Testad produkt: Acer Aspire 5
Pris: 8 190 kr hos Komplett

Femte generationen av AMD:s Ryzen-processorer presenterades i januari och börjar nu så smått dyka upp i datorer i butikerna. Det är således dags att se vad den går för. Vi har redan testat dyra ROG Zephyrus G15 från Asus som hade en mer kraftfull och energikrävande Ryzen 9-processor, men de Ryzen-datorer som de flesta kommer stöta på är enklare modeller. Därför testar vi nu en sådan, en uppdaterad Acer Aspire 5. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Acer Aspire är godkänd på det mesta, men brister i kvalitet på enstaka punkter, framförallt en blek bildskärm. Med ett bra pris kan vi förlåta att alla detaljer inte är i topp och den nya Ryzen-processorn ger den så mycket prestanda för pengarna att den absolut kan vara ett intressant budgetval.

Positivt

  • Mycket prestanda
  • Rätta anslutningarna och bra wifi
  • Överraskande bra ljud
  • Bra pris

Negativt

  • Blek bildskärm
  • Högljudd kylning vid hög belastning
  • Budgetklass på enskilda detaljer
  • Onödig bloatware

Det här är en relativt enkel 15-tummare med ett pris strax över 8 000 kronor, som levererar grundläggande funktionalitet utan att göra något speciellt unikt. Den har ett okomplicerat och överlag välbyggt chassi med underrede i plast och skärmlock i aluminium, bägge med samma matta metalliska utseende. Den är stadigt byggd, väger 1,8 kilo och är två centimeters tjock med gummifötterna på undersidan medräknade. Med tunna skärmkanter blir den inte heller onödigt bred.

En del hårda vinklar i kanter och skarvar, liksom matta plastytor runt skärmen, samt musplatta och tangentbord håller inte premiumklass i komfort och vittnar om att det är ett billigare bygge. Men det är inget som är direkt dåligt. Tangentbordet har sifferknappsats på sidan och tydlig bakbelysning medan musplattan ger problemfri kontroll.

Datorn har en bra uppsättning externa anslutningar: tre stora usb-portar varav två är usb 3 och en är usb 2, en usb 3 i typ c-format, hdmi för extern skärm, 3,5 millimeters hörlursingång och en fast gigabit ethernetport. Är det något vi saknar är det en läsare för sd-kort. Behöver du det får du skaffa en separat. Du får wifi 6 samt bluetooth 5.0 som fungerar problemfritt. 

Aspire 5 sticker
Förvänta dig att se mer av den här etiketten på datorer under året.

Ovanför skärmen sitter en enkel webbkamera som levererar 720p-video. Den gör det med ett påtagligt brus i bilden och blek färgåtergivning, men med jämn och släpfri bild. Dubbla mikrofoner ger enkel men effektiv brusreducering.

Ny processor, på sätt och vis

Ryzen 5000-serien, som de nya processorerna officiellt heter, är en förvirrande processorgeneration. På laptopsidan handlar det om två olika grupper av processorer, byggd på två olika arkitekturer. Dels tre processorer byggda på gamla Zen 2-arkitekturen, samma som förra generationens Ryzen, dels ett gäng byggda på nya Zen 3.

Processorn i den här datorn, Ryzen 5 5500U, är just nu den absolut vanligaste. Det är en Zen 2-baserad, till skillnad från besten som sitter i Asus ROG Zephyrus G15, som är Zen 3. Det betyder dock inte att den är exakt som föregångaren. AMD har implementerat en rad uppgraderingar.

Bland annat har den smartare minneshantering och spänningskontroll till processorkärnorna, vilket både trimmar prestanda och strömförbrukning. Den inbyggda grafiken ska också ha fått ett prestandalyft tack vare ny firmware och krafthantering som tillåter dynamisk överklockning.

Stor vinst i vissa situationer

Vad innebär det i praktiken? Du får en uppgradering i prestanda jämfört med förra generationens motsvarande processor Ryzen 5 4500U, det kan handla om ett prestandalyft på 10 till hela 30 procent.

Allt som allt är det en riktigt pigg dator, som du kan jobba obehindrat på med både multitasking, tunga program och till och med spela ett och annat spel – om du är försiktig med grafikinställningarna.

