Testad produkt: Emeet Officecore M2
Pris: 1 999 kr hos Proshop

Det senaste året har många av oss fått vänja sig vid att jobba, plugga och ha alla möjliga sorts möten på distans, vilket har gjort att fler fått upp ögonen för vikten av bra bild och ljud för ändamålet. Därför har vi testat prylar som webbkameror och möteshögtalare. Emeet Officecore M2 är en ny möteshögtalare som trots sitt namn uppges ha egenskaper som gör att den även passar bra på hemmaplan för distansarbete.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Smart brusreducering, snygg design och hög byggkvalitet gör att Officecore M2 kan passa i ett mötesrum. Men den är inte det flexibla verktyg för mobila möten och hemarbete vi hade hoppats på. En vanlig laptop låter ofta bättre.

Positivt

  • Kompakt och behändig att bära
  • Bra brusreducering
  • Externa ljudportar

Negativt

  • Platt och trist ljud
  • Otydliga kontroller
  • Begränsad räckvidd på mikrofonen

Det är en rund puck med dryga tolv centimeters diameter med tre och en halv centimeters höjd samt sluttande kanter som får den att se ut som ett flygande tefat. Byggkvaliteten är klanderfri, med solitt och stryktåligt chassi i aluminium, plastkomposit och gummiklädd botten. Med en vikt på nästan tre hekto vilar den stadigt på en bordsyta.

Runt om pucken löper en diodrand som kan lysa i olika färger och är indelad i sektioner. Den fungerar som statusindikator, samt visar volym- och batterinivå. Den indikerar också riktning på ljudupptagningen, något som sker automatiskt under samtal.

Officecore M2 har en central monohögtalare i mitten och fyra stycken mikrofoner på sidorna som är riktade åt fyra håll för full 360 graders ljudupptagning. Enhetens kontroller finns på touchpanel med sju knappar placerade på ovansidan.

Emeet Officecore M2
Emeet Officecore M2 har ett behändigt fodral på köpet.

Möjlighet att bygga vidare

På baksidan, om man kan kalla någon sida det på en rund högtalare, som inte bryr sig om hur den är riktad, sitter fysiska anslutningar bakom en gummilucka. Här kan du koppla in usb-kabel för att ladda batteriet eller ansluta direkt till en dator. Det finns även en 3,5 millimeters audio in och en audio ut, för att ansluta en separat mikrofon eller extra högtalare.

En intressant funktion är att du kan koppla ihop två Emeet för att dels utöka räckvidden på mikrofonerna, dels få stereoljud. I alla fall på pappret, men då vi bara har en är det inte något vi kunnat testa.

Det vanligaste sättet att koppla upp högtalaren är via bluetooth. Du kan enkelt parkoppla den direkt till en dator eller mobil. För pc medföljer också en usb-mottagare om du inte skulle ha bluetooth i datorn. Den är redan parkopplat och bara att plugga in för att använda. Högtalarens inbyggda batteri räcker för aktiv användning i ungefär 16 timmar.

Usb-kabel medföljer, men ingen laddare. Den karar dock bara att ta emot 5 Watts effekt. Det tar cirka fyra timmar att ladda upp batteriet.

Emeet Officecore M2 anslutningar
Emeet Officecore M2

Tydligt men hårt ljud

Ljudkvaliteten i högtalaren lämnar en del att önska. Den är anpassad för att reproducera tydliga röster, vilket den gör bra. Vi testade enskilda samtal, gruppsamtal och i både tysta och bullriga miljöer, och hade aldrig problem med att höra vad som sades eller att skilja talare åt. Men särskilt behagligt låter det inte. Röster har en kantig och vass ton, utan fyllighet i mellanregister eller klarhet i diskanten.

Det gör också att högtalaren är begränsad till just samtal och möten. Du får allt annat än behaglig ljudbild för media och musikuppspelning. Och även att lyssna på röster en längre period, som en poddcast, en ljudbok eller ett online-föredrag blir påfrestande i längden. Ett möte då och då funkar den bra för, men inte mer.

Samma sak kan sägas om mikrofonerna. De är bra på att hitta och identifiera röster samt filtrera bort allt annat, oavsett var de som pratar är placerade eller om flera i ett rum pratar i mun på varandra. Officecore M2 har två mikrofonlägen, med eller utan vad Emeet uppger vara en egenutvecklad ai-baserad brusreducering.

Emeet Officecore M2 ljudupptagning.
Dioderna på sidan visar i vilken riktning mikrofonerna tar upp ljud. Har du mikrofonen mutad lyser ringen rött.

Halvkort till kort räckvidd

Med brusreduceringen på minskar mikrofonernas räckvidd från cirka tre till en och en halv meter. Men du får mer effektiv brusfiltrering. Vi tror även att det är en viss brusreducering på när läget är avslaget. Varken en och en halv meter eller tre meter är dock särskilt långt och begränsar mikrofonernas användningsområde.

Här ska också någon form av aktiv gain-funktion aktiveras, men vi kan inte säga att den är särskilt effektiv. Den fungerar snarare för att normalisera volymen på nära eller halvnära håll, men gör inte mycket för att lyfta upp svagare röster på avstånd.

Ett annat minus är att det är närmast obegripligt att kontrollera funktionen utan att först djupdyka i manualen. Du växlar mellan standardläge och ai-brusreducering med en knapp på kontrollpanelen, men symbolen för detta är allt annat en uppenbar och vilket läge den står i visas inte någonstans. Vi får testa att spela in ljud för att gissa oss fram till det. Likaså är symbolen för att parkoppla med bluetooth av någon anledning inte en bluetooth-logga. 

Emeet Officecore M2 knappar
Vet du vad dessa symboler betyder? Inte vi heller. Du måste konsultera manualen innan du kan använda Officecore.

Inga avancerade kontroller

Samtalskontrollerna på kontrollpanelen, en lur för att svara eller lägga på, en stor mute-knapp i mitten, och volymknappar, fungerar med mobiler som ett headset. Ansluten till en dator är den kompatibel med de flesta viktiga videomötestjänster, men inte alla. Den fungerar givetvis även då som generell mikrofon och högtalare i Windows. Du kan bara inte använda samtalsknappen.

Vi tycker att Officecore M2 faller mellan stolarna. Den har riktigt bra brusreducering, snygg, kompakt design, men kommer till korta både som mångsidig mikrofon, tack vare begränsad räckvidd, och som högtalare för annat än just tillfälliga möten.

Specifikationer

Produktnamn: Emeet Officecore M2
Testad: April 2021
Tillverkare: Emeet
Högtalare: 3 W mono, 20-20k Hz
Mikrofoner: 4st, 100 Hz till 8 kHz, 360 grader ljudupptagning
Mikrofonförbättring: Brusreducering, automatisk gain
Anslutning: Usb, bluetooth 4.2
Kontroller: Volymkontroll, mikrofon av/på, samtalskontroll, brusreducering av/på, bluetoothkontroll
Övrigt: Bärfodral, bluetoothmottagare för pc
Batteri: 2600 mAh, upp till ca 16h samtal
Storlek: 12,4 x 12,4 x 3,4 cm
Vikt: 291 gram
Rek. pris: ca 2 000 kr
Aktuellt pris: 1 999 kr hos Proshop