Testad produkt: ROG Strix RTX 3070 Ti O8G Gaming
Pris: 9 990 kronor hos Webhallen
Geforce RTX 3070 Ti är den andra nya grafikkretsen som Nvidia presenterade i förra veckan. Brutalsnabba och dito dyra RTX 3080 Ti började säljas precis efter lansering, men detta mer humant prissatta kort släpps först nu. Eller till möjlighet att reservera i butiker. Kanske. Tillgången och efterfrågan på grafikkort är fortfarande ett stort problem.
Omdöme
Positivt
- Höga, pålitliga prestanda
- Prisvärt lyft från RTX 3070
- Går att köra med dämpad kylning
Negativt
- Ingen större förbättring för strålspårning
- Fortfarande inte billigt

Vårt testade kort kommer från Asus och tillhör deras ROG Strix Gaming-serie. Det är en välbyggd enhet med massiva kylflänsar, tredubbla fläktar med 95 millimeters diameter, skyddande och värmeavledande metallbakstycke och halvpassiv kylning, som gör att den kan köra fläktfritt och tyst mellan spelsessionerna.
Det är ett kort i stort format, inte lika massivt som det RTX 3080 Ti-kort från MSI som vi testade förra veckan, men inte långt ifrån. Till skillnad från MSI anser dock Asus att deras kort inte behöver extra stöd. Det är bara att plugga in och köra, så länge måtten i datorn räcker till, men dess höga profil kan göra att det blir knepigt att fästa det.
Du behöver också tredubbla åtta pinnars pcie-strömkontakter från din datorns kraftenhet. Vi har inga uppgifter från Asus om deras kort specifikt, men för Nvidias referenskort nämns en maxeffekt på 215 Watt och en rekommenderat kraftenhet på 650 Watt. Vi skulle nog gå upp ett steg till för att vara på säkra sidan.
Ljus- och ljudkontroll
En rand med rgb-dioder, som täcker större delen av kortets rygg, styrs med Asys Aura Sync-funktion i kontrollprogrammet Armoury Crate. Det är lite virrigt att använda om allt du vill göra är att stänga av discot inne i datorlådan, men efter lite rundklickande lyckas vi även med det.

Kortet finns i två versioner, med eller utan förinställd överklockning. Och som vanligt väljer Asus att skicka sitt överklockade OC Edition för test. Det innebär några procent extra i grundprestanda, vilket aldrig är fel. Men du har också bra manuel kontroll för detta.
Dels en hårdvaruswitch på kortet, som ställer det i prestandaläge eller tyst läge. Där tyst läge inte är heltyst, men prioriterar låga varvtal över maximerad kylning. Dels med Asus enkla prestandakontroll i programmet GPU Tweak II, där vi lätt kan växla mellan olika prestandaprofiler, överklocka manuellt, och även optimera systemet för skärpt spelprestanda. I sitt tystaste läge är kortet knäpptyst i de flesta lägen utanför spel, men inte heller särskilt störande när vi spelar.
Märkbar förbättring
Men det påverkar prestanda påtagligt, och prestanda vill man ju ha. Här har vi testat kortet på standardprofilen Gaming, som ger en bra balans mellan effektiv kylning och lugn och ro mellan spelsessionerna.
Skillnaden mellan RTX 3070 och RTX 3070 Ti är en ökning av olika typer av kärnor, uppskruvning av grafikprocessorns bas- och boost-frekvenser och kanske framförallt nya minnestypen gddr6x istället för gddr6. Det ger ett markant lyft i minnesbandbredd.
Om allt detta är rena grekiskan för dig kan vi konstatera att det ger en generell prestandaökning på ungefär 10-25 procent, beroende på vad mätningen fokuserar på. Detta är jämfört med det RTX 3070-kort vi testade i höstas. Det var också aningen överklockat och är en bra jämförelse. Största lyften ser vi i ren 3d-spelrendering, både för Directx 11 och Directx 12.

Måttligare lyft för strålspårning
Förbättringen för strålspårning och cuda-baserad datorkraft för kreativa program är beskedligare. Det senare kan dock komma att lyftas om du kör Nvidias Studio-drivrutiner, som optimerar för just detta. Det fanns dock inte tillgängligt till vårt test.
Har du en snabb 1440p-skärm kan det här kortet vara perfekt för dig. I spel som Death Stranding, Fortnite (utan strålspårning) och Call of Duty: Warzone kommer vi stabilt över 120 fps, medan andra mer krävande speltitlar i alla fall ligger i närheten. Det innebär också att vi utan större bekymmer kan få 60 fps på en 4k-tv.
Spel som jobbar hårt med strålspårningseffekter, som Metro Exodus, Control och Cyperpunk 2077 utmanar kortet desto mer, men här räcker det för det mesta att aktivera dlss för att få stadiga 60 fps eller mer på en 1440p-skärm. För 4k får vi börja meka med fler grafikinställingar eller köra dlss i mer kvalitetspåverkande prestanda-läge.
Bra prisvärde, trots allt
Jämfört med andra grafikkretsar ser vi att RTX 3080 håller försprånget, främst med bättre strålspårningsprestanda, men att skillnaden för spel som inte utnyttjar den nya tekniken är mer marginell. Bland AMD-konkurrenter ligger Radeon RX 6800 både på samma nivå i ren beräkningskraft och pris.
Då föredrar vi dock fortfarande Nvidia Geforce- baserade kort som detta, då strålspårningen och dynamiska uppskalningen med dlss är bättre utvecklad. AMD har intressanta saker på gång, men det lär dröja en generation innan de är ikapp.

Med ett rekommenderar pris från Asus på 10 990 kronor placerar sig kortet på precis den prisnivå vi förväntade oss. Utropspris på RTX 2070 ligger runt 9 000-10 000 kronor, så en till två tusenlappar extra för tio till tjugo procent extra i kraft är bra.
Kommer det priset att hålla? Det är svårt att säga. 3070-kort säljs idag både i normala prisnivåer, fast med minimal tillgång och långa väntetider, och till ockerpris i en del butiker, så vi kan nog räkna med samma sak för 3070 Ti. Med det här ger dig i alla fall ytterligare ett bra alternativ att hålla koll på i jakten på ditt nästa grafikkort.
Specifikationer
Produktnamn: ROG Strix RTX 3070 Ti O8G Gaming
Testat: Juni 2021
Produkttyp: Grafikkort
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3070 ti, fabriksöverklockad upp till 1845 MHz
Gränssnitt: Pcie 4.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4a, 1st hdmi 2.1
Minne: 8 GB gddr6
Extra programvara: Armoury Crate, GPU Tweak II
Längd: 319 mm
Pris: 9 990 kronor hos Webhallen
Prestanda (dator med i9-9900K/16 GB ram)
Geekbench 5 (CUDA): 158 616 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 12 715 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 27 419 poäng
3dmark Port Royal (RTX strålspårning): 9 021 poäng
VR Mark: 10 933 poäng