Aspire 5 skärm
En ljussvag skärm är en av datorns svagaste punkter.

När du belastar datorn till max kan fläktljud från kylningen bli påträngande, men det behöver du inte oroa dig för. De håller sig passiva eller på väldigt lågt varvtal i vårt test, förutom just när vi försöker spela spel eller stresstesta processorn.

Bra batteritid, kunde vara bättre

Hur strömsnål processorn är blir svårare att avgöra. Många faktorer spelar in vid ett test av batteritiden, framförallt bildskärm och hur bra systemet hushåller med resurserna. Skärmen i datorn är ingen strömslukare, men dess lägsta ljusstyrka är högre än en del andra datorer vi testat, vilket gör att riktig snålkörning inte blir möjlig. Trots det kan vi använda den en dag från morgon till kväll utan att behöva plugga in ett vägguttag.

Utöver processorn är Aspire 5 A515-45 utrustad helt efter förväntan; 16 gigabyte ramminne, 512 gigabyte ssd och inget separat grafikkort. Ssd:n är trevligt snabb, även om det finns ännu snabbare. Men mer än så kan vi inte begära i denna prisklass.

Däremot hade vi kunnat begära mer av bildskärmen. Det är en matt ips-panel med 1080p-upplösning, vilket i sig är fullt godkänt i prisklassen. Men ljusstyrkan är i lägsta laget, även intill ett fönster med infallande ljus tappar den bildkvalitet. Färgåtergivningen är inte heller något att hurra för, den levererar typisk färgpalett för en enklare kontors-laptop, en bra bit under srgb-standard. Det gör att foton och filmer kan se onödigt bleka ut.

Ljudet överraskar positivt

Den levererar riktigt bra ljud från två inbyggda högtalare. Det är kraftfullt, rent och fylligt med bra balans mellan bas och diskant. Det ser inte ut som du får stöd för sådant som Dolby Atmos, men Acer har en egen ljudförbättringsrutin, Trueharmony, som kan växla mellan musik-, film- och spelläge och som gör ett bra jobb med alla tre. Du får dock ingen möjlighet att själv finjustera ljudet.

Aspire 5 stängd
En del skarvar och vinklar vittnar om att det är en billigare datormodell, men vi gillar dess rena linjer och strama design.

Som vanligt packar Acer sin dator full av extra programvara, en blandning av nyttiga mervärden och onödigheter vi inte har bett om. Fullversioner av Cyberlinks enkla men behändiga foto- och filmredigeringsprogram är ett plus, men du får också en hel hög med prova på-program och rena reklamlänkar förinstallerade. Du slipper dock förinstallerat antivirus och kan köra på Windows egna eller välja något annat.

Aspire 7 är ingen märkvärdig dator, den har enkel design, godkänd byggkvalitet, enstaka detaljer som osar budgetbygge och andra som levererar över förväntan. Men just därför är den bra att testa en ny processor i. Ryzen 5 5500U lyfter en annars godkänd, men alldaglig dator, till att bli en övertygande arbetshäst om du har en snäv budget.

Men det är fortfarande inte en ”äkta” ny AMD. Vi har även sett vad en Zen 3-processor, med högre strömförbrukning, kan leverera i en gaming-laptop. Vi hoppas snart kunna lägga vantarna på en laptop med Zen 3-teknik i en strömsnål U-klass-processor. Till dess är detta ett riktigt bra budgetalternativ.

Specifikationer

Produktnamn: Aspire 5 A515-45 (NX.A84ED.005)
Testad: April 2021
Tillverkare: Acer
Processor: AMD Ryzen 5 5500U, 2,1-4 GHz hexa core
Grafik: AMD Radeon RX Vega 7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.2 gen 1 typ c, 2 st usb 3.2 gen 1 typ a, usb 2.0 typ a, lan, hdmi, headset 
Trådlöst: wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, nummerknappar
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 1 tim 45 min (hög belastning), ca 15 tim (låg belastning)
Storlek: 36,34 x 25,05 x 1,8 cm
Vikt: 1,8 kg
Rek. pris: 8 190 kr
Aktuellt pris: 8 190 kr hos Komplett

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 648 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 186 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 276 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 125 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 596 poäng
Disk, läsning: upp till 2 240 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 123 MB/s

Betyg: 4 av 5