Testad produkt: Archer AX73
Pris: 1 290 kronor på Power

2022-12-20: Uppdaterad med ny prisinformation och omdöme

TP-Links routrar har under senaste åren erbjudit gott om prestanda för pengarna, ett bra funktionsutbud och marknadens bästa användarvänlighet. Här är en som på pappret är riktigt intressant – hela 5,4 gigabits wifi-kapacitet för riktigt lågt pris. När den lasnerades kostade den 1 990 kronor, men under hela 2022 har den gått att hitta i de flesta stora butiker för 1 500 kronor, eller ännu lägre.   

Betyg 4 av 5

Omdöme

För den som har många nya prylar som utnyttjar wifi 6, och ett inte alltför stort hem, ger Archer AX73 väldigt mycket uppkoppling till ett pressat pris. Dessutom med bra funktioner och smidigt gränssnitt. Det du inte får är maxad räckvidd, men det går att åtgärda tack vare mesh-stöd.

Positivt

  • Mycket wifi-kapacitet för pengarna
  • Höga, stabila prestanda
  • Snyggt, lättanvänt gränssnitt
  • Alla viktiga grundfunktioner och lite till

Negativt

  • Realtivt stor i måtten
  • Avancerade Homeshield Pro kostar extra
  • Kan bli trångt på 2,4 GHz
PC för Alla rekommenderar

Archer AX73 är en relativt bred router, nästan tre decimeter bred, men bara hälften så djup. Den har en säregen design med en plan ovansida med ett kylningsgaller, men också en extra rektangel på sniskan, som gör att den skiljer sig från mängden. Om du vill kan du väggmontera routern, men som alltid med routrar med många antenner kan det bli opraktiskt att rikta dem. Antennerna är sex till antalet och förmonterade.

Förväntad uppsättning anslutningar

På baksidan sitter en rad med fyra gigabit ethernetportar för lan och en för wan. Det går att konfigurera länkaggregering för två av lan-portarna, men det går inte att göra detsamma och få snabbare wan än en gigabit. För övrigt har du knappar som slår av eller på statusdioderna på framsidan, slår av eller på wifi samt en knapp för wps-synkning.

Trimma routern för ditt smarta hem

På ena kortsidan sitter en usb 3-port för att koppla in extern lagring. Du kan sätta upp en smb- eller ftp-server, samt använda routern som upnp-mediaserver. Den är också kompatibel med Time Machine för säkerhetskopiering från en Mac. Usb-porten ser inte ut att kunna användas till annat, som att ansluta en skrivare eller ett mobilt bredbandsmodem.

Archer AX73
Om den sneda rektangeln mitt på har någon praktisk funktion vet vi inte. Men den gör att routern sticker ut stilmässigt.

Routerns wifi-prestanda är övertygande om än inte varken exceptionellt bra eller dåliga. Den har stöd för 160 Mhz bandbredd, om du har klienter som stöder det. Vi får lätt över 800 Mbit/s på nära håll och väl godkända hastigheter stabilt över 250 Mbit/s upp till två rum bort från routern.

Det gör routern perfekt för en medelstor lägenhet. Skulle du behöva mer täckning har den stöd för One Mesh, TP-Links egna standard för meshkoppling, som finns i ett antal av deras routrar, wifi-förlängare och powerline-adaptrar. Det är dock inte kompatibelt med tillverkarens separata mesh-system Deco. 

Mycket bandbredd på nära håll

Den höga kapaciteten på 5 GHz lämpar sig väl för alla krävande klienter som smart-tv, konsoler, datorer och mobiler medan mindre krävande IoT-prylar kan husera på 2,4 GHz, utan att riskera störningar. I teorin ska det gå att ansluta ett par hundra olika klienter samtidigt, men då kan givetvis bandbredden ta slut och vill du surfa eller strömma på den längre räckvidden som 2,4 GHz ger dig kan det snabbt bli trångt.

