Testad produkt: Lenovo Tab 11 Pro TB-J706L
Pris: 7 199 kronor hos Elgiganten

När Huawei är ute ur bilden på grund av den fortgående USA-blockaden är det endast Samsung och Lenovo som på allvar säljer surfplattor med fullfjädrat Android i Sverige. Och värst många släpper de inte per år. Så när Lenovo släpper en av sina mest ambitiösa plattor hittills är det väl värt att kika på den. Tab 11 Pro finns ute nu och det är en funktionsrik 11-tums-platta.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Tab P11 Pro vill kunna väldigt mycket, men lyckas inte helt och hållet med allt. Den beskedliga prestandan är inget jätteproblem, det är ändå inte många appar som utnyttjar processorn till fullo, men ibland saknas det kraft. Lenovo behöver också få ihop helheten bättre. Nu blir det många små kompromisser som tillsammans förtar kvalitetskänslan.

Positivt

  • Snygg skärm och bra bild
  • Elegant design och hög byggkvalitet
  • Praktiska tillbehör

Negativt

  • Skrivbordsläget behöver byggas vidare på
  • För ljussvag skärm för utomhusbruk
  • Begränsande prestanda

Plattan finns i två versioner, med eller utan mobilt bredbandsmodem inbyggt och kostar då antingen 6 399 eller 7 199 kronor. Här har vi testat modellen med mobiluppkoppling.

Det är inte en extremt kraftfull platta och kan inte heller mäta sig med en modern Ipad eller Samsungs bästa Galaxy Tab, som vardera har topp-processorer från Apple och Qualcomm. Här sitter en Qualcomm Snapdragon 730G, som levererar pigga prestanda för all vardaglig surf och enklare appanvändning, men som helt klart har en övre gräns för vad den klarar av. Tunga produktivitetsappar och spel gör att den går på knäna, men till exempel mobila Office-apparna flyter på bra.

Du får inte heller det senaste i uppkopplingsväg. Det är 4g-modem som gäller istället för 5g, och wifi 5 istället for wifi 6. Du får i alla fall gott om lagring, 128 gigabyte ufs-minne, samt möjlighet att utöka med mikro sd-kort upp till hela en terabyte. Lagringen kunde dock gärna varit snabbare.

Snygg design, bra tillbehör

Tab 11 Pro är elegant designad med rätvinkliga kanter, slimmad form och solitt bakstycke i mörk, matt aluminium, med minimala glänsande avfasningar runtom och diskreta plastinlägg i höljet för att släppa igenom wifi och mobilsignal. Knapparna på sidorna är av klanderfri kvalitet och då plattan både är tunn och relativt lätt är den bekväm att bära.  

Lenovo Tab 11 Pro
Baksidan har två subtilt olika färgtoner.

Särskiltdet medföljande bakstycket som har en skönt greppvänlig textilyta. Det knäpps på med magnetlås och sitter stadigt, har ett utfällbart stöd, som Microsoft Surface, vilket blir en nödvändighet om du ska använda nästa medföljande tillbehör, ett tangentbord som knäpps på och förvandlar din platta till en mini-laptop.

Det är ett fullt mekaniskt tangentbord med hög kvalitet, svenska tecken och en musplatta. Du får inga finesser som bakbelysta knappar och en del av tangenterna är hoptryckta för att allt ska få plats, men för en kompakt design i gammal netbook-stil är det inte alls illa. Med lite inskolning går det att skriva och navigera snabbt och smidigt på det.

Lovande gränssnitt som behöver mer jobb

Med tangentbordet på plats växlar gränssnittet till ett skrivbordsliknande ”produktivitetsläge” med flytande skalbara fönster istället för Androids vanliga helskärmsappar. Det fungerar för det mesta bra, men alla appar än inte anpassade för det och enstaka appar ger oss felmeddelande att de endast fungerar i helskärmsläge.

Sedan fungerar de ändå ibland att köra som fönster. Ibland. Det är lite virrigt på den här punkten. Det här är inte lika smidigt som Samungs Dex-gränssnitt, som är helt omdesignat och som också ger dig ett gäng skrivbordsanpassade appar, men det är absolut ett steg i rätt riktning. Lenovo behöver dock jobba mer på att få alla delarna att hänga ihop.

Lenovo Tab 11 Pro kamera
Dubbla kameror, fingeravtrycksläsare och en av fyra välljudande högtalare.

På sidan av plattan sitter en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare inbyggd i på-knappen och den framåtriktade selfie-kameran har sällskap av en 3d-kamera som är till för att ge dig säker biometrisk ansiktsidentifiering. Då det senare är något som få Android-appar har stöd för känns det mindre viktigt, men det är givetvis kul att möjligheten finns och det gör upplåsning av plattan smidig.

