För ungefär två veckor sedan skrev vi om en inofficiellt läckt version av Windows 11. Nu har Microsoft officiellt släppt Windows 11 till Windows Insiders, med flera nya funktioner som vi inte sett tidigare, inklusive ett helt nytt utseende för den fantastiska inställnings-appen, Utforskaren, Åtgärdscentret och mer. Och det finns ännu mer under huven.

Test av Windows 11

Om du är intresserad av att själv testa Windows 11 är det enkelt: Gå med i Windows Insider-programmet, se till att din dator uppfyller Windows 11-kompatibilitetskrav och ladda sedan ned Windows Insider beta. I den här artikeln berättar vi vad vi såg i den officiella versionen och vad som verkligen är nytt jämfört med den läckta betaversionen. Microsoft har också sagt att ytterligare funktioner kommer att dyka upp, till exempel när du har återställt din dator och startat om.

Vi testade en nyinstallation av Windows 11 Insider Preview build 10.0.22000.51 på en Surface Laptop 4, med en AMD Ryzen 7 Surface Edition-processor. Vi har fortfarande den läckta versionen som körs på en separat Microsoft Surface Pro 7 Plus.

Vi har tidigare sagt att Windows 11 är "något mer än Windows 10, men inte tillräckligt för att kunna betraktas som ett genuint nästa generations operativsystem." Ett faktum som kvarstår. Microsoft har samma funktionalitet i Windows 11 som i Windows 10, men vad som däremot är nytt är operativsystemets utseende och känsla. Men Microsoft har dock implementerat några spännande förbättringar i Windows 11.

Installation av Windows 11

Nedladdningen tog ungefär 20 minuter på 400 Mbits bredbandsanslutning och krävde sedan ytterligare 10 minuter för att installera och starta om. Eftersom detta var en uppgradering visade Microsoft inte den traditionella "oobe-skärmen" (Out of the Box Experience). Microsoft sade i måndags att om du återställer din dator kommer du att få se den nya oobe-skärmen (se nedan) liksom möjligheten att byta namn på din dator som en del av installationen.

Läs mer: Systemkrav – så ser du om din dator klarar Windows 11

En ny inställningsmöjlighet under uppgraderingen av datorn till Windows Insider-programmet var att jag ombads att ange mina favoritinställningar för webbläsare (inklusive sökmotor). 

Windows 11
Microsoft vill verkligen att du ska välja Microsoft Edge och Bing

Windows 11 första intryck

Redan från början tipsar Microsoft dig om att det här är en ny version av Windows med en ny låsskärm, som använder ett annat teckensnitt. Vad som är anmärkningsvärt är att den inte visar någon av den välbekanta kontextuella texten som vanligtvis finns på Windows-låsskärm, den dyker först upp efter några sekunder.

Windows 11
Windows låsskärm

En snabb knäpp med fingret på låsskärmen och jag befann mig i Windows 11. Som tidigare avslöjats från den läckta versionen av Windows 11 finns det två grundläggande nyheter du ser med detsamma. Den första är det centrerade aktivitetsfältet längst ned på skärmen, med ett kluster av dina mest använda appar i mitten. De andra stora ändringarna är den nya Start-knappen, som öppnar en förenklad version av Start-menyn.

Start-menyn förbryllar dock. Borta är de levande panelerna, som har ersatts med en lista förenklade, om än snygga, ikoner. Microsoft klargjorde också vad vi redan misstänkte: De "Rekommenderade" filerna, som visas längst ned på Start-menyn, är de senast öppnade filerna på din dator och Onedrive.

Windows 11
Microsoft har inte gjort några ändringar av den första officiella versionen av Windows 11 när det gäller Start-menyn och Aktivitetsfältet.

Om detta verkar bekant är det ingen slump. Som vi tidigare noterat lånar Windows 11 mycket från Windows 10X, den förenklade versionen av Windows som läckte redan i januari och som Microsoft senare lade på is. Precis som Windows 10X använder Windows 11 samma kluster av ikoner i mitten av aktivitetsfältet, med en Start-meny som dyker upp från en ny Start-logga på vänster sida.

Som i den tidigare läckta versionen går det centrerade aktivitetsfältet att flyttas åt vänster för att emulera utseendet och känslan av Windows 10. I skrivande stund vet vi inte om Windows 11 tillåter ett hack som återaktiverade levande paneler, som var en del av Windows 10.

