Testad produkt: Netgear AX8 RAX70
Pris: 3 190 kronor på Netonnet

Netgear har ett förvirrande sätt att namnge sina routrar. Den här trippelbandsroutern kallas för Nighthawk AX8, men det finns två andra enheter som också heter så, en wifi-repeater som kom förra hösten och en annan router som kom redan 2019, en av tillverkarens allra första wifi 6-routrar. Därför gäller det att även hålla koll på modellbeteckningen som står i finstilt på förpackningen.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Här får du mycket wifi-kapacitet och bra topp-prestanda för intensiv användning. Täckningen räcker dock inte till ett stort hem, där hade mesh-stöd varit ett stort plus. Funktionsutbudet är också något begränsat och den bästa funktionen, utöver bra wifi, kostar extra.

Positivt

  • Hög kapacitet och bra topprestanda
  • Möjlighet till snabbare lan och wan
  • Lätt att installera

Negativt

  • Saknar vanliga funktioner
  • Virusskydd är betaltjänst
  • Rörigt med delat gränssnitt

Netgears nya router heter RAX70, medan den äldre routern heter RAX80. De är lätta att förväxla, inte minst tack vare en snarlik design: två fast monterande ”vingar” på sidorna som du fäller upp och snäpper på plats, i stället för separata antenner. De ligger också ungefär i samma prisklass, mellan
3 200 och 3 500 kronor. De skiljer sig dock åt en hel del i funktion och prestanda.

För det första är RAX70 stor och bred för att vara en router. Det är uppenbart att den är designad att stå på en plan yta, men den har också skruvhål på baksidan för att kunna hänga på en vägg med kablar utstickande på ena sidan. Men det ser ärligt talat väldigt märklig ut. På framsidan sitter två knappar för snabbkontroll av wifi samt för wps-parkoppling. Resten av routerns statusdioder sitter på en rad nära baksidan.

På baksidan sitter samtliga anslutningar på rad. Fyra gigabit-portar för lan, en för wan, en usb 3-port för att ansluta extern lagring, strömbrytare och en knapp för att snabbt och enkelt kunna släcka ned alla statusdioder, förutom en som indikerar att routern är på.

Snabbare fast uppkoppling

Du får möjlighet till länkaggregering både på wan och lan. Det innebär att du kan slå ihop två nätverksportar, och få (nästan) dubbel hastighet, om du har en dator och/eller bredbandsanslutning som stöder det. För wan använder du den separata wan-porten plus en av lan-portarna. För lan är det två andra nätverksportar som gäller.

Netgear AX8 RAX70 portar
Gigabit-nätverksportar med möjlighet att länkaggregera. Det, eller högre hastighet på wan-porten, bör alla routrar i den här högre prisklassen ha.

Än så länge är det inte aktuellt med bredband över en gigabit, men vill du vara förberedd inför framtida uppgraderingar kan det vara en sak att ha i åtanke. I det interna nätverket kan funktionen vara smart om du vill ansluta en snabb nas-server, för att till exempel kunna strömma media i hög kvalitet eller blixtsnabbt komma åt filer från flera datorer samtidigt.

Den nya routern är en trippelbandsrouter med två 5 GHz-kanaler, en på 1,2 Gbit/sek och en på 4,8 Gbit/sek. Den konfigureras som standard med alla tre kanalerna på separata ssid, men du kan om du vill slå ihop den för dynamisk frekvenstilldelning.

Vi föredrar dem separata för bättre manuell kontroll, men automatiken verkar också fungera bra. På ett sätt kan det vara att föredra; vi kan nämligen inte se vilken av de två 5 GHz-kanalerna som är den med större bandbredd. Det får vi gissa oss till. Kanalen med lägre bandbredd har också lägre topphastighet, då den har 2x2 mimo och som bäst 80 MHz kanalbredd istället för 4x4 och 160 MHz på det kraftfullare bandet.

Nära gigabithastighet

På det bästa bandet får vi topphastigheter över 900 Mbit/sek, men det är mellan en laptop med 2x2-mottagning och en fast dator med gigabit ethernet. Det finns mer att få ut, om du till exempel har en kraftfull wifi-brygga och pc med länkaggregering. Men då detta är det vanligaste användarscenariot, 2x2 mimo-wifi tråldöst och upp till en gigabit till internet eller till en lokal server, är det det vi använder när vi anger prestanda.

Räckvidden är övertygande om än inte exceptionell. Två rum med tunna väggar mellan dator och router gör att hastigheten går ned under 200 Mbit/sek. Vi får också tillfälligt korta nedgångar i uppladdningshastighet.

Netgear AX8 RAX70
RAX70 levereras ihopfälld, med övertydliga instruktioner om hur du fäller upp antenn-panelerna.

