Vpn är, om inte ordet på allas läppar, så åtminstone väldigt inne just nu i pandemitider. Det är en säker ”tunnelöverföring” från punkt till punkt på nätet som kan användas till exempel för att vara anonym eller bara för att öka säkerheten. För alla som jobbar hemifrån är det vanligt att deras företag kräver att de ansluter sig via vpn för att bibehålla säkerheten.

Det finns vpn-tjänster av alla de slag att hitta på internet, både gratis varianter och (oftast bättre) sådana som kostar pengar. Läs mer i vårt test av vpn-tjänster.

Men du kan också skapa en egen vpn-anslutning, bara med hjälp av Windows. Du kan använda den för att ansluta säkert till ditt eget nätverk hemma, från dator eller mobil, när du är ute och rör på dig. Resultatet blir att det är som om du är hemma i ditt nätverk. Kravet för en vpn-server som inte utnyttjar funktioner i din router är dock att den dator som ska agera server ständigt är igång. Läs mer här.

Vpn

1. Nätverksanslutningar

Högerklicka på nätverksikonen nere till höger och välj Öppna nätverks- och internetinställningar. Välj Ändra nätverkskortsalternativ och därefter Ny inkommande anslutning i Arkiv-menyn (tryck på Alt om den inte visas).


Vpn

2. Konto

Välj ett konto som ska kunna ansluta – eller skapa ett nytt med hjälp av knappen Lägg till användare. Klicka på Nästa. Bocka för Via internet och klicka på Nästa.


Vpn

3. Protokoll

Bocka för de protokoll du vill kunna använda (det fungerar att välja alla om du är osäker) och avsluta med Tillåt åtkomst. Din vpn-server är nu klar, men du behöver också vidarebefordra en port i din router.


Vpn

4. Vidarebefordran

Öppna din routers inställningar och vidarebefordra port 1723 till den lokala datorns ip-adress. Detta går olika till i alla routrar. Du behöver också slå upp routerns publika ip-adress (WAN-IP) för att kunna nå den från andra enheter.


Nästa steg: Dags att ansluta din server

När du har satt upp en vpn-server i Windows, enligt stegen ovan, är det dags att ansluta till din server från en annan dator.

Det finns gott om färdiga vpn-tjänster att använda och i de fallen handlar det oftast om någon särskild mjukvara som behövs för varje enskild tjänst. Det finns också en mängd olika vpn-protokoll. Några vanliga är Open VPN och PPTP. Det förstnämnda anses vara det säkraste, medan PPTP är äldst och ger den svagaste säkerheten.

Nu är det ju just PPTP (point-to-point tunneling protocol) som finns inbyggt i Windows och det bör kanske inte användas för försvarshemligheter. För vardagsanvändning där du inte behöver hålla dig undan för amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA duger det dock utmärkt. Det har dessutom de stora fördelarna att ge den bästa hastigheten och dessutom vara mycket enkelt att konfigurera.

Skulle du i stället vilja prova OpenVPN (du kanske har en server inbyggd i din router) går det att hämta gratis här. Men förbered dig på mycket krångel. Nu tittar vi på Windowsmetoden.

Vpn

1. VPN

Klicka på nätverksikonen nere till höger och välj Nätverks- och internetinställningar. Klicka på VPN i menyn till vänster och sedan på Lägg till en VPN-anslutning.


Vpn

2. Lägg till

Välj Windows under VPN-leverantör, ange valfritt namn på anslutningen och skriv in din servers adress. Det kan vara en ip-adress eller en webbadress.


Vpn

3. Spara

Välj Automatiskt under VPN-typ och sedan Användarnamn och lösenord. Skriv in de användaruppgifter du valt för din server. Klicka på Spara.


Vpn

4. Anslut

För att ansluta, klicka på nätverksikonen nere till höger. Klick på din nya anslutning och sedan på Anslut. Uppkopplingen görs. För att avsluta, gör likadant och klicka på Koppla från.