Archer AX73 har en ny version av TP-Links firmware och vi kan konstatera att de inte har tummat på den snygga användarupplevelsen. Vi ansluter först med appen TP-Link Tether, som har ett rent och lättnavigerat gränssnitt. Via mobilen krävs det dock att du har registrerat ett konto hos TP-Link. I gengäld ger det dig möjlighet att fjärradministrera routern om du inte är hemma.

Efter en initial guide där du väljer lösenord till adminkontot och wifi (om du vill, den har ett unikt och säkert lösenord från början) möts du av en redig och lättnavigerad app med de flesta av routerns funktioner och inställningar lätt tillgängliga.

Archer AX73
En förväntad uppsättning anslutningar på baksidan. Extra snabbt wan hade varit ett plus, men med tanke på priset kan vi inte klaga.

Nytt virusskydd

TP-Link utmärkte sig som en av de första routertillverkarna som byggde in smart virusskydd i routern. På senare år har det ingått i ett funktionspaket kallat Homecare, tillsammans med föräldrakontroll och QoS-funktion för trafikoptimering. Men det var alltid oklart hur länge funktionerna var aktiva och hur en användare skulle gå till väga för att behålla dem efter den garanterade tiden på tre år.

Nu har TP-Link sadlat om och förtydligat. Homecare är utslängt, nu är det Homeshield som gäller. Men det är i princip samma sak. Här ingår ett enklare skydd på livstid, med virus och intrångsblockerande IoT-skydd för nätverket, skanning av nätverket och skydd i mobilen för publika wifi om du har Tether-appen installerad.

Virusskyddet ska enligt uppgift vara tillhandahållet av Avira, istället för som tidigare Trend Micro. Men det är två leverantörer med gott anseende, så vi ser inte det som en nedgradering. Du får även en lätthanterlig föräldrakontroll med alla vanliga grundfunktioner som innehållsfilter och tidsbegränsning för surf, och du får bra realtidskoll i appen på nya enheter som ansluter.

Tether
Appen TP-Link Tether ger smidig administration och fjärråtkomst.

Abonnera på extra funktioner

Utöver det finns nu Homeshield Pro, en abonnemangstjänst som kostar antingen 65 kronor i månaden eller 609 kronor per år. Med den får du utökat ddos-skydd, aktivt skydd mot skadligt online-innehåll, fler kontroller och funktioner i föräldrakontrollen, mer detaljerade funktioner för statistik, rapporter samt övervakning av anslutna IoT-enheter och online-aktivitet.

Är det värt pengarna? Det kan du ta reda på själv, du kan aktivera en 30 dagars gratis provperiod. Faller det inte i smaken är det bara att återgå till vad du får gratis, vilket inte är så illa det heller. Är det något vi har att klaga på är det att Homeshield bara går att administrera via mobilen och inte via webbgränssnittet. Det kan bli trångt med överblicken där i vissa situationer.

Vi tycker TP-Link lyckas bra med det mesta i Archer AX73. Du får mycket kapacitet och prestanda, och i våra tester levereras det med hög stabilitet. Du får alla viktiga funktioner och till och med grundläggande virusskydd för nätverket. Det mesta är lika lättskött som vi förväntar oss.

Webbgränssnitt
Webbgränssnittet ger dig tillgång till detaljinställningar. Irriterande nog inga av Homeshield-funktionerna. De måste du sköta via appen.

Med tanke på de höga ambitionerna i bandbredd hade extra på 2,4 GHz inte varit helt fel. Då hade fördelarna med wifi 6 kunnat utnyttjas ännu bättre. Nu kan det behövas mesh-utökning i ett större hem, vilket annars kunnat undvikas.

Specifikationer

Produktnamn: Archer AX73
Testad: April 2021, uppdaterad december 2022
Tillverkare: TP-Link
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 4804 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 3
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: QoS, mesh-stöd, vpn-server, föräldrakontroll, antivirus, gästnätverk.
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, via app
Storlek inkl. antenner: 29,7 x 16,9 x 16,5 cm
Rek. pris: 1 999 kr
Pris: 1 290 kronor på Power

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 822 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 531 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 226 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5