I början av mars råkade Asus avslöja ett kommande nytt grafikkort från Nvidia: RTX 3050 Ti. I slutet av april bekräftades uppgifterna av Samsung som i lanseringen av nya laptops skrev att vissa maskiner kommer vara utrustade med RTX 3050 och RTX 3050 Ti.

Nvidia hade inte sagt något om dessa grafikkort, men nu har de lanserats. Båda korten är ämnade för laptops och har strålspårning, dlss-uppförstoring och de andra teknikerna i Geforce RTX 3000-familjen.

Grafikkorten släpps i samband med lanseringen av Intels nya 11:e generationen Core H-serie processorer och ska ingå i laptopmodeller med priser från runt motsvarande 7 000 kronor.

Det här är en stor skillnad mot hur det var i förra generationen av Nvidias RTX-kort. Laptops med RTX 2060 hade priser som började 50 procent högre och något RTX 2050 fanns inte.

Jämfört med de fetare korten i familjen har Nvidia dragit ner på antalet cuda-kärnor, tensor-kärnor och strålspårningskärnor samt mängden grafikminne. Men företaget utlovar minst 60 bilder per sekund med strålspårning och dlss aktiverat i en rad spel som Call of Duty Warzone och Watchdogs Legion.