I går lade Microsoft ut en amerikansk, publik beta-version av Onecare Family Safety. Det är en webbaserad tjänst med ett filter som gör det möjligt för föräldrar att blockera ut sajter som innehåller exempelvis sex eller alkohol.

En annan funktion hos Family Center är möjligheten att övervaka vilka sajter som barnen, eller andra familjemedlemmar, besöker. Eftersom tjänsterna i Onecare-paketet är webbaserade, kommer du att kunna logga in från jobbdatorn och direkt få information om var barnen surfar just nu.

Kränker integriteten
Tjänsten, som påminner om övervakningsverktyg som Eblaster, riskerar att mötas av kritik då den kan upplevas som integritetskränkande. Microsoft i Sverige är dock snabba med att påpeka att detta ska ses som en hjälp för föräldrar att öppna upp en dialog med sina barn.

- Man ska se den här produkten som ett litet verktyg i verktygslådan. Dialogen med barnen är givetvis allra viktigast och då kan Family Safety ses som ett bra sätt att få igång en dialog. Sedan tror jag att den kanske i första hand riktar sig till lite yngre barn, säger Jessica Börjel på Microsoft i Sverige.

I framtida versioner av tjänsten planerar Microsoft också att bygga in skydd även för MSN Messenger vilket ska göra att föräldrar kan begränsa vilka personer som barnen får chatta med.

Svensk lansering under hösten
I dagsläget fungerar bara Onecare Family Safety i USA men enligt bland andra Winsupersite kan Microsoft komma att öppna tjänsten för ett flertal internationella marknader redan under september. På Microsoft i Sverige bekräftar man att Sverige är ett av de länder som diskuteras just nu.

- Jag kan inte bekräfta att den kommer i september men vi jobbar på att få ut den under hösteni en betaversion, säger Jessica Börjel.