ett pantsystem rekommenderar den särskilde utredaren Gunnar Fredriksson att börja med att enbart ha pant för mobiltelefoner. Detta skulle i så fall kunna införas från januari 2023.

Läs också: Grönt ljus för europeisk jättesatsning på hållbara batterier