Windows 11 är Microsofts nästa operativsystem. Det är (snart) här, det är på riktigt och vi håller på och testar en läckt version av det i detta nu. Vår lilla snabbgenomgång av Windows 11 borde ge dig en hyfsad uppskattning om vad som väntar inför Microsofts Windows-event den 24 juni. Bland de stora nyheterna märks en enorm widgetlåda och ett uppdaterat gränssnitt som påminner starkt om det som skulle bli verklighet i Windows 10X.

Windows 11

Observera att Microsoft inte har lanserat Windows 11 officiellt ännu. Varken till allmänheten eller som en del i Windows Insider-programmet. Vi har heller ingen aning om vilket stadie den läckta Windows 11-version vi lyckades lägga vantarna på befinner sig i. Den version vi använder är utvecklarversion 21996.1, som hittades via en läcka på nätet. Denna laddades sedan ner och installerades på en Surface Pro 7 Plus. Vi har inga prestandamätningar som kan bevisa det, men upplevelsen hittills känns väldigt smidig och responsiv, även om vi stött på ett par buggar.

Vi känner spontant att Windows 11 absolut är något mer än Windows 10, men också mindre än vad vi väntat oss av ett "äkta" operativsystem för nästa generation. Det är inte som att Microsoft slitit itu Windows 10 och börjat om, utan version 11 ska snarare ses som en evolution av Windows 10. Precis enligt den filosofi Microsoft proklamerat i åratal, med andra ord.

Windows 11: Installationen

Windows 11

Att ladda ned och installera Windows 11 är en ganska omfattande process. ISO-filen vägde in på strax över 4 GB och installationsprocessen tog drygt 20 minuter av laddskärmar och omstarter. Vi stötte på patrull när vi försökte installera Windows 11 på en virtuell maskin och fick således formatera om Surface-plattan och lägga Windows 11 ovanpå en fräsch upplaga av Windows 10 21H1 som inloggade på ett lokalt konto. Vi rekommenderar INTE att du själv installerar Windows 10 eller 11 från en oprövad källa på webben.

Det är svårt att säga hur Windows 11-installationen kommer att bli på en nyköpt dator, men på vår Surface verkade operativsystemet gå mycket efter hur du använt din enhet med Windows 10 tidigare. Kom igång-proceduren kantades av psykedeliska skärmbilder som ombad oss att hålla datorn ansluten till en strömkälla, med långsamt skiftande bakgrunder som påminde om en lavalampa.

Ett första visuellt intryck av gränssnittet i Windows 11

När installationen var slutförd hälsades vi med en förinställd bakgrundsbild på skrivbordet och en liten samling ikoner i mitten av aktivitetsfältet. Vi såg ingen välkomsthälsning i denna version, men när vi öppnade startmenyn la vi märke till att tips-sektionen anpassats för att guida användaren till nyheterna i Windows 11. Microsoft Teams dök också upp på momangen.

Windows 11
Foto: Mark Hachman / IDGNya startmenyn. Klicka på bilden för större version!
Windows 11
Foto: Mark Hachman / IDG

Ser bilderna bekanta ut? Inte så konstigt. Windows 11 bygger uppenbarligen på mycket av det som var tänkt att inkluderas i det skrotade operativsystemet Windows 10X. I den läckta version vi testade verkar Microsoft ha bestämt sig för att ta död på de levande paneler som präglade startmenyn i Windows 11. Nu visades i stället en rättfram hierarki med app-ikoner.

Det vi hann se av Windows 10X kändes ärligt talat ganska oinspirerande. Funktionellt, skulle man kunna säga som optimist. Windows 11 känns spontant lite livligare i sitt formspråk. Microsoft har samlat ihop ett gäng fantastiska bakgrundsbilder som kan användas för att anpassa Windows 11-utseendet, vilka återfinns på sedvanligt manér om du går via Inställningar > Anpassning. Vi såg också alla mindre designförändringar Microsoft pratat om i samband med Sun Valley-uppdateringen; nya fräscha ikoner och rundade menyhörn, bland annat.

