På tre månader har bedragare lurat privatpersoner och företag i Västsverige på 6,7 miljoner kronor genom sms-bedrägerier. Detta skriver polisen på sin hemsida.

Meddelandena ser vanligen ut att komma från trovärdiga avsändare, så som bankens spärrservice eller inkassobolag, och den som fått ett sms ombeds vanligen att klicka på en länk eller ringa upp ett nummer.

– I meddelandet, som ofta är kortfattat, vill man stressa mottagaren genom att påstå att det till exempel skett bedräglig aktivitet på bankkontot eller att en räkning gått till inkasso, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i region Väst, via polisens hemsida.

Om man ringer numret eller klickar på länken försöker bedragaren sedan få personen att använda sitt mobila Bank-ID eller lämna ut kortuppgifter.

– Vi ser en ny målgrupp för bedragarna som i högre utsträckning kontaktar företag, troligen för att brottsvinsterna är större, flera hundra tusen kronor och uppåt. Vi ser även att bedragare förmår målsägare att genomföra köp av Bitcoin på olika handelsplatser.

Enligt polisen ska antalet anmälningar minskat samtidigt som brottsvinsterna ökar. Enligt statistiken är de något högre i Västsverige jämfört med resten av landet.

Polisens råd för att skydda sig mot sms-bedrägeri är att använda sunt förnuft och påminna sig själv om att inget ärende är så brådskande att du måste följa en länk som skickats till dig. Leta istället själv upp telefonnumret till den påstådda avsändaren och kontakta dem för att kontrollera om meddelandet stämmer.

Logga heller aldrig in på Bank-ID eller signera köp på begäran som kommer från sms.

Om du använder Bank-ID ska du också titta noga på vad du skriver under på.

Kom ihåg att om du fått ett bedrägligt sms kan du ta en skärmdump av det som kan användas vid en anmälan.

Läs också: Skadlig Androidmjukvara sprids via falska paket-sms