Testad produkt: HP Elite Dragonfly
Pris: 23 999 kr hos HP

HP har just nu ingen riktigt lätt laptop i sitt konsumentutbud. Den mest slimmade är flippbara modellen Spectre X360, men även den hör till de tyngre i sin klass. Vill du ha deras absoluta lättviktare får du spana in business-datorn Elite Dragonfly, som debuterade 2019 och som nu har släppts i en andra generation. Det är en riktig tunn lättviktare, som beroende på konfiguration kan väga så lite som 0,99 kilo. Vår testade modell väger aningen mer.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du ha en lätt och snygg dator med extra allt funktionsmässigt och genomgående hög kvalitet, då kan det här vara rätt dator för dig. Vad du inte får för pengarna är bäst prestanda eller batteritid och om du inte har gjädje av alla funktioner kan det bli en dyr investering.

Positivt

  • Lätt, slimmad och lyxig
  • Många smarta funktioner
  • Bra bild och ljud
  • Dämpad kylning

Negativt

  • Prestanda
  • Begränsad batteritid
  • Skärmen
  • Priset

Elite Dragonfly G2 visades upp redan på CES-mässan för ett drygt år sedan, men tog sedan tid på sig att släppas. När den nu finns i svenska butiker är det dessutom med uppgraderad processor, nya elfte generationens Core, komplett med Evo-certifiering från Intel.

Precis som Spectre X360 är det en vikbar dator med pekskärm, du kan använda HP:s Active Pen G3 för anteckningar och kreativt arbete. En sådan ingår inte utan får köpas till separat. Det här är en betydligt mer slimmad dator än Spectre X360, med enkel, elegant design, ett yttre i matt aluminium och läcker dov gråblå färgton.

Byggkvaliteten är klanderfri: stabilt chassi, väl avvägt motstånd i skärmlocket och toppklass på tangentbord och musplatta. Det enda vi har att klaga på är att tangentbordet är onödigt trångt. HP har valt att sätta ett par centimeter högtalarelement på vardera sida om det, istället för att låta det gå ut i kanterna. På en 13-tummare med modernt tunna skärmkanter är det inte optimalt.

Bra men inte topprestanda

Det här är en riktigt påkostad laptop som finns att få i flera konfigurationer, dels med extra minne och lagring, dels med extra säkerhetsfunktioner och utökad garanti, med prislapp mellan drygt 20 000 upp till över 40 000 kronor. Den vi testat är en basmodell som också säljs direkt i HP:s webbutik. 

HP Elite Dragonfly G2
En riktigt stilren och snygg dator.

Även den har klart respektabel hårdvara. Processorn är en Intel Core i7 med fyra snabba kärnor, du får 16 gigabyte ramminne och en 512 gigabyte ssd med riktigt höga läs- och skrivhastigheter. Processorn ser här ut att vara konfigurerad i lågenergiläge, vilket sänker prestanda något.

Det kan även skilja en hel del mellan olika datorer beroende på hur aktiv kylningen är, och HP är försiktig även med den. Men du får en väldigt snabb upplevelse för allt vardagligt som webb, mejl, kommunikation, Office och för lättare mediaredigering. I gengäld gör det att datorn aldrig blir mer än måttligt högljudd när fläktkylningen drar igång.

Hög kvalitet för mötena

Datorn en väl godkänd webbkamera med bra automatisk ljus och färgbalans, men en del brus i mörka delar av bilden. Den inbyggda mikrofonen är utmärkt för röstupptagning och filtrerar snyggt bort bakgrundsbrus. Med riktigt bra inbyggda högtalare både för samtal, media och musik får du en bra närvarokänsla vid videomöten.

Datorn vaknar på en knapp sekund och med både fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning går det omedelbart att låsa upp den med bibehållen hög säkerhet. För den som vill känna sig extra trygg har HP ytterligare säkerhetsfunktioner. Datorn är utrustad med tpm 2.0-krets, en snabbknapp för att stänga av webbkameran och HP:s speciella insynsskydd Sureview i skärmen.

Vi har varit kritiska till Sureview tidigare, senast i Spectre X360 som går att få med eller utan funktionen. Det är en smart funktion som aktiverar ett insynsfilter, så att du kan jobba utan att en bordsgranne ser vad du gör. Problemet är att den påverkar bildkvaliteten även när det inte används. I en dator som Elite Dragonfly, med mobilt kontorsarbete som främsta användningsområde, tycker vi att det passar bättre.

