Testad produkt: Logitech K/DA Pro
Pris: Från 1 299 kronor på Prisjakt
Omdöme

K/DA Pro från Logitech tillhör en samling produkter baserade på det fiktiva popbandet K/DA. Den som är bekant med det superpopulära onlinespelet League of Legends är nog med på noterna här. Men lyckligtvis behöver du inte vara insatt i just det spelet för att uppskatta Logitechs tangentbord.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Logitech K/DA Pro är ett bra alternativ för dig som spelar många olika spel, särskilt om du då också kommunicerar via tangentbordet. Den lilla, taktila feedbacken känns bra och ljudmässigt är tangentbordet något lågmält. Men framför allt behöver du inte vara ett fan av League of Legends för att uppskatta tangentbordets egenskaper.

Positivt

  • Sköna taktila tangenter
  • Tusentals förinställda profiler att ladda ned

Negativt

  • Micro-usb
  • Kan vara knepigt att ställa in
Utöver en supersnygg look är K/DA Pro nämligen ett ”vanligt” Pro-tangentbord innanför all plast. Här rör det sig om en nästan full uppsättning tangenter, där det enda som egentligen saknas är de tio extra nummertangenterna som brukar återfinnas längs till höger på sedvanliga tangentbord. Pro är alltså en så kallad ”ten-keyless”-variant, som det kallas i gamingsammanhang.

Olika profiler för olika spel

Innan vi ger oss i kast med det allra viktigaste, själva tangenterna, måste vi nämna den särskilda anpassningen för olika ljusprofiler. I vanliga fall ser vi dessa som bonusar och inget annat. Många av dagens gamingtangentbord erbjuder nämligen möjligheten att bestämma färgerna, ibland till och med programmering av olika mönster.

Logitech G Hub

Pro-tangetbordet går ett steg längre och erbjuder även profiler för enskilda spel. Detta innebär att du kan ställa in eller stänga av ljusen på valfria tangenter efter eget tycke. Sedan aktiveras profilen automatiskt varje gång du startar något av spelen du ställt in. Smidigt och framför allt uppskattat, särskilt om du lirar många olika spel.

Logitech K/DA Pro
Foto: Raphael Cano Felix

Med det sagt kan själva inställningsfasen vara bökig för gemene spelare. Särskilt för den som inte har erfarenhet av detta sedan tidigare. Inledningsvis fick vi hoppa in och ur spel, just för att vi inte riktigt fick till bytena mellan olika profiler.

Minimalistiskt ljud

Den stora skillnaden gentemot ett vanligt pro-tangentbord är just tangenterna. I K/DA-versionen är de av den taktila typen, med bruna mekaniska Logitech GX-omkopplare. Dessa låter inte lika mycket som andra typer och den ”taktila bumpen” vi får med varje tryck är riktigt angenäm.

Fördelen med taktila är att de kan användas för kommunikation med andra spelare via text, utan att låta alltför mycket. Och rent spelmässigt ligger de på en allroundnivå, för alla olika typer av genrer. 

Profiler Logitech K/DA Pro
Logitechs app G Hub låter dig bläddra mellan tusentals profiler skapade av andra användare. Perfekt om du inte är den påhittige typen.

Andra hårdvarumässiga fördelar är två knappar som används för avstängning av samtliga ljuseffekter respektive avstängning av vissa tangenter. Något som är väldigt användbart i hektiska spel där vi kan råka komma åt Windows-knappen, exempelvis. Givetvis går även detta att justera i Logitechs G Hub-app.

Den enda detaljen vi inte riktigt gillar är att Logitech inte bytt ut usb-utgången, som fortfarande är micro-usb. Dessa börjar kännas gammalmodiga och är idag inte lika slittåliga som överlägsna usb-c. Men till Logitechs försvar har de åtminstone utrustat den medföljande sladden med extra skydd som hindrar sladden från att dras ut i onödan.


Specifikationer

Produkt: K/DA Pro
Testat: Juni 2021
Typ: Mekaniskt tangentbord
Tillverkare: Logitech
Tangenter: Logitech GX Brown
Anslutningar: specialtillverkad micro-usb
Vikt: 980 gram
Pris: Från 1 299 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5