Med 5g under snabb utbyggnad är det dags att se om du ska satsa på nytt mobilmodem, så att du kan ta datorn ut i det fria i sommar och fortfarande åtnjuta kompromisslös uppkoppling. D-Link har precis släppt sin första sådana router, och gör det på traditionellt D-Link-sätt, med enkla grundfunktioner och pålitlig prestanda till ett bra pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

D-Link levererar det mesta du vill ha med en mobil router – portabilitet, bra uppkoppling för sådant som surf och strömning och enkel hantering. Batteritiden är godkänd även om det finns bättre, och du får klara dig med mer beskedliga prestanda för uppladdning.

Positivt

  • Stabila 5g-prestanda nedströms.
  • Snabbt wifi med bra räckvidd.
  • Behändig pekskärm.
  • Kompakt format.

Negativt

  • Ingen extra funktionalitet.
  • Ingen laddare medföljer.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: D-Link DWR-2101
Pris: 4 529 kr hos Proshop.

DWR-2101 är en behändigt kompakt enhet. 5g-routrar är generellt större än 4g-routrar, men den här modellen är inte överdrivet stor och kan lätt slinka ner i en ficka eller i en datorväska. Den har en enkel design med rundade hörn och ett snyggt mönster i plastskalet.

Mitt på enheten sitter en stor pekskärm som är routerns huvudsakliga gränssnitt. Där kan du lätt se nätverkets namn och lösenord, och göra de flesta grundinställningar du kan tänkas behöva. Startskärmen ger bra överblick över signalstyrka, uppkoppling och dataförbrukning, och sedan är det lätt att svepa sig vidare till övriga inställningar. Särskilt många sådana har den dock inte.

Bredbandsdelning och inte mycket mer

Routern saknar extrafunktioner som gästnätverk, föräldrakontroll och annan detaljerad åtkomstkontroll. Du kan blockera och svartlista anslutna enheter, men det är allt. Det finns ett webbgränssnitt och en mobilapp också, men för att få reda på det så fick vi först ladda hem en handbok från D-Links webb där det fanns instruktioner för detta. Och instruktionerna är ändå mer eller mindre onödiga, eftersom de inte innehåller många fler funktioner.

Du kan lite smidigare göra sådant som ställa in lösenord, hantera routerns brandvägg och liknande inställningar, men det är inget som de flesta kommer att behöva bry sig om. Appen och webb-gränssnittet är exakt de samma, enda skillnaden är att appen är anpassad för liten pekskärm.

Frontpanel
Det mesta kan skötas direkt från routerns smidiga pekskärm.

Att komma igång går snabbt, dock efter en viss brottningsmatch med ett hårt sittande bakstycke som måste lossas för att komma åt sim-kortsluckan. Sedan är det bara att trycka in kortet och slå på enheten. Efter 30 sekunder har den hämtat apn-uppgifter från nätverket och vi är uppe och surfar. Routern är förinställd med två ssid, ett för 2,4 GHz och ett för 5 GHz wifi, bägge med säkra lösenord. De ser inte ut att gå att slå samman till ett med automatisk frekvenstilldelning. Men du kan slå av och på dem individuellt.

Överraskande bra wifi

DWR-2101 stödjer wifi 6 och du kan få riktigt bra hastighet på det lokala nätverket. Vi uppmäter nästan 800 megabit mellan en ansluten wifi 6-klient och en dator ansluten till routerns fasta nätverksport. Total kapacitet är respektabel, knappt 1,8 GHz, varav 574 Mbit/s på 2,4 GHz. Räckvidden är också riktigt bra både på wifi 6 och wifi 5, runt 20 meter med fri sikt till routern.

Ethernet-porten är endast för lan, och du kan inte ansluta den till ett bredbandsuttag för internetdelning. Såvitt vi kan se finns ingen så kallad failover-funktion, så att du kan använda fast nätverk eller en annan wifi-åtkomstpunkt som internetuppkoppling. Det är mobila bredbandet som gäller.

Hur bra är den då på det? Vi blir positivt överraskade av jämna och höga hastigheter för nedladdning, där vi vid enstaka tillfällen landar på över 700 megabit per sekund, och aldrig under 400.

Uppladdningshastigheten är dock lägre, här får vi hastigheter på mellan 20 och 50 megabit per sekund.

D-link webbgränssnitt
Webbgränssnittet ger utmärkt överblick och tillgång till detaljinställningar. Men så värst mycket finns inte att ställa in.

Räcker en arbetsdag

DWR-2101 har ett batteri på 5 260 milliamperetimmar, vilket ger oss aktiv surftid på ungefär 13 timmar. Det är kortare än tillverkarens utlovade 16 timmar, men det kan givetvis variera lite beroende på hur intensiv datatrafiken är och hur många klienter som är anslutna. Men du lär sällan behöva oroa dig för att den inte ska klara en full arbetsdag.

Till skillnad från andra konkurrerande routrar vi har testat kommer det inte med någon laddare i förpackningen, men med valfri mobilladdare tar det ungefär tre timmar att fylla på batteriet. Istället har D-Link stoppat med ett snyggt bordsställ till routern. Det kan vara bra om du har obegränsat mobilt bredband som ditt permanenta bredband i hemmet och vill placera den i ett fönster för bästa signal.

Routern är på flera sätt förvillande lik en annan ny 5g-router, NR2101 från Zyxel. Det ser ut att vara samma chassi och hårdvara i botten från en tredjepartstillverkare, men hur tillverkarnas sedan förvaltar denna varierar. Och vi tycker D-Link gör ett bättre jobb, dessutom till ett snäppet lägre pris.

Ethernet
Med gigabit Ethernetport kan även stationära pc:n eller skrivaren utan wifi få 5g-internet.

Specifikationer

Produktnamn: D-Link DWR-2101
Testad: April 2021
Tillverkare: D-Link
Modellnummer: DWR-2101
Modemtyp: 4g (cat 20/13), 5g (sub 6)
Wifi-typ: Wifi 6, 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 1 200 Mbit/s
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Anslutningar: Gigabit ethernet lan, usb 2 typ c (laddning och internetdelning)
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till ethernet: 792 Mbit/s
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi till 5g: 551 Mbit/s ner, 45 Mbit/s upp
Räckvidd, wifi: Ca 19 meter på 5 GHz, ca 30 meter på 2,4 GHz
Batteri: 5 260 mAh, ca 13 h surftid
Admin-gränssnitt: Pekskärm, webb, app
Storlek: 11,9 x 7,2 x 2,4 cm
Vikt: 235 gram
Pris: 4 529 kr hos Proshop.

Betyg: 4 av 5