Osäkra webbläsartillägg är ett problem. Det förekommer titt som tätt att Google tar bort ett tillägg från Chrome Web Store som visar sig innehålla skadlig kod eller gör något annat fuffens.

Google tar bort sådana tillägg, men när företaget uppmärksammas på ett problematiskt tillägg kan det redan ha installerats av tusentals användare, ibland miljontals.

Därför planerar Google nu att rulla ut en ny säkerhetsfunktion på tilläggsbutiken, skriver Zdnet. Från och med Chrome 91 kommer webbläsaren visa en varning om du försöker installera ett tillägg som inte har klassats som pålitlig av Enhanced Safe Browsing.

Utvecklare som redan följer Chrome Web Store-reglerna för utvecklare kommer litas på från start, medan nya utvecklare måste bevisa att de är pålitliga. Det innebär att ett tillägg från en utvecklare som inte varit i butiken tidigare måste visa att det följer reglerna i några månader innan Google klassar det som pålitligt och tar bort varningen när användare installerar det.

Enhanced Safe Browsing är en funktion som skickar adresser du är på väg att besöka till en server hos Google som kontrollerar att det inte är ett phishingförsök.

Google kommer också förstärka Enhanced Safe Browsing med en funktion som kan varna dig om en nedladdad fil är suspekt. Du kan då välja att ladda upp den till servern där Google antivirusmotor kontrollerar den och sedan raderar filen.