Testad produkt: Samsung Galaxy Book Pro 360
Pris: 13 490 kronor hos Netonnet

Samsung har snabbt etablerat sig som en av de mest intressanta pc-tillverkarna. De följde upp förra årets återkomst på den svenska marknaden med en ny serie laptops den här våren. Galaxy Book Pro 360 är den andra vi testar efter supertumma Galaxy Book Pro. Det är som namnet antyder en 360 graders flippbar dator. Men med en hel del skillnader utöver design och pekskärm.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Galaxy Book Pro 360 är en snygg och behändig flippbar laptop med låg vikt, läcker oled-skärm med Samsungs intressanta utbud av bonusfunktioner och roliga program. Det är också hög lyxfaktor till ett övertygande pris. Vissa begränsningar i prestanda sätter dock spår i den annars så smidiga upplevelsen. Vi får helt enkelt inte inte någon wow-känsla.

Positivt

  • Oled-skärmen
  • Hög byggkvalitet och slimmad form
  • Rent klart ljud
  • Många smarta bonusfunktioner

Negativt

  • Ojämna prestanda
  • Färre anslutningar
  • En del bloatware

Galaxy Book Pro 360 finns både i 13- och 15-tumsstorlek. Här är det den mindre vi testat. Den håller en hög byggkvalitet i en stramt slimmad design. En del skarvar i underredet vittnar om att det inte är ett lika påkostat bygge som en del andra konkurrenter har, men överlag är byggkvaliteten i toppklass.

Men så är det här inte någon extremdyr lyxdator, utan basmodellen kostar 12 490 kronor och den vi testar här, med större lagringsminne, går på en tusenlapp till. Då är den utrustad med elfte generationens Intel Core i5-processor, Intels Iris Xe-grafik, åtta gigabyte ramminne och en ssd på 512 gigabyte. En modell med Intel Core i7 och 16 gigabyte minne samt inbyggt 5g-modem finns att förboka, men den börjar inte levereras förrän i augusti.

Den uppsättningen hårdvara ger datorn goda grundprestanda för det dagligt arbete – surf, office, mediaströmning och ett och annat videomöte. Vi hade dock gärna sett 16 gigabyte ramminne istället för åtta. I vissa lägen, med många fönster öppna, tunga dokument att hantera och ett och annat mer krävande program igång, märks det att det finns ett tak för vad datorn klarar av.

Klarar mycket, men inte allt

Enklare medieredigering är inget problem med den senaste generationen Intel-processorer, tack vare den utmärkta grafiken, men en del filter och videorendering får du ha tålamod med. Datorn verkar också ha svårt att hålla prestanda i topp under längre sessioner med den typen av program. Fläktarna blir aldrig mer än måttligt högljudda, men går igång snabbt och når snabbt sin maximala kylningskapacitet. Det gör att exempelvis ett tungt videojobb kan ta tid.

Galaxy Book Pro 360
Galaxy Book Pro 360 hör till de tunnaste och lättaste datorerna i sitt slag. Det är dock fortfarande inte tunn och lätt nog för att vara en fullgod surfplatteutmanare.

Med bra pekskärm och även en bekväm stylus-pennna på köpet blir vi också nyfikna på att rita och anteckna. Pennan har fin precision och direkt respons, men tryckkänsligheten upplever vi som yxig, den går snabbt från minimalt till fullt tryck och vi hittar inget enkelt sätt att justera eller kalibrera detta.

Just i en flippbar dator är det intressant med en modell som är så kompakt och lätt som möjligt, så att det finns chans att använda den ut-och-in-vänd som surfplatta. Men det fungerar bara om tillverkaren lyckas hålla ned vikten och får till en greppvänlig design.

Det lyckas nästan Samsung med. Galaxy Book Pro 360 väger precis över ett kilo, vilket är bra för en laptop med glastäckt pekskärm. Den har inga överdrivet irriterande och vassa kanter i flippat läge, så du kan hjälpligt bära omkring på den. Den är dock inte lika extremlätt som vanliga Galaxy Book Pro, vilket är synd.

