Testad produkt: Imilab Home Security Camera Basic
Pris: 499 kronor hos My Trendyphone

Imilab Home Security Camera Basic är, precis som nyligen testade Mi 360 Home Security Camera 2K Pro och Ezviz EZ360 Security Camera, en inomhuskamera som kan styras på distans och vridas runt i (nästan) 360 grader.

Utseendemässigt påminner Imilab Home Security Camera Basic mest om kameran från Ezviz, men funktionsmässigt visar den sig ligga närmare Mi Home-kameran. Detta är kanske inte så konstigt då Imilab är en tillverkare åt Xiaomi som nu även kör produkter under eget namn.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Imilab Home Security Camera Basic är en lättanvänd och väl fungerande kamera som kan styras på distans. Svagheter som något tveksam bildkavlitet, låg bildvinkel och begränsade funktioner kompenseras av den låga prislappen på 500 kronor och det faktum att sju dagars videohistorik i molnet ingår utan kostnad.

Positivt

  • Billig
  • Styrbar på distans
  • Sju dagars gratis molnlagring
  • Lokal lagring på micro sd-kort

Negativt

  • Begränsad app
  • Inga rörelsezoner
  • Låg bildvinkel
Kopplingen till Xiaomi blir än starkare då det visar sig att Imilab Home Security Camera Basic använder sig av Mi Home-appen och är helt kompatibel med andra Xiaomi-produkter.
Men även om det finns en hel del likheter mellan Imilab Home Security Camera Basic och Mi 360 Home Security Camera 2K Pro, finns där även en del viktiga skillnader.

Till att börja med är Imilab Home Security Camera Basic billigare och har ett cirkapris på 500 kronor (mot 700 kronor för Mi 360 Home Security Camera 2K Pro). Och även om båda är försedda med en plats för micro sd-kort för lokal lagring, klarar Imilab Home Security Camera Basic storlekar på upp till 64 gb (mot 32 gb för Mi 360 Home Security Camera 2K Pro).

Däremot har Imilab Home Security Camera Basic lägre upplösning, 1 920 x 1 080 bildpunkter mot 2 304 x 1 296 bildpunkter för Mi-kameran.

Gratis molnlagring

Installationen av Imilab Home Security Camera Basic går föredömligt smidigt och appen är pedagogisk och enkel att använda, trots att den inte går att få på svenska.

Tyvärr är funktionerna för Imilab Home Security Camera Basic i appen begränsade. Det går exempelvis att ställa in känsligheten för rörelsesensorn, men bara mellan ”låg” eller ”hög”. Det finns en ljudsensor, men det enda som går att göra med den är att välja ”Baby crying detection”. Videokvaliteten kan även den bara sättas till ”låg” eller ”hög” och det går inte att ställa in zoner för rörelsesensorn.

Vad som däremot är positivt är att det, precis som Mi 360 Home Security Camera 2K Pro, inte behövs något abonnemang för att kunna använda kameran fullt ut och att det ingår sju dagars videohistorik i molnet utan kostnad.

Och det är ju även en fördel att det går att lagra videoklipp och bilder lokalt i kameran på ett micro sd-kort.

Imilab Home Security Camera Basic
Bilden i dagsljus...
Imilab Home Security Camera Basic
... i lampljus...
Imilab Home Security Camera Basic
... och i mörker.

Något tveksam bildkvalitet

Fjärrstyrningen av Imilab Home Security Camera Basic fungerar utmärkt och det går att vrida kameran (nästan) 360 grader horisontellt och 95 grader vertikalt. Siffran för den vertikala vridningen är låg och dessutom är den diagonala bildvinkeln tyvärr bara 110 grader, så det är en begränsad del av rummet som visas i bild.

Responsen är snabb, både när det gäller själva styrningen av kameran och visningen av det som sker framför den. Notiser om att rörelse har upptäckts skickas ut bara någon sekund efter rörelsen skedde.

Däremot är bildkvaliteten inte den bästa. Inte så att den på något sätt är dålig, men den kommer inte upp i samma klass som till exempel Mi 360 Home Security Camera 2K Pro.
Med tanke på det låga priset är Imilab Home Security Camera Basic dock ändå prisvärd trots ett antal mindre brister.

Specifikationer

Testad: April 2021
Tillverkare/kontakt: Imilab, imilab.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Nej
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter
Bildvinkel: Upp till 110 grader diagonalt
Ljud: Högtalare och mikrofon
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Nej
Ljudsensor: Ja (begränsad)
Nätverk: Wifi
Lagring: Molnlagring och micro sd-kort (upp till 64 gb)
Fri lagring: 7 dagars videohistorik
Abonnemangskostnad per månad: Gratis
Färg: Vit
Mått: 7,5 x 7,5 x 10,8 centimeter
Vikt: 237 gram
Övrigt: Pan & Tilt control (360 x 95 grader)
Pris: 499 kronor hos My Trendyphone

Betyg: 4 av 5