Google Maps är en fenomenal karttjänst, det är ingen tvekan om det, men den är inte perfekt. Det kanske händer någon gång att du hittar en plats eller en verksamhet som inte finns i Google Maps. Då kan du förbättra tjänsten genom att lägga till den själv.

Vem som helst kan lägga till en plats på Google Maps, men det betyder inte att din redigering automatiskt accepteras. Google kontrollerar alla ändringsförslag och jämför dem även med vad andra rapporterar. Det är vanligt att förslag till karttillägg avvisas. Med det i åtanke skadar det förstås inte att försöka lägga till en plats, en företeelse eller ett lokalt företag. Kanske ditt eget?

Det är väldigt enkelt att föreslå ändringar. Den svåra delen är att få ditt bidrag godkänt. Google skyddar med rätta sina kartdata. Det är en av de saker som gör Google Maps så pålitligt. Lägg till platser med omsorg!

Smidigast är förstås att göra det i mobilen när du är på den aktuella platsen. Men det går också att ge förslag i datorn när du kommer hem. Då använder du i stället Google Maps i din webbläsare och söker upp den aktuella platsen.

Google Maps

1. Öppna Maps

Starta Google Maps i din telefon eller platta. Klicka på knappen Bidra i nederkanten.


Google Maps

2. Lägg till plats

Klicka sedan på Lägg till en plats. Det gäller även om det inte är en egentlig plats, utan till exempel ett företag.


Google Maps

3. Lägg till

Ange Namn och Kategori – det finns åtskilliga att välja mellan. Du kan skriva in en exakt adress, men enklare är att klicka på hårkorset.


Google Maps

4. Markera

Flytta den röda droppen till exakt rätt position och klicka på OK. När du är nöjd med ditt bidrag, skicka in det med den blå pilen.