Windows 11 är här, den första uppdateringen av Windows med nytt namn sedan Windows 10 släpptes 2015. Det var bara fyra månader sedan Microsoft visade upp systemet, men under dessa månader har det skrivits mycket om det – framför allt kring de höga systemkraven.

Funderar du på att uppdatera? Undrar du vad vitsen är, om din dator kommer bli bättre av att uppdatera? Eller om din dator ens kan uppdateras? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om Windows 11.

Den 5 oktober påbörjas utrullningen av det nya operativsystemet, men det är inte säkert att du kommer att kunna ladda ner det direkt. För att se om du kan få uppdateringen nu måste du manuellt söka efter Windows 11 i Windows Update. Läs mer här (engelska). Microsoft beräknar att alla som kan uppdatera kommer att kunna göra så senast i mitten av 2022.

Mer Windows 11

Nyheterna i Windows 11

Windows 11 är måhända inte en lika stor uppdatering som Windows 10, 8 eller 7 var. Men systemet bjuder ändå på en hel del nyheter, både helt nya funktioner och ändringar i gränssnittet. Här är de största och viktigaste.

Nytt formspråk – Fluent Design

Det första du kommer märka efter att ha installerat Windows 11 är förmodligen designen. Microsoft har övergett Windows 11:s platta, kantiga design med skarpa linjer och enfärgade områden. Windows 11 är mjukare och mer färggrant, med rundade hörn på fönster, markeringar och annat. Ikonerna har blivit mer enhetliga och är mer lekfulla än tidigare. En del har även skuggor och en och annan svag övertoning. Titta till exempel på nya ikonen för Foton:

Fluent Design

Ett bra ställe att se effekten av den nya designen är i Inställningar, som demonstrerar skillnaderna inte bara i utseendet mellan Windows 11 och 10, utan även den funktionella delen av designen. En stor förändring är att Microsoft har tagit bort startsidan och placerat de olika inställningskategorierna i en lista till vänster som alltid är synlig. Varje kategori visar sedan sina olika inställningsgrupper som avrundade rutor i en större lista till höger. Klicka på en av dessa så visas de individuella inställningarna. För vissa inställningar finns en snabbknapp för att slå och av på funktionen direkt i den här listan.

Längst upp ser du sökvägen till den öppna inställningssidan, som även fungerar som genvägar tillbaka till kategorin och underkategorier. På bilden intill kan du till exempel se att vi har öppnat System > Visningsalternativ > HDR. Klicka på Visningsalternativ för att backa ett steg, eller på System för att gå hela vägen dit.Där Windows 10 har stora

Inställningar

öppna ytor och få indikationer på var ett område slutar och ett annat börjar använder Windows 11 rutor med en annan färg än bakgrunden för att tydliggöra hur saker grupperas. I Inställningar visas till exempel underkategorier och inställningar i sina egna rutor. I ljust läge är rutorna vita och bakgrunden ljusgrå, medan det i mörkt läge är mellangrå rutor på mörkgrå botten.

Detta går igen på många håll i systemet. Startmenyn – som kontroversiellt har flyttat till mitten av Aktivitetsfältet – har en ljusgrå eller mellangrå bakgrund och visar vilken ikon du håller pekaren över genom att visa en ljusare ruta under den.

Kalender

Många inbyggda program har också uppdaterats med det nya designspråket, bland annat Foton, Paint (som även har en massa andra nyheter), E-post och Kalender. Tredjepartsprogram uppdateras inte automatiskt, även om till exempel de avrundade hörnen på fönster och den nya designen på stäng/minimera/maximera-knapparna syns överallt. Gamla program som inte har uppdaterats nämnvärt på många år ser ut som de alltid har gjort (öppna Enhetshanteraren till exempel).

Widgetar

Widgetar

En av de nya knapparna du kan lägga märke till i Aktivitetsfältet är en blå ruta med ett vitt och ett ljusblått fält. Det öppnar en ny funktion kallad Widgetar som visar information av olika slag i en ruta som kommer in från vänster på skärmen.

Längst upp i rutan ser du det som faktiskt är widgetar: mindre rutor med till exempel väder, aktiekurser, sportresultat och bilder ur ditt fotobibliotek. Lägg till nya genom att klicka på knappen som heter just lägg till widgetar. Ta bort en widget genom att klicka på mer-knappen uppe till höger i widgeten och välj ta bort. I samma lilla meny kan du ändra storlek på widgeten för att visa mer eller mindre information.

Under widgetarna ser du nyhetsrubriker som kommer från Microsofts MSN-tjänst, insamlade från olika nyhetssajter. Du kan inte ta bort denna avdelning helt, men kan påverka innehållet. Klicka på mer-knappen på en av nyhetsrutorna så visas olika alternativ för att till exempel stänga av alla artiklar från den sajten.

Start-menyn

Start-menyn har flyttat

Ända sedan Windows 95 har Windows haft en Start-meny längst ner till vänster på skärmen. Eller ok, Windows 8 hade en ”startskärm” som inte ens hade en permanent knapp där i hörnet, men det var inte många som körde den versionen av Windows frivilligt.

I Windows 11 har Microsoft flyttat knappen som öppnar Start-menyn till mitten av skärmen. Själva menyn ändrar också form och har nu en lista med ikoner för dina fästa program längst upp och rekommenderade program och filer därunder. Längst ner ser du ditt konto och en strömknapp som visar undermenyn för att starta om, vila och stänga av.

