Testad produkt: Pocketbook Inkpad Color
Pris: Cirka 3 154 kronor hos Computersalg
I de allra flesta fallen har Pocketbooks olika e-boksläsare imponerat på ett eller ett annat sätt. Kompabiliteten bland filformaten har alltid varit god och detsamma gäller alla extrafunktioner som sedan länge är standard i läsplattornas operativsystem. Och så förstås de fysiska knapparna.
Omdöme
Positivt
- Bättre färgåtergivning
- Många extrafunktioner
Negativt
- Något långsam med renodlade serietidningar
- Saknar fungerande webbutik (för svenska konsumenter)
Färggladare läsning
Nya Pocketbook Inkpad Color är en uppgraderad version av plattan vi testade sist, Pocketbook Color. Där och då gillade vi hur färgpaletten gav nytt liv till illustrationer i böcker och digitala serietidningar. Och just den egenskapen är något som känns ännu mer övertygande i nya Inkpad Color. Detta då Pocketbook använder en ny version av e-bläcksformatet Kaleido, som ger ännu rikare färgåtergivning.

För att visa upp detta kommer läsaren förladdad med olika typer av illustrationer och bilder. Men det riktiga testet sker först när vi laddat den med ett par digitala serietidningar. Färgerna känns mer naturliga, nästan som när vi bläddrar i en riktig serietidning. Den något matta looken är nästan helt borta, men gör sig påmind ibland när vi använder frontbelysningen. I vanligt dagsljus är resultatet dock riktigt bra.

En negativ aspekt är dock hur mycket mer krävande serietidningar är i detta format. Vanliga, textbaserade sidor går utmärkt att bläddra mellan på nolltid. En renodlad serietidning kan ta betydligt längre tid på sig. Exakt hur mycket varierar, men vi kan delvis påverka detta genom att experimentera med de olika inställningarna. Men ibland känns laddningstiderna helt enkelt för långa.
Markera fritt
Det finns däremot andra användningsområden för färgskärmen. Utöver att ge en roligare överblick över ditt digitala bibliotek. Ett exempel kan vara skönlitteratur med enstaka bilder. Eftersom mestadels av boken då består av tecken har vi inget emot enstaka väntetider för det fåtal bilder som kan tänkas finnas. Ett annat exempel kan vara personliga dokument i färg som du själv laddar över, kanske en pdf-broschyr du behöver gå igenom?

Mestadels har vi använt de olika färgerna för att understryka ord och meningar. Detta är särskilt behjälpligt om du läser en tung faktabok. I vanlig ordning sparas alla dina markeringar och är lätta att hitta för senare användning. En kul detalj är att vi också kan välja att rita fritt i e-böckerna. Ett kul och något personligare alternativ till att understryka ord. Och turligt nog orsakar detta läge inte märkbar lagg eller liknande.
Fortfarande en mångsidig e-boksläsare
En annan förbättring som dessutom kommer lägligt är bytet av laddningsport från micro-usb till usb-c. Vid det här laget kan vi alla vara överens om att det senare är överlägset. Och då inte bara för den snabbare uppladdningen av det inbyggda batteriet. Minst lika viktigt är att ha en pålitlig anslutning som inte slits eller är lätt att ha sönder. Usb-c känns helt enkelt pålitligt. Särskilt om du tänkt använda Pocketbook Inkpad Color många år framöver.

I övrigt finner vi samma extrafunktioner som i Pocketbooks övriga e-boksläsare. Minispel i stil med schack, sudoku, kalkylator, kalender, anteckningar och webbläsare. För att nämna några. Sistnämnda fungerar över förväntan numera, dock fortfarande lite väl långsam för annat än textfyllda webbsidor.

Vidare är även ljudboksläsaren, eller rättare sagt mp3-spelaren, tillbaka och fungerar precis likadant som sist. En 3,5mm-adapter ingår för hörlurar, men det fungerar minst lika bra att para valfria bluetooth-kompatibla lurar. Ljudböckerna kan vi med enkelhet flytta över på många olika sätt, precis som de vanliga e-böckerna. Smidigast är förstås att mejla över dessa direkt till e-boksläsaren.
Ingen dedikerad affär
Historiskt har den inbyggda butiken för e-böcker varit Pocketbooks stora akilleshäl. Svenska konsumenter har bevittnat allt från icke-fungerade sådan, till någorlunda välfylld fast med litet utbud av svenska böcker. Numera verkar Pocketbook skrotat den egna butiken till förmån för två andra tjänster. Tjänster som dessvärre inte fungerar vid våra breddgrader.
Därmed är det shopping av e-böcker genom webbläsaren som gäller, på konkurrenternas egna plattformar. Och i den bemärkelsen är vi alltså tillbaka på ruta ett, med en ypperlig e-boksläsare som fungerar galant – för den som kan, och vill, skaffa titlarna på egen hand.
Specifikationer Pocketbook Inkpad Color
Testad: April 2021
Tillverkare: Pocketbook
Skärm: 7.8 tums med e-bläck (Kaleido Plus), 1404x1872, 300 ppi (100 vid serietidningar)
Belysning: Ja
Batteritid: Upp till en månad enligt Pocketbook
Kompatibla format: Acsm, cbr, cbz, chm, djvu, doc, docx, epub, epub(drm), fb2, fb2.zip, htm, html, mobi, pdf, pdf (drm), prc, rtf, txt, mp3, ogg, m4a, a4b, ogg.zip, mp3.zip
Knappar: Ja
Klarar bibliotekslån: Ja
Text-till-tal: Ja, svenska finns som nedladdningsbart alternativ
Vattentät: Nej
Minne: 16 gb internminne, finns extraslot för sd-kort
Storlek: 195x136,5x8 mm
Vikt: 225 g
Övrigt: Stöd för ordlistor, inbyggd blåtand
Pris: Cirka 3 154 kronor hos Computersalg
