Webbläsare har kunnat komma ihåg dina lösenord i många år och deras lösenordshanterare har blivit mer sofistikerade. Ändå rekommenderar vi att du hoppar över den inbyggda lösenordshanteraren – oavsett om det är Chrome, Firefox, Safari eller Edge. I stället bör du använda en särskilt avsedd lösenordshanterare.

Det blir både säkrare och ger mer funktioner och flexibilitet – du är till exempel inte begränsad till en enda webbläsare.

När du loggar in på en ny webbplats brukar webbläsaren uppmana dig att spara inloggningsinformationen. Men detta kan bli ganska irriterande om du faktiskt aldrig vill spara den. Det är dock inte så svårt att bli av med tjatet. Så här inaktiverar du dessa popup-fönster i Microsoft Edge och Google Chrome. Båda dessa fungerar väldigt likartat, både i detta och andra sammanhang, eftersom de är baserade på samma motor, Chromium.

Vi visar hur det går till i Windows, men som du ser i sista steget kan du göra samma sak på ungefär samma sätt i din telefon eller platta.

Lösenord

1. Öppna inställningar

I både Chrome och Edge, klicka på de tre prickarna uppe till höger. Välj Inställningar (ett kugghjul, som brukligt är) en bit ned.


Lösenord

2. Öppna lösenord

Klicka på Lösenord. Du hittar det en bit ned på högra sidan.


Lösenord

3. Spara inte

Ställ reglaget vid Fråga om att spara lösenord (Edge) eller Erbjud att spara lösenord (Chrome) i läge Av.


Lösenord

4. Telefon/platta

Du kan följa nästan exakt samma steg i din telefon eller platta, oavsett om det handlar om Android, Iphone eller Ipad.