Många Android-användare har länge varit avundsjuka på Iphone-ägarna. Apples videoredigeringsapp Imovie har varit överlägsen allt som Google har presenterat.

Visst har det funnits fristående Android-appar som Filmora Go och Powerdirector – men de har ofta känts lite för krångliga. Nu finns dock en smidig lösning: Google Foto.

Google Foto är förstås ingen nyhet – tjänsten har i olika former funnits sedan 2015. Ursprungligen låg fokus som namnet skvallrar om på stillbilder, men efterhand har appen även fått fler videofunktioner. Nyligen lanserades en ny version av Google Foto som innehåller 30 videonyheter.

Lätt att använda

Videoverktygen i Google Foto duger givetvis inte för proffsen. Ska du göra en mer avancerad videoredigering är det klokare att använda datorn. Tanken är i stället att vi vanliga hobbyfotografer enkelt ska kunna fixa till våra videofilmer innan vi delar dem med andra eller sparar dem till eftervärlden.

Det viktigaste verktyget handlar om att trimma. I de flesta fall blir början och slutet på ett klipp rätt dåligt, och genom att klippa bort det blir resultatet nästan alltid bättre. Andra enkla saker som kan göra underverk handlar om att rotera en video som hamnat på fel ledd, stabilisera en skakig film eller justera dåligt ljus och felaktiga färger. Lika lätt är det att lägga på filter som ger filmen en ny karaktär.

Lite mer avancerade användare kan även klippa ihop flera filmer till en, lägga på bakgrundsmusik och rita i filmen.

Resultatet går förstås att spara som en fil på den egna telefonen, men det är även enkelt att dela din video med andra via mejl, Youtube, Facebook – eller någon liknande tjänst.

Så funkar Google Foto

Google Foto

1. Din film

Här visas din film. Du spelar och pausar genom att trycka på den.

2. Trimma

Ta bort material i början av klippet med det vita reglaget till vänster. Reglaget till höger trimmar på samma sätt från slutet.

3. Ljud

Slå på eller av ljudet.

4. Stabilisera

Var du lite skakig på handen när du filmade? Använd verktyget Stabilisera.

5. Exportera

Du kan spara exakt den bild som visas i videon som en stillbild.

6. Spara

Den redigerade filmsnutten sparas alltid som en kopia.

7. Mer

Tryck här för att beskära bilden – och på rubrikerna till höger för att göra andra saker (se miniatyrerna till höger).

8. Justera

Ändra ljusstyrka, kontraster och annat i din film.

9. Filter

Förändra hela filmens karaktär med ett filter.

10. Rita

Skriv och rita i filmen.

11. Bekräfta

När du är nöjd med din justering trycker du på Klar. Du kan också rensa och ångra med knapparna till vänster


Frågor och svar om Google Foto

Google Foto

1. Hur kan jag installera...

Om Google Foto inte redan finns på din mobil öppnar du Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone). Sök efter Google Foto och välj att installera. Observera att vår guide är gjord i Android och att Iphone-versionen ser lite annorlunda ut.


2. ... och uppdatera?

Om du inte har den senaste versionen av Google Foto kan det krävas en uppdatering. Sker den inte automatiskt när du startar appen kan du öppna Google Play (som ovan) och trycka på Uppdatera.


Google Foto

3. Vad krävs för att köra appen?

Google Foto kräver att du har Android 8 eller senare samt minst 3 GB ram-minne. Appen är gratis, men om du vill lagra mer än 15 GB information på Googles molntjänst måste du skaffa ett Google One-abonnemang. Det billigaste kostar 190 kronor om året och ger dig 100 GB. Google One-användare får även en extra funktion i appen. Den använder artificiell intelligens (ai) för att automatisera redigeringen.
one.google.com läser du mer om de olika betalalternativen.


Google Foto

4. Hur kommer jag igång?

Google Foto är en app för både fotografier och videoklipp. Genom att trycka på Foton visas allt i kronologisk ordning. Du kan även välja Sök och Bibliotek (för att exempelvis skapa egna fotoalbum).
Du startar videoredigeringsfunktionen genom att trycka på önskat videoklipp och välja Redigera. Ser du inte den knappen kan du behöva peta en extra gång på skärmen.


Google Foto

5. Kan jag använda flera klipp?

Vill du slå ihop flera olika klipp till ett? Öppna Google Fotos huvudsida och markera de klipp du vill använda. Tryck på plus-ikonen och välj Film under rubriken Skapa. Nu visas dina klipp i en lista och du kan trimma dem med den vita linjen.
Byt plats genom att trycka på ett klipp och dra uppåt eller nedåt. Du kan också trycka på not-ikonen för att lägga till bakgrundsmusik. Till höger om varje klipp finns tre punkter och genom att trycka här kan du detaljstyra klippet. Tryck på Spara när du är nöjd.