Liksom den läckta versionen går det inte att ändra storlek på Start-menyn i Windows 11. Bakgrunden erbjuder inte heller samma genomskinlighet och färgval som i tidigare Windows-versioner. Det kan dock komma att ändras.


Inställningar, Aviseringscenter och Utforskaren

Den helt fantastiska inställnings-appen

I den läckta versionen av Windows 11 var menyn Inställningar oförändrad från Windows 10, vilket fick oss nördar att fnysa. I Windows 11 fullkomligen exploderar den nya inställningsmenyn i en visuell och funktionell yra, något som dramatiskt förändrar utseendet och känslan från ett tidigare välbekant Windows-program. I applikationsindex-vyn visas nu din dator högst upp, komplett med namn och modell, samt status för eventuella uppdateringar och om du är inloggad på Onedrive samt har en uppdaterad version av Office.

Windows 11
Inställningsmenyn har fått ny design.

När du börjar grotta ned dig i inställningsmenyn blir allt fler förändringar uppenbara. Funktionaliteten förblir i stort sett densamma, men det finns små visuella förbättringar i princip överallt. Microsofts gränssnittsdesigners verkar pedantiskt gått igenom Inställningar för att städa upp och göra varje sida mer attraktiv, samt ge mer sammanhang om vilka val och justeringar du kan göra och var du kan göra dessa. Men ja, den äldre kontrollpanelen finns fortfarande.

Windows 11
Du kan grotta ned dig ordentligt i den nya inställningsmenyn.

En spännande sak är möjligheterna att göra Windows 11 mer personligt. Windows 11 förstärkte min dators nuvarande tema och lade till sex andra val. Om jag väljer ett mörkare tema aktiveras automatiskt mörkt läge, något som tidigare inte skett. De flesta av mina standardfönster fick en mörkare färg. Ett undantag var dock Edge. Intressant är att du inte behöver gå igenom Inställningar (Inställningar> Anpassa) för att ändra tema. Allt du behöver göra är att högerklicka på skrivbordet och välja alternativet Anpassa i menyn som dyker upp.

Microsoft har också lagt till nya, personliga teman till pek-tangentbordet, vilket är en nyhet. Det finns totalt 13 att välja mellan. 

Åtgärdscentret döljer snabbinställningar

Det nedre högra hörnet av skärmen har traditionellt jonglerat med aviseringar (alltså Åtgärdscentret) och snabbinställningsmenyn. Såvida versionen jag testade inte saknar en inställning eller annat alternativ har snabbinställningarna försvunnit från det visuella gränssnittet. Istället har Microsoft tagit aviseringar, som fortfarande visas till höger på skärmen, och ersatt menyn Snabbinställningar med en liten kalenderwidget, som glider ut och som antagligen kan synkroniseras med dina kommande möten.

Windows 11
Åtgärdscentret är också nytt.

Snabbinställningar kan fortfarande nås genom tangenterna Win + A. Det mesta av funktionaliteten har ersatts av knappar och skjutreglage. Inte ens kugghjuls-ikonen öppnar hela listan över inställningar, något sker i Windows 10. Som tur är kan den ovärderliga fokusfunktionen nås i den allmänna inställningsmenyn för Windows 11.

Utforskaren får en översyn

Den nya Utforskaren är för närvarande inte alls intuitiv. Det är förvisso något som kan komma att förändras när vi blir vana vid det nya utseendet. Överst i varje Utforskarfönster finns en lista med ikoner, varav några kommer att ”tändas” och indikera att de kan användas i vissa sammanhang – till exempel att kopiera en fil. Det är dock inte särskilt klart vad varje genväg gör. Det här kan vara en aspekt av Windows som det tar tid att bekanta sig med.

Windows 11
File Explorer är mer minimalistiskt än någonsin i Windows 11. Observera raden med ikoner som vi har markerat med rött.

Vi vet nu mer om widgets och Snap

Vi lärde oss först om widgets och den reviderade Snap-funktionen från den läckta versionen av Windows 11. Widgets är en av de konstigare aspekterna av Windows 11, medan den reviderade Snap-funktionen är en av de coolare sakerna med operativsystemet.

