Google har nu presenterat en rad nyheter som kommer släppas i år till företagets karttjänst Maps.

Live View användar sig av AR och drivs av en teknologi som kallas för "global localization" som använder AI för att skanna tiotals miljarder Streetview bilder så att Google Maps kan förstå användarens position och riktning. Detta gör att Google Maps kan ge mer detaljerad vägledning med AR-pilar och skyltar som även kan ta i akt saker som höjdskillnader. Exempelvis om användaren är nere i en tunnelbana kan den få reda på om den behöver gå ner för en viss trappa. Än så länge är funktionen tillgänglig på ett begränsat antal platser varav ingen är i Sverige.

Ett nytt väderlager ska göra så användare kan se det nuvarande vädret för ett område såväl som prognosen för de kommande timmarna. Ett nytt luftlager visar också hälsokvaliten på luften i området. Dessa funktioner kommer till både Android och IOS de kommande månaderna varav väderlagret blir tillgängligt globalt medan luftlagret först dyker upp i Australien, Indien och USA.

Google Maps kommer även få en ny funktion för mer miljövänlig vägledning som optimerar en ressträcka så att den får lägre bränsleförbrukning genom att iaktta faktorer som väglutning och trafikmängd. Funktionen kommer längre fram bli automatisk i de fall att körtiden blir ungefär samma. I de fall att det är stor skillnad kommer Google Maps informera om detta och låta användaren göra valet. Funktionen dyker först upp i USA senare i år och kommer därefter lanseras globalt. Google Maps kommer också börja ge notifikationer om en förare befinner sig i en lågutsläppszon.

I USA kommer Maps-användare även börja se mer detaljerad information om att beställa matvaror online och antingen hämta dem utanför butiken eller få dem hemlevererade via olika tjänster. Det är oklart när liknande information kan dyka upp i andra länder.

Utöver det säger Google att de i år kommer ta över 100 olika AI-drivna förbättringar till Google Maps för att se till så karttjänsten innehåller den mest exakta och uppdaterade informationen.

Läs också: Test - hitta prylar, husdjurn och barn med gps-trackers