Windows 11
Foto: Mark Hachman / IDGNya Utforskaren. Klicka på bilden för större version!

Om du saknar det gamla Windows-utseendet går det att få tillbaka en del av det. Genom att högerklicka i aktivitetsfältet fick vi upp ett gäng alternativ där du kan lägga ikonerna längst till vänster i stället för centrerat som är grundinställningen. När du öppnar Start dyker menyn sedan upp i nedre vänstra hörnet som vanligt.

På tal om startmenyn känns den faktiskt lite fantasilös, med en vertikal skrollista med appar. Men visst, många apputvecklare utnyttjade aldrig de skrollande, interaktiva levande paneler som var en så stor del av Start-designen i Windows 10. Intressant är att Microsoft lagt till en "rekommenderat"-lista med dokument längst ned i startmenyn. Det är oklart exakt hur listan kommer att användas - om den kommer spalta upp nyligen redigerade dokument eller föreslå sådana Windows anser vara relevanta i ditt arbete.

Windows 11 bjuder på en fantastisk, men lite dold förändring i sina inställningar för multitasking. Microsoft har implementerat Fancyzones – en populär funktion från utvecklarsandlådan Powertoys – i operativsystemet, vilken låter användare positionera fönster i "zoner" på skrivbordet. Inte bara på vanligt fyrkantigt manér, utan exempelvis även som en remsa vid displaykanten.

Windows 11
Foto: Mark Hachman / IDG

Hovra med musen över "maximera fönster"-ikonen så ser du valmöjligheten att justera det i flera olika lägen. Windows 11 är till och med smart nog att inse att en 4k-datorskärm erbjuder mer utrymme för att justera fönsterlauyouten och ger således fler alternativ än om du använder en surfplatta.

Stora widget-nyheter

Det går inte att förneka att en stor del av Windows 11 ser ut som Windows 10. Meddelandecentret i nedre högra hörnet, exempelvis, förblir orört. Men det finns en enorm förändring i Windows 11 som vi aldrig sett tidigare: Widgetar.

Windows 11
Foto: Mark Hachman / IDGNya widgetlådan. Klicka på bilden för större version!

Mitt i aktivitetsfältet hittar du Widgetar, en funktion vi inte sett sedan Windows 98 och XP. Det rör sig egentligen inte om desktopvarianter, utan snarare om en väldigt uppförstorad version av Nyheter och intressen från Windows 10. Du vet, där vädret, relevanta nyheter, sportresultat och sådant för närvarande visas sedan en uppdatering i april. Vi nämner det igen; widgetlådan är enorm och tar över en stor del av skrivbordet när den glider in från skärmens vänsterkant.

Det är lite oklart vilket syfte Microsoft ser med Widgetar i Windows 11. Ska det bli en samlingsplats för Windowsprylar och andra nyttoprogram? En hubb med relevanta nyheter och evenemang för dagen? För stunden kommer du inte åt widgetlådan med ett lokalt Windowskonto, utan måste använda ett Microsoft-konto när du loggar in.

Resten av Windows 11

En del av apparna vissa kanske tar för givna i Windows 10 verkar inte ha överlevt flytten till 11. Vad det beror på kan vi i dagsläget inte spekulera i.

Många av apparna som ger intryck av att befinna sig i Start är de facto länkar för att ladda ned dem. Exempel på detta är To Do, Microsoft News, Photos och Xbox-appen. Här genomled vi lite tekniskt strul med betaversionen av Windows 11 när Photos först kraschade och sedan försökte öppna sig på nytt flertalet gånger, innan appen till sist bara gav upp. Vi kunde heller inte få åtkomst till vissa mappar i Utforskaren och Microsoft Paint vägrade helt sonika att starta. Vi ska givetvis ta för givet att Microsoft fixar dessa buggar och tekniska problem till skarp lansering.

Andra delar av operativsystemet är mer stabila. Senaste Microsoft Edge, version 91, fanns inbyggd och fungerade smidigt. Kontrollpanelen existerar fortfarande och ser nästan identisk ut som den i Windows 10. Microsoft uppdaterar fortfarande Defender och andra delar av operativsystemet via Windows Update. Aktivitetshanteraren förefaller ofärändrad.

I Microsoft Store-appen återfinns den vanliga samlingen med Microsofft-appar, samtliga väntandes på uppdateringar: Röstinspelaren och Din Telefon , till exempel, även om Store kraschade när vi försökte uppdatera dessa. Värt att notera är att Din Telefon inte dök upp i Windows 11:s centrerade aktivitetsfält i den betaversion vi testade.

Ett (väldigt) tidigt omdöme

Den här läckta versionen av Windows 11 fyller oss med blandade känslor. Vi är sällan sena med att tacka ja till nya funktioner, och den förhållandevis nya Nyheter och intressen-vyn är en förbättring redan i Windows 10, anser vi. Utseende tenderar att komma i andra hand. Men Windows 10X kändes kallt och livlöst. På samma sätt känns inte startmenyn i Windows 11 särskilt välkomnande, även om den faktiskt är mer funktionell än tidigare.

Något vi uppskattar är de utökade möjligheterna att anpassa Windows efter tycke och smak, särskilt med de urläckra nya bakgrunderna. När Microsoft närmar sig skarp utrullning av Windows 11 kommer antagligen ett starkare behov av att hålla nyuppdaterade användare lite i handen än den introduktion vi möttes av i betaversionen. Vi hoppas att man exempelvis per automatik drar igång programmet med Windows 11-tips eller guidar till det nya operativsystemet i Microsoft Edge eller annan relevant app.

Eftersom det här är en tidig beta av Windows 11 vet vi ännu inte i vilken kontext Microsoft kommer att lansera. Vi vet inte vem Windows 11 är till för, när det rullas ut skarpt eller ens om Microsoft kommer att ta betalt för uppdateringen. Baserat på det vi sett lutar vårt tips åt att det blir en kostnadsfri uppgradering. Prenumerationsintäkter kan äskas genom tjänster som Xbox Game Pass och Microsoft 365.

Sex år med Windows 10 har satt många spår i muskelminnet, och version 11 känns onekligen lite obekant. Hittills är vi dock överraskade av hur skarpt vi faktiskt gillar den nya uppdateringen, även om den för all del känns en smula opolerad fortfarande.

Översättning och bearbetning: Billy Ekblom.


När släpps Windows 11?

Den 24 juni håller Microsoft ett event där det mesta tyder på att det blir Windows 11 som visas upp. Vi kan börja med att titta på bilden på den eventinbjudan Microsoft skickade ut:

Windows 11

Ja, du behövde sannolikt bara titta i ett par sekunder för att upptäcka att Windows-logotypens reflektion är felaktig och istället bildar numret 11. Vidare börjar evenemanget klockan 11 på förmiddagen, i alla fall om vi går efter amerikansk östkust-tid som Microsoft av någon anledning gör.

10 juni kom ännu fler tecken. Microsoft publicerade en slags pepp-video på Youtube, beståendes av ljudremixer på klassiska startljud från Windows. Gissa hur lång videon är? 11 minuter så klart!

Om Microsoft visar upp sitt nya operativsystem den 24 juni vore det inte orimligt att vi får se en skarp version senare i höst, troligen runt september-november. Men om det rör sig om ett helt nytt operativsystem blir det svårare att förhålla sig till Microsofts regelbundna uppdateringscykler, så vår gissning kan visa sig vara tagen ur luften. 

Slutet på Windows 10-stöd

Microsoft har meddelat att Windows 10 inte längre kommer stödjas officiellt från och med 14 oktober 2025, lite drygt tio år efter lanseringen av operativsystemet, skriver Thurrott.

Tidigare har företaget bara nämnt när supporten kommer upphöra för specifika versioner av Windows 10. Version 1909 slutade till exempel stödjas i maj i år. Det här är första gången Microsoft nämner ett slut på Windows 10 som helhet, och det kan ses som ytterligare ett tecken på att lanseringen av Windows 11 är nära förestående.