Testad produkt: Ring Alarm 2.0
Pris: 2 799 kronor hos Amazon Sverige

Ring är flitiga med att uppdatera sina produktlinjer, något som inte minst märks på antalet videoringklockor på marknaden (i skrivande stund sju stycken). Det är därför ingen större överraskning att de lanserar en 2.0-version av sitt larmpaket bara ett drygt halvår efter att det första paketet släpptes.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ring Alarm 2.0 är ett lättinstallerat och mycket lättanvänt hemlarm som nu har blivit lite snyggare och smidigare. Nyheterna är dock få och har du redan den första generationen av alarmet finns ingen anledning att uppgradera. Den kompletterande utomhussirenen är en välkommen och välfungerande nyhet, men snygg är den verkligen inte.

Positivt

  • Lättinstallerat
  • Mycket lättanvänt med pedagogisk app
  • Utomhussirenen är ett bra komplement

Negativt

  • Få nyheter i nya versionen
  • Begränsade inställningsmöjligheter
  • Abonnemang i princip ett måste
Några större nyheter bjuder dock den nya versionen inte på och de flesta av svagheterna som vi kritiserade vid vårt förra test finns fortfarande kvar.

Allt har blivit mindre

De flesta komponenterna har i princip samma funktioner som tidigare och den skillnad som märks mest att det mesta har blivit aningen mindre.

Av de fem delarna som ingår i baspaketet är basstationen densamma och räckviddsförlängaren har i princip samma storlek men ny design. Däremot har knappsatsen, rörelsedetektorn och kontaktsensorn alla krympt något.

Knappsatsen har även designats om och försetts med tre nya knappar. Med dessa knappar går det att manuellt aktivera en larmsiren eller skicka en notis till tre förinställda kontakter. Som tidigare går det också att aktivera eller avaktivera larmet med tre olika lägen; Disarmed, Home och Away. Knapparna för dessa har gjorts tydligare och lättare att trycka på.

Ring Alarm 2.0
Ring Alarm första generationen till vänster och de mindre komponenterna i version 2.0 till höger.

Att nyheterna är få gör visserligen inte jättemycket, då Ring Alarm redan var välfungerande i den första versionen. Men det är lite synd att alla de minustecken vi hade vid vårt första test kvarstår. Visserligen har priset gått ned något (2 799 kronor nu mot tidigare 3 300 kronor), men de begränsade inställningsmöjligheterna och behovet av ett betalabonnemang för att få full funktionalitet är fortfarande där.

Högljudd och ful utomhussiren

Den stora nyheten är istället lanseringen av en kompletterande utomhussiren, Ring Alarm Outdoor Siren. Stor både i bildlig och bokstavlig mening, då den mäter 23,5 x 23,5 x 5,7 centimeter och väger hela 1,3 kilo (inklusive batterier). Sirenen monteras utomhus på fasaden och tjuter (upp till drygt 100 dB) och blinkar sedan i rött när ett alarm utlöses vid upptäckt rörelse/inbrott (eller om du manuellt utlöser alarmet).

Att installera den är småknepigt, då ett visst mätande, borrande och skruvande krävs. Om du nöjer dig med ren batteridrift är det enklare, men vill du ansluta ström blir det trixigare.

Väl på plats fungerar Ring Alarm Outdoor Siren lika lätt och smidigt som övriga komponenter i Ring Alarm-systemet. Det går att ställa in hur högt den ska låta (fyra olika lägen) och hur länge den ska låta (från en till tio minuter). Och förstås också när och hur den ska aktiveras.

Ring Alarm Outdoor Siren fungerar bra, gör vad den ska och är ett välkommet komplement till den siren som är inbyggd i basstationen. Den enda invändningen vi har är mot dess utseende.

Ring Alarm Outdoor Siren
Utomhussirenen är allt annat än snygg.

För Ring har valt att forma den som en jätteversion av deras babyblå logga. En logga som ärligt talat inte är särskilt snygg. Vi förstår att tanken antagligen är att denna blå klump ska ha ett avskräckande syfte och varna om att ”här är det larmat”, men att åtminstone ha kunnat välja färg med hjälp av olika klistermärken hade varit önskvärt.
Nu är det en stor och babyblå oktogon på fasaden som gäller och inget annat.

Specifikationer

Produkt: Ring Alarm 2.0
Testad: December 2022
Tillverkare/kontakt: Ring, se-en.ring.com
Systemkrav: Router, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Nej
Larmsiren: Ja (104 dB)
Batteritid reservbatteri: 24 timmar
Ingår i baspaketet: Basstation med inbyggd sirenhögtalare, en knappsats, en rörelsedetektor, en räckviddsförlängare och en kontaktsensor för dörr/fönster
Övrigt: Abonnemangskostnad för Ring Protect Plus 10 euro/månad. Stöd för övervakningskameror från Ring
Pris: 2 799 kronor hos Amazon Sverige, 900 kronor för utomhussirenen hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5