Precis som RAX80 är RAX70 en router med kraftfull processor under huven för att kunna skyffla mycket data och hantera många klienter. Det gör att den kan bli relativt varm. Den har ett kylgaller på ovansidan som efter en period av intensivt användande ger ifrån sig varmluft. Den är dock inte fläktkyld som Netgears allra kraftfullaste routrar.

Lätthanterligt, ibland

Att installera RAX70 går snabbt och enkelt med Netgears Nighthawk-app, som med en snabb scanning av en qr-kod på routern sköter det mesta med automatik. Aktivering kräver ett konto hos Netgear. Det kan koppas till exempelvis ett Google-konto eller registreras separat. Routern har säkert wifi-lösenord förkonfigurerat, men du behöver ange ett separat nytt lösenord för administration.

Med detta kommer du åt appen och ett webbgränssnitt. Du behöver bägge för att fullt ut kunna administrera routern. I appen är det snålt med detaljerade nätverksinställningar. En del funktioner, som hantering av filserver och QoS-funktion för trafikprioritering till olika klienter, finns inte i appen. Däremot får du bra verktyg för att kolla signalstyrkan på ditt wifi, hålla koll på trafikmängder, om du har datakvot på bredbandsabonnemanget samt mäta din internethastighet.

Det är också bara via appen som du kommer åt och kan administrera Armor, Netgears utmärkta säkerhetstjänst, som många av deras routrar har stöd för. Armor ger dig aktivt virusskydd från välkända Bitdefender, som hjälper till att hålla skadlig kod borta från datorer och andra anslutna nätverksprylar.

Netgear AX8 RAX70 app
Appen är lättanvänd, men har begränsad funktionalitet.

Smart säkerhet som tillval

Armor är en betaltjänst som är väl värd pengarna om du är på jakt efter bra virusskydd. Utmärkta säkerhetsprogrammet Bitdefender Total Security ingår nämligen för alla hushållets datorer, plattor och mobiler, mer prisvärt än om du skulle köpa det separat.

Du får också en sårbarhetsanalys av nätverket och tips på åtgärder för att förbättra säkerhetsnivån. En intressant detalj är att Armor anser att Netgears förkonfigurerade wifi-lösenord är för osäkert och bör bytas mot ett säkrare.

Utöver det är inte funktionsutbudet särskilt intressant. Du får en bra gästnätverksfunktion som låter dig dela ut nätverk på alla tre frekvensbanden separat, där du fritt kan välja säkerhetsnivå. Med lagring ansluten till usb-porten kan du få en filserver med upnp-stöd för mediaströmning. Och du kan skapa en vpn-tunnel till ditt interna nätverk. Allt detta är numera mer eller mindre standard-funktionalitet i en bra router.

Mer i framtiden?

Någon föräldrakontroll finns inte. En del Netgear-routrar har stöd för funktionsrika föräldrakontrollen Circle, som har en bra gratis-version och en ännu bättre betalversion. Enligt information på Netgears amerikanska hemsida ska RAX70 vara en av dem. Men funktionen finns inte i routern vi testar och nämns inte heller på Netgears svenska webb. Flera Netgear-routrar har efter hand fått det tillagt via firmwareuppdatering, så vi hoppas att även RAX70 får det framöver.

Netgear webbgränssnitt.
Det är fler funktioner i webbgränssnittet, men även det är relativt sparsmakat. Säkerhetspanelen hänvisar tillbaka till Armor-fliken i mobilappen.

Vad du får är enklare direkt åtkomstkontroll för anslutna enheter. Du kan även ställa in globala regler för blockering av webbplatser och tjänster, samt ett schema för internetåtkomst för routern i sin helhet. Men inget som kan styras till separata klienter. Utöver det kan du också kontrollera routern med röststyrning via Google Assistent och Alexa.

RAX70 är en är en kraftfull router för krävande hem, men inte det mest extrema du kan köpa. Den passar bra för ett fåtal, men mycket aktiva, användare i en stor lägenhet eller en enplansvilla. Netgears bästa säljargument är snygg stil, bra automatik och enkel hantering av det viktigaste och mest grundläggande.

Men vi saknar en del av konkurrenternas rikare funktionsutbud. Framförallt sådant som möjlighet till mesh-utökning, vilket blivit vanligt i routrar från flera konkurrenter. Netgear behöver också få igång föräldrakontrollen innan vi fullt ut kan rekommendera ett köp. Bryr du dig inte om sådant är det dock bra nätverks- och wifi-hårdvara, om än inte den mest prisvärda för sin prestandanivå.

Specifikationer

Produktnamn: Netgear AX8 RAX70
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Netgear
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 600 + 1200 + 4800 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 3
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, QoS, vpn-server, antivirus, länkaggregering för lan och wan
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 34,7 x 20,8 x 16,7 cm
Rek. pris: 3 190 kr
Pris: 3 190 kronor på Netonnet

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 901 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 472 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 222 Mbit/sek

Betyg: 3 av 5