Testad produkt: Huawei 5G Mobile Wifi Pro
Pris: 5 755 kronor hos ComputerSalg

Huawei var en av de första tillverkarna som släppte en mobil bredbandsrouter som stödjer 5g, och den har sedan tidigare i vintras funnits tillgänglig i svenska butiker. Den finns i två versioner, 5G Mobile Wifi och 5G Mobile Wifi Pro. Den vi har testat här är Pro-modellen, som kostar strax under 6 000 kronor.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Huaweis router skiljer sig från mängden genom att den saknar fast nätverksport och wifi 6, en liten nackdel för vissa, och en större för andra. På plussidan har den extra stort batteri och möjligheten att dela med sig av kraften. Vi hade dock hoppats på en större skärm och fler direkta kontroller.

Positivt

  • Bra mobila prestanda nedströms.
  • Extra stort batteri.
  • Fiffigt med powerbank och trådlös laddare.
  • Wan via wifi.

Negativt

  • Endast wifi 5.
  • Måttlig räckvidd på wifi.
  • Bitvis bökig att administrera.
  • Något tung.

Enklare 5G Mobile Wifi är ungefär 2 000 kronor billigare, och för grundfunktionaliteten är det ingen större skillnad på dem. De har samma 5g-krets, Huaweis egna Balong 5000, samma wifi-prestanda – och såvitt vi kan se samma funktioner förutom på en punkt.

Pro-modellen har ett extra stort batteri på hela 8 000 milliamperetimmar. Det är mycket mer än någon av konkurrenterna, och möjliggör aktiv surf under nästan ett helt dygn. Det är inte bara tänkt för att maximera batteritiden, utan 5G Mobile Wifi Pro fungerar även som powerbank som du kan ladda upp andra mobila prylar med via en extra usb typ a port.

Dessutom har den en inbyggd laddplatta så att den kan ladda upp prylar trådlöst med 5 watts qi-laddning. Det är som regel avstängt, men lätt att sätta igång. Det här är en smart kombination, för det är nog inte så ofta du behöver ett helt dygn trådlöst internet utan att ha tillgång till ett vägguttag. Frågan är dock om det verkligen är värt två tusen kronor extra. Det får du avgöra.

Avlång och smal

5G Mobile Wifi Pro är en avlång fyrkant i behändigt slimmat format och blankvit plastyta. Den kan dra åt sig en hel del smuts och damm, men annars har vi inget att klaga på. Routern är solitt välbyggd. Sim-kort stoppas in i en lucka på sidan, där också på-knapp plus en extra knapp för menynavigering sitter.

Huawei 5G Mobile WiFi Pro skärm
Den minimala informationsskärmen ska inte ses som routerns huvudsakliga gränssnitt, även om ett fåtal inställningar går att göra på den tillsammans med ett par sidoknappar.

Routern har en minimal svartvit skärm där du kan göra ett fåtal inställningar genom att knappa dig fram i sega menyer. Det bästa vi gör den vägen är att ta fram en qr-kod som gör det lätt att ansluta mobiler, samt slår av och på trådlösa laddningen.

Det mesta sköter du istället med fördel via Huaweis AI Life-app eller via ett webbgränssnitt. Där får du ett snyggt och lättarbetat gränssnitt som ger bra överblick över anslutna enheter, och som gör det enkelt att göra de flesta grundinställningar.

Routern har sedan ett par behändiga extrafunktioner. Du får möjlighet att sätta upp ett separat gästnätverk, och du kan också ansluta till ett annat wifi som wan. Det kan vara bra om du till exempel har ett hotell-wifi du kan ansluta till, så slipper du använda mobila surfpotten.

Enklare wifi med kortare räckvidd

Till skillnad från andra 5g-routrar vi tittat på kör Huaweis inte wifi 6 utan bara wifi 5. Det innebär att du inte får lika hög maxkapacitet och hastighet mellan routern och din dator eller mobil. Det påverkar främst wifi-räckvidden. Det är för det mesta ändå den mobila uppkopplingen som är långsammare, även på 5g.

I teorin ska det gå att få upp till 1,8 Gbit/s i hastighet mobilt, men från vår operatör och på de platser vi mätte landade vi snarare på strax under 500 Mbit/s i genomsnitt. Det är lägre än vad en del konkurrerande 5g-routrar klarar av på samma plats och med samma abonnemang, men du ska inte ta dessa mätresultat alltför noga. Det är omöjligt att eliminera störande faktorer och den exakta prestandan i ett mobilnätverk alltid är nyckfull.

5G Mobile Wifi Pro håller sig också mycket stabilt runt hastigheter mellan 400 och 500 Mbit/s, vilket brukar vara ett bra tecken. Stabilitet är alltid bra. Uppladdningshastigheten är lägre, men även den har stabilt hög lägstanivå under våra tester, och snabbare än konkurrenter i samma prisklass.

Al Life
Använd hellre appen Ai Life än routerns eget gränssnitt. Appen ger smidigare åtkomst och kontroll av fler detaljer.

Routern har inte någon ethernetport om du vill ansluta och dela en dator som inte har wifi. Men det går att plugga in en pc via usb-porten. Den har stöd för usb 3, men med medföljande usb-kabel får vi bara usb 2.0-hastighet, så snabbast hastighet den vägen är cirka 350 Mbit/s. Med en egen bättre usb-kabel kommer vi upp i högre hastigheter, men fortfarande inte lika höga som konkurrenterna klarar av med sina gigabit ethernet-portar.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei 5G Mobile Wifi Pro
Testad: April 2021
Tillverkare: Huawei
Modellnummer: E6878-370
Modemtyp: 4g (cat 6), 5g (sub 6)
Wifi-typ: Wifi 5, 2x2 mimo, 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 300 + 867 Mbit/s
Säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Anslutningar: Usb 3 typ c (laddning och internetdelning), usb typ a (powerbank-anslutning)
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till ethernet: 671 Mbit/s
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till 5g: 477 Mbit/s ner, 72 Mbit/s upp
Räckvidd, wifi: Ca 12 meter på 5 GHz, ca 22 meter på 2,4 GHz
Batteri: 8000 mAh, ca 22h surftid
Admin-gränssnitt: Skärm, webb, app
Övriga funktioner: Gästnätverk, wifi-wan, powerbank, trådlös laddare
Storlek: 14,8 x 7,2 x 1,8 cm
Vikt: 280 gram
Pris: 5 755 kronor hos ComputerSalg

5 saker att tänka på när du köper router

Betyg: 3 av 5