HP Elite Dragonfly G2 skärm
Insynsskyddet i skärmen gör att den kan tappa i ljusstyrka i hörnen, om du sitter felplacerad. Men skärmens ljusstyrka kompenserar bra för detta.

Speciellt eftersom skärmen har ovanligt hög skärmljusstyrka, vilket hjälper mot den permanent dämpade ljusstyrkan i en Sureview-skärm samt den naturligt snävare betraktningsvinkeln, även när skyddet inte är aktiverat. Här får du upp till hela 1 000 cd/m2 i ljusstyrka, vilket inte bara kompenserar för det extra skärmlagret utan också räcker till för behaglig utomhusanvändning. Skärmen är helblank, men vi tycker inte den har särskilt störande reflexer.

Fina färger, sämre kontrast

Skärmen håller hög kvalitet. En ips-skärm med 1080p-upplösning som levererar jämna färger med bra vitbalans. Skärmen hare däremot kontrastbrister. Den har hög svartpunkt, vilket gör att mörka ytor inte blir djupt svarta utan aningen gråa.

Portuppsättningen är den förväntade i en bra ultralätt laptop år 2021. Dubbla thunderbolt 4 för snabb data, displayport och batteriladdning, en stor usb 3-port, hdmi-port och hörlursuttag. Datorn har ingen minneskortläsare, istället har den simkortplats. Den har nämligen inbyggt lte-modem med stöd för både simkort i nanoformat och e-sim. Utöver det får du givetvis wifi 6-stöd. Vi upplever mottagningen för wifi 6 och mobilt bredband som problemfri.

HP Elite Dragonfly G2 modem
Inbyggt mobilt bredbandsmodem. 

Den höga ljusstyrkan i skärmen påverkar batteritiden, men inte så mycket som vi befarade. Så länge du inte sitter i solljus och behöver full styrka eller pressar processor långa perioder ska en laddning räcka en arbetsdag. Möjligheten att "snålköra" är inte lika stor som i andra liknande laptops. Ljusstyrkan går av någon anledning inte att dämpa mer än till halvlågt läge. Skillnaden mot de mest långlivade konkurrenterna är dock inte så stor att det blir en avgörande nackdel.

Smart bonusknapp

Datorn har Microsoft Office förinstallerat och en handfull kontrollprogram från HP, inklusive en utförlig användarhandbok på svenska. Inget kan kallas för bloatware, men HP hade gott kunnat samla flera av funktionerna i en kontrollpanel.

Vi hittar också en programmerbar funktionsknapp i tangentbordet, som du kan ställa in att öppna valfria program, webbsidor och mappar, dessutom upp till fem på en gång. Du kan spara fyra sådana grupper med Shift, Ctrl och Alt-kombination. Alternativt kan du spela in ett tangentbordsmakro eller låta knappen snabbskriva en textsträng. 

HP Programmable Key
Datorns behändiga extraknapp programmeras lätt i en särskild app.

Det är funktionsrikedomen som är det bestående intrycket av Elite Dragonfly G2. Dubbla biometriska inloggningar, Sureview-skärmen, mobilt bredband, flippbar skärm och flera andra små detaljer. Trots detta är det en slimmad och lätt dator, med bra prestanda. Den är dock inte snabbast eller har bästa batteritiden i klassen. Det gäller att du uppskattar och utnyttjar tillräckligt många av datorns funktioner för att du ska bli nöjd med ditt köp.

Specifikationer

Produktnamn: HP Elite Dragonfly G2 358V8EA#UUW
Testad: April 2021
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset 
Trådlöst: 4g, wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vikbar till surfplatteläge, insynsskydd för skärm
Ljudnivå: 0-36 dBa
Batteritid: 3 tim 10 min (hög belastning), ca 16 tim (låg belastning)
Storlek: 30,4 x 19,8 x 1,6 cm
Vikt: 1,14 kg
Rek. pris: ca 23 999 kr
Aktuellt pris: 23 999 kr hos HP

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 3 224 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 358 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 932 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 557 poäng
Geekbench 5, grafik: 16 366 poäng
Disk, läsning: upp till 3 300 MB/s
Disk, skrivning: upp till 2 945 MB/s

Betyg: 4 av 5