Många människor är beroende av undertexter för att titta på film, men alla mediawebbplatser tillhandahåller dem inte. Det går dock att lösa med funktionen Live Caption som är inbyggd i webbläsaren Google Chrome och fungerar överallt. Vi visar dig hur du använder den här praktiska funktionen.

Google Chrome kan själv skapa bildtexter för allt video- eller ljudinnehåll som spelas i webbläsaren. Det fungerar på samma sätt som Live Caption i Google Pixel-telefoner. När detta skrivs är funktionen endast tillgänglig på engelska, men även det är i många fall till stor hjälp.

Undertext
  1. För att aktivera Live Caption, öppna Google Chrome i din dator och klicka sedan på menyikonen med tre punkter längst upp till höger i fönstret.
  2. Välj sedan Inställningar från menyn.
  3. I vänster sidofält expanderar du avsnittet Avancerat och väljer Tillgänglighet.
  4. Aktivera alternativet Live Caption. Vissa taligenkänningsfiler hämtas omedelbart. När du ser meddelandet Röstfilerna har laddats ned är det klart.

Gå till en webbplats och spela upp en video eller något med översättbart ljud. Bildtexterna visas i en genomskinlig svart ruta längst ner på skärmen. Det kan ju tilläggas att taligenkänningen inte alltid är den bästa...