Oled-skärm och kraftfullt ljud

Tyvärr är inte skärmen heller tänkt för sådan användning. Den har väldigt tunna skärmkanter och ingen bra rutin för att undvika att registrera ofrivilliga tummar som medveten berörning. Du kan ha den som mediaplatta i knät eller uppställd i ett snyggt fotoramsläge på ett bord, men det är inget att bära runt på och använda handhållet en längre tid.

Galaxy Book Pro 360 skärm
Pennan har hög precision och skönt snabb respons, men vi blir inte riktigt vän med trycknivån.

Skärmen är annars samma utmärkta amoled-panel som i Galaxy Book Pro. Den har 1080p-upplösning, godkänd maximal ljusstyrka, utmärkt färghantering, kontrast och stort färgomfång. På en punkt föredrar vi Galaxy Book Pro över Galaxy Book Pro 360. Pekskärmsmodellen har glastäckt skärm och lyckas inte hålla ytan fri från reflexer. Det gör att vissa utomhussituationer blir irriterande att arbeta i.

Ljudet är också övertygande bra. Dolby Atmos-stöd, och kraftfulla högtalarelement från AKG med utmärkt detaljåtergivning. Det är dock påtaglig skillnad på klangen, beroende på om datorn står i laptopläge, ligger i surfplatteläge eller står uppställd som digital fotoram. Du kan behöva justera equalizern om du är kräsen med ljudupplevelsen.

Använder vi Galaxy Book Pro 360 som vanlig laptop får vi ett tangentbord av hög mekanisk kvalitet och musplatta med rätt känslan och kontroll. Men det finns ett par centimetrar på sidorna som vi gärna hade sett utnyttjat till tangentbordet.

Galaxy Book Pro 360 portar
Det är väl uppmärkt vilken port som är Thunderbolt.

Batteri för hela dagen

På sidorna sitter en mer spartansk uppsättning fysiska anslutningar än vad det gör i Galaxy Book Pro Här får vi ingen usb typ a-kontakt och ingen hdmi-port, utan får förlita oss på tre typ c-kontakter. En av dem har fullt Thunderbolt 4-stöd, medan de andra är usb 3-portar av gen 2-typ med 10 gigabit dataöverföring. De har också strömförsörjning, så du behöver inte fundera på vilken port du stoppar in laddaren i.

Det är något du inte behöver göra ofta, för batteritiden är lika övertygande här som i Galaxy Book Pro. Vi håller igång en full arbetsdag med blandade kontorssysslor utan att behöva leta upp vägguttag, även om det är på håret om vi också vill göra sådant som att sitta i längre videomöten eller arbeta med tyngre produktiva program. Ljusstyrkan på oled-skärmen påverkar också något, men inte så mycket som vi först befarar.

Samsung har en diger uppsättning egna program och funktioner i sina datorer, mer än de flesta pc-tillverkare. Det är ofta en källa till oro och brukar leda till sega system. Men det mesta av det Samsung erbjuder get ett bra mervärde. Från det utmärkta egna programmet för systeminställningar och behändig antecknings-app, till bonusfunktioner för dig som har smart things-prylar, Galaxy-telefon eller Samsung-hörlurar. Det finns dock en hel del onödigheter och rent bloatware som Samsung gärna kan få banta bort. Det får vi nu göra manuellt.

Galaxy Book Pro 360

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Book Pro 360 13 NP930QDB-KF2SE
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 80EUs
Minne: 8 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank amoled, 1920x1080 bildpunkter, 16:9 bildförhållande, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 2 st usb 3.2 gen 2 typ c, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, stuyluspenna
Ljudnivå: 0-38 dBa
Batteritid: 2 tim 30 min (hög belastning), ca 19 tim (låg belastning)
Storlek: 30,25 x 20,2 x 1,15 cm
Vikt: 1,04 kg
Rek. pris: 13 490 kr
Aktuellt pris: 13 490 kronor hos Netonnet

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 011 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 321 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 060 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 309 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 459 poäng
Disk, läsning: upp till 2 294 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 202 MB/s

Betyg: 4 av 5