Widgets-knappen visas i Aktivitetsfältet och glider utåt från vänster sida av skärmen för att visa ett stort fönster med vad som i huvudsak är Windows 10:s nyheter och intressen. Det är oklart vilka widgets Microsoft kommer att använda, men företaget säger att ”den uppsättning widgets vi för närvarande fokuserar på är kalender, väder, lokal trafik, dina att-göra-listor, foton från Onedrive, sport och esports, aktier och tips.”

Windows 11
Microsoft widgets

Allt ser fortfarande ut som lösryckta bitar av information om en mängd olika ämnen, men de kan åtminstone konfigureras om du klickar på din personliga ikon högst upp på widget-skärmen. Och nej, du kan inte ändra storlek på widgets heller. Det finns också ett sökfält för att söka på webben, som öppnar din webbläsare med resultaten.

Windows 11:s nya Snap påverkas tydligt av Powertoys, en uppsättning verktyg som Microsoft har i Windows 10. Powertoys inkluderar Fancyzones, ett sätt att snäppa fast fönster, inte bara till de fyra hörnen på skärmen, utan till olika zoner på datorns skärm. Klicka på maximera-knappen i ett fönster och du kommer att se Fancyzones-alternativen. Du kan också skapa Snap-grupper genom att snäppa ihop två app-fönster på skärmen och sedan hålla muspekaren över den öppna appen och klicka för att växla tillbaka.

Windows 11
Windows 11 verkar ha implementerat Fancyzones direkt i operativsystemet.

Den nya Microsoft Store-appen

Microsoft lovade oss en moderniserad Microsoft Store-app och i den här versionen kan vi se resultatet. Den nya Store-appen ser bättre ut, men en visuell översyn är inte det enda butiken behöver. Den behöver också bättre kurering, ett sätt att hindra människor från att ladda ned appar flera gånger. Men vad vi ser här är i alla fall bättre organiserade översiktssidor och en genomtänkt omdesign av enskilda app-sidor.

Windows 11
Nya Microsoft Store

Windows 11 under huven

Ett antal nya Windows 11-funktioner kommer inte att vara omedelbara. Eller så kanske du bara kommer att missa dem bland alla de nya visuella förbättringarna som gjorts. Men följande bör du inte missa.

Dynamisk uppdateringsfrekvens: Överraskande nog är detta inte för spel utan för färgprofil. Om din dator eller surfplatta har stöd för detta, ökar Windows automatiskt uppdateringsfrekvensen för skärmen, för att jämna ut e-bläck medan du exempelvis ritar på surfplattan. Du kan prova drr på din bärbara dator via Inställningar> System> Skärm> Avancerad och välja en dynamisk uppdateringsfrekvens. Microsoft har dock inte berättat vilken hårdvara som stöder funktionen.

Voice typing launcher: Äntligen verkar Microsoft fått ordning på diktering. Du kan slå på den genom kommandot Win+H. Jag blev förvånad över hur exakt dikteringen var och det finns till och med en inställning för att aktivera skiljetecken genom ai. Till och med ett avsnitt från Stolthet och fördomar dikterades i princip felfritt, förutom skiljetecken.

Windows 11
Det är inte snyggt, men Windows 11 diktering ser ut att få jobbet gjort.

Nya gester: Microsoft har lagt till nya gester. Bland dem finns en trefingers nedåtsvep för att återställa skrivbordet och ett trefingers uppåtsvep för att gå till Aktivitetsvyn.

Dockningsfönster: Om du använder en extern bildskärm kommer den att komma vilka fönster du hade öppna för att sedan återställa dem när du ansluter till skärmen igen. Något som förenklar om du har en bärbar dator som du ansluter till en större skärm på jobbet.

Microsoft Office, Windows 11-stil: Som du kan se i bilden ovan har även Microsoft Office fått en ansiktslyftning.

Sammantaget finns det en överraskande mängd nya funktioner i Windows 11 och här skrapar vi förmodligen bara ytan. Microsoft har redan lovat att ännu fler funktioner kommer att presenteras innan Windows 11 lanseras, inklusive funktioner som Auto hdr, som tillämpar hdr på spel som inte är specifikt kodade för funktionen. Vi kommer att testa och rapportera mer när vi närmar oss lanseringen av Windows 11 i höst.

Mer om Windows 11

Video: Så här såg det ut när vi gick igenom den första läckta versionen av Windows 11:

Originaltext av Mark Hachman
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt