Med 15 år på nacken är Google Earth en av teknikjättens verkliga veteraner. Tjänsten, som är gratis, kan beskrivas som en digital jordglob. Den låter dig se jorden från ovan och sedan zooma ned till minsta gatunivå. Till skillnad från en vanlig jordglob finns det gott om information om platserna du ser. Den är på svenska och kommer från Wikipedia.

I grund och botten innehåller Google Earth samma information som karttjänsten Google Maps. Båda innehåller exempelvis Street View, där du ser gator och fasader.

Den stora skillnaden är presentationen. Medan Maps passar bättre när du ska ta dig mellan två punkter ligger fokus för Google Earth på att inspirera och informera. Tjänsten hjälper oss att förstå hur vår värld fungerar, och det finns många spännande funktioner. Testa till exempel att trycka på tärningen för att hamna på en slumpvis utvald plats.

Ny version

Nyligen kom Google Earth i en ny version – enligt Google den största uppdateringen sedan 2017. Den hetaste nyheten är att Google Earth har fått en så kallad timelapse-funktion. Den visar hur jorden har förändrats sedan 1984. Du kan alltså se vad som har hänt med valfria platser under de här åren.

Timelapse visar exempelvis tydligt hur städer har växt, skogsområden försvunnit och öknar har befolkats – eller brett ut sig. 24 miljoner satellitbilder från källor som Nasa och europeiska Copernicus gör funktionen möjlig. Eftersom kvaliteten på bilderna varierar så blir resultatet olika bra beroende på vad du tittar på.

Ett snabbare sätt att ta del av det mest spektakulära är att surfa till g.co/timelapsevideos. Här ligger 800 filmer som i både 2d och 3d visar hur världen har förändrats.


Det här är Google Earth

Google Earth

1. Meny

Tryck här för att expandera vänstermenyn. Du når då programmets inställningar och du kan logga in på ditt Google-konto.

2. Sök

Sök efter en enskild plats så zoomas kartan in och du får se mer information.

3. Voyager

Här hittar du timelapse-funktionen, spel, lektioner och andra spännande funktioner.

4. Slumpa

Tryck här för att slumpa fram en plats att besöka.

5. Projekt

Skapa ett så kallat projekt (se fråga 5).

6. Kartor

Styr hur kartan ska se, exempelvis genom att visa och dölja gränser, platser och vägar.

7. Måttband

Mät avstånd mellan olika platser

8. Rita

Lägg till platsmarkeringar, linjer och former.

9. Zooma

Navigera genom att svepa med fingret eller musen på jordgloben. Du kan också zooma med plus- och minusikonerna.

10. Verktyg

Fyra verktyg för att justera kompassriktningen, växla till 3d-vy, öppna Street View-läget eller flytta kartan till den plats där du befinner dig.

11. Snurra

Snurra jorden och zooma in eller ut.


Frågor och svar om tjänsten

Google Earth

1. Hur kommer jag igång?

Det enklaste sättet att komma igång med Google Earth är att surfa till earth.google.com i webbläsaren och trycka på Starta Earth. Tjänsten fungerar bäst i Google Chrome, men du kan även använda andra webbläsare.


Google Earth

2. Finns det någon app?

Google Earth finns som app för mobil och surfplatta. Du installerar den i Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad).
Du kan även installera den som ett traditionellt datorprogram. Det här gör du genom att surfa till www.google.com, välja Godkänn och hämta sedan följa instruktionerna. Datorprogrammet är i skrivande stund inte lika uppdaterat som appen och webbversionen.


Google Earth

3. Måste jag logga in?

Du kan använda Google Earth gratis och utan någon inloggning. Vill du spara kartnålar eller något annat måste du dock trycka på menyknappen och logga in. Använd samma uppgifter som i exempelvis Gmail.


Google Earth

4. Hur använder jag timelapse?

För att använda den nya funktionen timelapse trycker du på knappen Voyager i vänstermenyn. Välj Timelapse så öppnas ett nytt fönster till höger.

Flytta kartan till den plats du vill titta närmare på eller använd sökfönstret. Högst upp ser du årtalen och du kan antingen klicka på det år du vill visa eller använda Play-knappen för att starta en animation som visar utvecklingen.

Du hittar även ett antal utvalda timelapse-historier längst ned och genom att klicka på Featured locations öppnas en lista över intressanta platser att titta närmare på.


Google Earth

5. Vad är projekt?

Du kan använda Google Earth för att skapa avancerade presentationer som blandar kartor, text, foton och video. Det här kallas för projekt, och du skapar dem genom att trycka på Projekt-ikonen till vänster. Läs mer i Googles guide här.