Testad produkt: Zyxel 5G NR Portable Router
Pris: 5 127 kr hos ComputerSalg.

Zyxels första mobila 5g-router har det väldigt beskrivande namnet 5G NR Portable Router. Du kan också hitta den i butiker under modellnumret NR2101. Det var en av de första mobila 5g-routrarna som dök upp i butiker i vintras, och har ett pris på ungefär 5 500 kronor på de flesta ställen den går att få tag på.  

Betyg 3 av 5

Omdöme

Zyxels router är en praktisk liten dosa som inte gör några uppenbara fel, men som inte övertygar lika mycket som ett par av konkurrenterna. Den levererar wifi över förväntan, men ligger steget efter i mobila prestanda och batteritid.

Positivt

  • Stabilt korta svarstider.
  • Snabbt wifi med bra räckvidd.
  • Behändig pekskärm.
  • Kompakt format.

Negativt

  • Något kort batteritid.
  • Steget efter i mobil hastighet.
  • Inga bonusfunktioner.

Routern är mycket lik D-Links DWR-2101 som vi också testat, de har samma yttre form, samma externa anslutningar och placering av sim-kortsplats och batteri, samma 2,4 tums pekskärm som huvudgränssnitt, och såvitt vi kan se sett samma hårdvara under huven.

Det ser helt enkelt ut att vara en router byggd av en tredjepartstillverkare som bägge leverantörerna sedan sätter sin egna design och på och anpassar mjukvara till.

Det är en kompakt dosa jämfört med andra konkurrerande 5g-modem, med mått som en större tvål och med mjukt avrundade kanter, utmärkt att slinka ner i en jackficka eller nästan obemärkt i en datorväska.

Sim-kort matas in i en hållare under dess löstagbara bakstycke där du också kan byta ut batteriet. En stor ethernetport på ena långsidan och en liten usb c-port på andra är routerns enda externa anslutningar.

Mycket är bekant

Gränssnitt och hantering är nästan identiska mellan denna och D-Links router. Det är i och för sig bara positivt, då den är snygg och lättnavigerad, med korta steg till den viktigaste informationen och inställningarna. Zyxel har en annan startsida på pekskärmsmenyn som ger den bättre överblick över vissa detaljer som signalstyrka och datakvoter.

Annars har de precis samma gränssnitt och såvitt vi kan se samma funktionalitet; delning av mobiluppkoppling över wifi, usb eller ethernet, men inga andra extrafunktioner. Den har dock skillnader mot D-Links router på en handfull punkter. Du får till exempel med en laddningsadapter, vilket saknas i D-Links paket, men i gengäld får du klara dig utan det snygga bordstativet som D-Link skickar med.

Zyxel 5G NR Portable Router simkort
För att mata in sim-kortet lyfter du bort hela bakstycket.

Den yttre designen är mer avskalad och anonym här, med mattsvarta plastytor runtom. Du kan även här ansluta med ip-nummer till ett webbgränssnitt för mer detaljinställningar, men till skillnad från D-Link hittar vi ingen mobilapp till Zyxels router. För de allra flesta användare är det dock onödigt, då den har säkert förkonfigurerat wifi och för de flesta operatörer är det bara att plugga in sim-kortet och köra.

Underpresterar en aning

Prestandamässigt borde de två routrarna på pappret också vara identiska. Men här halkar Zyxel efter, med 15 till 20 procent lägre nerladdningshastigheter överlag och enstaka kortare sänkor i hastighet. Mätningar av mobil uppkoppling är nyckfulla, men resultaten står sig vid flera mättillfällen, så det kan vara en faktor att ha i åtanke. Svarstiderna är dock utmärkt korta, mobila uppkopplingen är stabil utan signaltapp när vi rör oss på stan, och den lilla dosans wifi-prestanda, räckvidd och kapacitet imponerar.

Den ser också ut att dra mer ström. Vi får ut ungefär tio timmars driftstid, vilket också är vad Zyxel utlovar. Det är ingen stor skillnad mot de 12-13 timmar som D-Link och Netgear levererar med sina routrar, men kan vara en orsak att packa en extra powerbank om du ska vara ute länge.

Zyxel webbgränssnitt
Via webbgränssnittet kan du lätt komma åt alla detaljinställningar.

Vi misstänker att skillnaderna mellan dem kan ha med firmware att göra, då D-Link-routern har något färskare sådan. Så förhoppningsvis finns det möjligheter att trimma resultaten. Och dåliga är de inte. Så får du tag på Zyxels router till ett bra pris är den inget misslyckat köp.

Specifikationer

Produktnamn: Zyxel 5G NR Portable Router
Testad: April 2021
Tillverkare: Zyxel
Modellnummer: NR2101
Modemtyp: 4g (cat 20/13), 5g (sub 6)
Wifi-typ: Wifi 6, 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1 200 Mbit/s
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Anslutningar: Gigabit ethernet lan, usb 3 typ c (laddning och internetdelning)
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till ethernet: 799 Mbit/s
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till 5g: 395 Mbit/s ner, 40 Mbit/s upp
Räckvidd, wifi: Ca 20 meter på 5 GHz, ca 30 meter på 2,4 GHz
Batteri: 5300 mAh, ca 10h surftid
Admin-gränssnitt: Pekskärm, webb
Storlek: 11,9 x 7,2 x 2,4 cm
Vikt: 235 gram
Pris: 5 127 kr hos ComputerSalg.

Betyg: 3 av 5

ZyXEL NR2101 5G Pris vid test: 5025 kr.

Bästa pris just nu: 5304 kr