Kameran på baksidan är en enkel men väl fungerande 13-megapixel med autofokus, plus en vidvinkelkamera med fast skärpedjup och fem megapixel i sensorn. De gör ett godkänt jobb men inte mycket mer. Huvudkameran levererar bilder med något bleka färger. Fokusen är inte heller direkt snabb.

Godkänd penna, utmärkt skärm

Du får också med pekpennan Lenovo Precision Pen 2, med lyxig design helt i aluminium och skönt grepp. Den ger bra precision och tryckkontroll, men det finns plattor som ger bättre direkt respons. Här får du räkna med lagg på någon tiondels sekund, så den där perfekt direkta känslan infinner sig aldrig.

Skärmen är en amoledpanel på 11,5 tum, med hög upplösning och bra reflexbehandling. Med oled-teknik har den givetvis utmärkt kontrast och djupa skuggor. Den maximala ljusstyrkan ligger ungefär på 350 cd/m2, vilket inte är enormt men räcker bra för all vardaglig användning hemma. Den har vanlig 60 Hz bildfrekvens och ett färgomfång som enligt Lenovo matchar srgb-standard, men i själva verket ser ut att ha högre färgintensitet än så, om inte med perfekt färgkorrekthet.

Lenovo Tab 11 Pro tillbehör
Bakstycket, tangentbordet och även en högklassig pekpenna kan ingå, men se till att du köper rätt paket. Den säljs såväl med tillbehören som utan dem.

Det är inte en proffsskärm för den som vill ha perfekta färger för kreativt arbete eller plattan att ha med sig ut i sommarsolen, men den har rätt egenskaper för surf, kontorsarbete och filmvisning i hemmet. Med stöd för både hdr10 och Dolby Vision lyckas den göra mycket, trots sina begränsningar, och en Netflix-kväll blir ändå riktigt njutbar.

Speciellt eftersom skärmen matchas av fyra bra högtalare som levererar kraftfullt, fylligt ljud med bra rymd. Det är inte riktigt den klarhet och detaljnivå som Apples senaste Ipad-generation levererar, men det är svårt att klaga. Vill du ansluta hörlurar får du dock hitta en usb-adapter eller köra Bluetooth, för hörlursport ser vi inte skymten av. 

Var försiktig med greppet

Vi stöter på ett irriterande moment med skärmen. Surfplattor på senare tid har blivit allt mer kompakta med tunnare skärmkanter. Tillverkarna sköter olika bra hur systemet reagerar på ofrivilliga tummar i kanten på skärmytan. Lenovo ser ut att hantera det ovanligt dåligt. Minsta möjliga bit tumme som smyger sig in på sidan av skärmen, när den greppas, gör att andra pek- och svepgester slutar att fungera. Det är något som lätt borde kunna åtgärdas med uppdaterad mjukvara, men det är klart irriterande.

Lenovo Tab 11 Pro gränssnitt
Produktivitetsgränssnittet är en bra början men det finns mycket att förbättra för att komma ikapp konkurrenterna.

Slutligen har Tab 11 Pro ett batteri på 8 600 milliamperetimmar. Det ger den en aktiv driftstid mellan 10 och 13 timmar i våra mätningar. Den strömmar media mer effektivt än vad den kör Office- och sociala appar. Överlag är batteritiden respektabel, inte exceptionellt bra, men godkänd.

Om det här är något för dig, var noga med var du köper plattan. Den ser ut att säljas såväl med som utan penna och tangentbord. I Lenovos egna webbshop står det att tillbehören inte ingår, men köper du den via butiker kan du få den i paket med alla tillbehören. Och faktiskt till exakt samma pris. Det verkar också finnas paket där tangentbordet ingår, men inte pennan.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Tab 11 Pro TB-J706L
Testad: April 2021
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: Snapdragon 730G
Processor: 2 st Kryo 470 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB lagring, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 11,5 tum amoled, 2560x1600 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel + 5 megapixel vidvinkel med led bak, 8 megapixel + ToF fram
Anslutningar: Usb 3.2 typ c, pogo-kontakt
Kommunikation: 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, gps
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning, pekpenna, stöd, tangentbord
Batteri: 8 600 mAh, 13h 50min strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 10h webb och office-jobb (wifi, medelljusstyrka)
Storlek: 26,43 x 17,14 x 0,58 cm
Vikt: 485 gram
Rek. pris: 7 199 kronor
Pris: 7 199 kr hos Elgiganten

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 341 982 poäng
Geekbench 5: 1 764 poäng
Geekbench 5, en kärna: 545 poäng
3dmark Wild Life: 738 poäng
Lagring, läsning: 482,6 MB/s
Lagring, skrivning: 244,2 MB/s

Betyg: 3 av 5