Produkt: Hyperx Alloy Origins 60
Pris: 1 255 kronor hos Amazon Sverige

Det kan finnas många anledningar till att välja bort tangentbord i ”normala” storlekar. Oftast rör det sig om brist på utrymme eller att du helt enkelt vill behålla en stilren look med så få synliga prylar som möjligt. Tillhör du den växande skaran som lirar e-sportsspel kanske du också vill ha ett tangentbord som både gör jobbet bra, men som också är bärbart.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Hyperx minimala tangentbord är ett utmärkt val för dig som vill ha mer utrymme till annat på ditt skrivbord. Tangenterna är responsiva och mjuka, precis som sig bör med linjära modeller. Vissa personer kan dock få problem med att ställa om sig till det mindre antalet tangenter.

Positivt

  • Litet och stadigt
  • Responsiva tangenter

Negativt

  • Piltangenterna är krångliga att konfigurera på ett vettigt sätt
  • Kan vara svårt att anpassa sig till att hålla inne funktionsknappen
Lyckligtvis fyller Alloy Origins 60 alla de kraven och mer därtill. Inledningsvis finner vi dock det komprimerade upplägget svårt att anpassa oss till. Åtminstone vad gäller den vanliga funktionaliteten utanför spel. Eftersom tangentbordet saknar knappar som Printscreen och Home måste vi hålla in en särskild knapp för att få till vissa funktioner. Efter någon vecka eller så har vi bemästrat de allra flesta ”nya” positionerna och knappkombinationerna.
Ngenuity

Eventuellt kommer en del träffa fel tangenter i början, men i övrigt är svedan av att lära in nya vanor inte särskilt stor. Och för den som ändå inte är nöjd med funktionsknapparnas originalplaceringar är Alloy Origins 60 även kompatibel med Ngenuity, Hyperx:s egen mjukvara för inställningar. Här kan vi också ställa in led-lampornas opacitet och mönster. Vi kan även slå på ett särskilt spelläge som blockerar användning av vissa knappkombinationer (som annars kan störa gameplay).

Tangenterna är utrustade med linjära mekaniska Hyperx Red-omkopplare, som till skillnad från vanliga linjära Cherry MX Red har en snabbare väg till fullständig tryckning. På pappret vill säga, och vi anar att enbart de mest inbitna e-sportsspelarna kommer att märka skillnaden. För oss vanliga dödliga räcker det med att konstatera att varje tryckning är så mjuk som den ska vara.

Alloy Origins 60

Dessutom är kvaliteten på såväl tangenter som på det övriga tangentbordet riktigt bra. Det är lätt att tro att en sådan liten pryl måste vara bräcklig, men faktum är att Alloy Origins 60 är en tung rackare som står väldigt stadigt. Och det oavsett vilket av de tre olika lutningslägena du väljer.

Med tanke på de stora inställningsmöjligheterna kommer de allra flesta inte ha problem med att hitta en egen optimal konfiguration. Men om vi ändå måste klaga på något är det placeringen av piltangenterna. Om vi vill nå dem utan att hålla inne funktionsknappen går vi minste om minustecknet.

Alloy Origins 60 vs. Pro KDA
Logitech Pro KDA vs. Hyperx Alloy Origins 60

Och eftersom vi använder tangentbordet till både gaming och arbete kan det bli jobbigt, trots att vi har möjlighet att spara olika profiler. Men det är trots allt enbart en minimal petitess i ett annars utmärkt litet tangentbord, som dessutom får plats överallt.


Specifikationer

Produkt: Alloy Origins
Testat: Maj 2021
Tillverkare: Hyperx
Typ: Mekaniskt tangentbord
Tangenter: Hyperx Red
Anslutningar: Usb-c (1,8 m)
Vikt: 781,5 gram
Pris: 1 255 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5