Testad produkt: Konftel Cam10
Pris: 1 316 kronor hos Proshop

Vi på PC för Alla fokuserar på konsumentteknik, men ibland dyker det även upp produkter från tillverkare som fokuserar på företagskunder som är intressanta. Konftel är ett svenskt företag från Umeå som tydligt riktat in sig på produkter som ska göra video- och telefonkonferenser bättre.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Om riktigt bred vidvinkel är viktigt för dig är det svårt att hitta ett alternativ i samma prisklass som får in lika mycket i bilden som Konftel Cam10. Men i övrigt är videokvaliteten och funktionaliteten inte tillräckligt hög för att motivera den relativt höga prislappen. Vi skulle förmodligen välja Logitech istället. 

Positivt

  • Inbyggt integritetsskydd
  • Smidig att komma igång med
  • Bred vidvinkel

Negativt

  • Mjukvaran är inte anpassad efter 4k-skärmar
  • Burkig mikrofon
  • Dyr

Även om de riktar sig till företag är deras produkter tillgängliga och fungerar lika bra för privatpersoner. Och idag när många tillbringar arbetsdagen hemma är produkterna förstås mer aktuella än någonsin.

Konftels senaste webbkamera heter Cam10. Det här är en enklare version av deras tidigare, exklusivare modell Cam20, som är betydligt dyrare men också har högre upplösning. Med det sagt är inte Cam10 den billigaste webbkameran vi har testat, tvärtom är prislappen på dryga 1 000 kronor i överkant.

Enkel att komma igång med

Våra förhoppningar är därför höga när vi packar upp webbkameran ur sin miljövänliga kartong. I sin utformning är Cam10 otroligt lik webbkameror från till exempel Andersson eller Logitech, den kläms fast på ovansidan av datorskärmen men har också fäste för stativ på undersidan. En välkommen addering som vi inte sett hos många andra modeller är däremot ett fysiskt integritetsskydd i form av en liten lucka, som kan skjutas framför linsen kameran inte används.

Konftel Cam10
Den här lilla säkerhetsluckan är ett välkommet tillskott i hårdvaran på Cam10.

Cam10 är lätt att komma igång med och kräver ingen nedladdning av drivrutiner. Vi pluggar helt enkelt in kameran i usb-porten och är igång med bild och ljud inom några sekunder. Även om det inte krävs någon mjukvara för att använda kamera erbjuder Konftel ett medföljande program.

Konftel Camera Control, som programmet heter, är funktionsmässigt sparsmakat. Vi kan utnyttja den fyra gånger digitala zoomen, vända på bilden och ställa in färg- och ljusnivåer manuellt om vi vill. Tyvärr är programmet inte anpassat efter 4k-skärmar och gränssnittet blir därför pyttelitet på skärmar med högre upplösning, då det inte erbjuder ett smidigt alternativ för att skala upp fönstret.

Konftel Cam 10
Fram med förstoringsglaset, så här liten blir rutan när vi öppnar Konftel Camera Control på en 4k-skärm.

Får med hela rummet i bild

Hur presterar då Cam10 under videokonferenser? Max upplösning här är full hd med 30 bilder per sekund, vilket är vad vi förväntar oss av en webbkamera i den här prisklassen, vilket är också mer än vad de flesta videosamtalstjänster stöder.

Det som gör att Cam10 sticker ut från mängden är att vi här får hela 90 graders vidvinkel, vilket är flera grader mer än de flesta andra webbkameror vi testat. Ska du få med hela rummet i bild är det med andra ord svårt att hitta ett bättre alternativ. Ha bara i åtanke att vidvinkel är desto mindre smickrande om du sitter nära kameran.

Konftel Cam10
Konftel levererar bra färger och kontrast, men kunde kanske höja exponeringen en aning. Klicka på bilden för att se i stort format (full hd). Tänk på att de flesta videotjänster inte stöder högre upplösning än 720p.

Mikrofonen har vi som vanligt inga höga förhoppningar på, det är sällan vi stöter på imponerande resultat. Mycket riktigt är ljudet burkigt, om än inte märkbart sämre än de flesta andra webbkameror vi har testat. Faktum kvarstår helt enkelt att den som vill låta bra under videomöten bör kika på ett separat headset.

Vitbalans och kontrast är riktigt bra och ger ett verklighetstroget resultat. Vi har inte heller någonting att klaga på när gäller autofokus. Exponeringen får godkänt, men tenderar att gå mot det mörkare hållet. Vi hade önskat att Cam10 levererade något krispigare bild, med tanke på den högre prisklassen. Just nu ser vi bara marginella förbättringar mot till exempel betydligt billigare Andersson WBC 1.1. och tar hellre Logitech C922 Pro som är i samma prisklass, men levererar dessutom kort skärpedjup och betydligt bättre mjukvara.


Specifikationer

Testad: Maj 2021
Modell: Konftel Cam10
Vidvinkel: 90 grader
Upplösning: Upp till full hd, 30 fps.
Mjukvara: Konftel Camera Control
Anslutningar: USB
Mikrofon: Stereo
Montering: Klämma som fästs på ovansidan av skärm. Kan även fästas i stativ undertill.
Rek. pris: 1 017 kronor (exkl. moms)
Pris: 1 316 kronor hos Proshop

Betyg: 4 av 5