Förutom att Start-menyn och fästa program ligger centrerade är Aktivitetsfältet sig mer eller mindre likt, men du kan inte längre flytta det till höger eller vänster sida av eller överst på skärmen. Det kan vara ett problem för de som har extra breda skärmar och föredrar att utnyttja hela höjden på skärmen för programfönster, så förhoppningsvis kan Microsoft lägga till det igen i en framtida uppdatering. Dessutom kan du inte högerklicka i fältet och snabbt ändra inställningar, visa skrivbordet och annat. Saknar du det gamla Aktivitetsfältet finns det olika alternativ (se guiden senare i artikeln).

Virtuella skrivbord

Windows 11 har hämtat ett par bra idéer från Apples Mac OS. Den kanske mest praktiska av dessa är den nya funktionen för virtuella skrivbord, som liknar Apples ”Spaces”. Windows 10 hade också virtuella skrivbord, men det fungerade annorlunda och var inte alls lika enkelt att hantera.

Klicka på ikonen med en överlappande vit och svart kvadrat i Aktivitetsfältet så öppnas gränssnittet för att hantera skrivborden. Innan du har börjat använda funktionen finns bara ”Skrivbord 1” och en knapp för att skapa ett nytt skrivbord. När du har öppnat två skrivbord kan du växla mellan dem genom att hålla pekaren över skrivbordsikonen och klicka på det skrivbord du vill visa.

Virtuella skrivbord

När du öppnar ett program på ett nytt skrivbord öppnar ett nytt fönster för programmet även om det är öppet på ett annat skrivbord. Om du till exempel har ett Edge-fönster med 10 flikar på Skrivbord 1 och öppnar Edge när du är på Skrivbord 2 öppnas ett nytt tomt Edge-fönster med bara en flik.

Du kan enkelt flytta fönster mellan skrivbord genom att visa skrivbordsgränssnittet, hålla pekaren över skrivbordet där fönstret ligger nu en liten stund så att det skrivbordets fönster visas i övre delen av skärmen, och sedan hugga tag i och dra fönstret till något av de andra skrivborden i listan längst ner.

Vill du att ett visst program ska synas oavsett vilket skrivbord som är öppet kan du högerklicka på programmets fönster i skrivbordsgränssnittet och välja Visa det här fönstret på alla skrivbord eller Visa fönster från den här appen på alla skrivbord.

Fästlayouter och fönstergrupper

Windows 10 införde ett smart sätt att dela upp skärmytan för olika program genom att fästa dem till halvor eller fjärdedelar av skärmen. Windows 11 bygger vidare på det med två närliggande funktioner som kallas fästlayouter och fönstergrupper.

Fästlayouter

Fästlayouter är helt enkelt själva layouten på uppdelningen av fönster. Håll pekaren över maximeraknappen längst upp till höger i ett fönster så ser du de olika alternativ som finns. Precis som i Windows 10 kan du även dra fönstret till någon av skärmens sidor eller hörn för att snabbt välja antingen halva skärmen eller en kvadrant. På skärmar som är större än 24 tum med högre upplösning än 1920 x 1080 pixel finns ytterligare två layouter med tre fönster i bredd.

Fönstergrupper

Fönstergrupper är enskilda samlingar av fönster som fyller skärmen med en viss uppdelning. Om du till exempel har Edge på vänster halva och Word på höger bildar dessa tillsammans en fästlayout. Håll pekaren över en programikon i Aktivitetsfältet så ser du både enskilda öppna fönster för det programmet, och fönstergrupper där minst ett av programmets fönster ingår. Högerklicka på en fönstergrupp så kan du välja att minimera hela gruppen på en gång, och du visar den genom att helt enkelt klicka på dess förhandsvisning.

Android-appar

För en del användare kan det här bli en stor nyhet, för andra mest en axelryckning. Microsoft har de senaste åren integrerat Linux i Windows 10, främst för att underlätta för utvecklare. Men i Windows 11 utökas det genom att lägga till stöd för att köra Android-appar direkt i Windows. Tyvärr har funktionen skjutits upp och ingår inte från start.

Microsoft har valt att samarbeta med Amazon och apparna du kommer kunna installera kommer från Amazons appbutik, inte Google Play.

Andra nyheter

Listan över nyheter slutar inte här. Det finns en hel del annat att utforska i det nya systemet – här ytterligare några av dem:

Teams

Teams inbyggt i systemet

Microsoft har byggt en miniapp för Teams som du hittar direkt i Aktivitetsfältet. Från denna kan du snabbt öppna dina senaste konversationer och starta nya samtal eller chatter. Allt här är genvägar till själva Teams-programmet, som öppnar när du klickar på något av alternativen.

Bättre stöd för laptops som ibland är anslutna till externa skärmar

Har du en laptop du använder med en extern skärm hemma på skrivbordet men ofta tar med dig och använder med enbart den inbyggda? Det har blivit mycket smidigare i Windows 11. En ny inställning kommer ihåg hur du placerar fönster för varje skärmuppsättning. När du kopplar in eller ur skärmen flyttar systemet automatiskt alla fönster till rätt plats. En annan inställning gör att fönster på den externa skärmen automatiskt minimeras när du kopplar ur den. De öppnar igen så fort du ansluter skärmen.

Strömförsörjning och batteri

Bättre koll på batteri och strömförbrukning

Öppna Inställningar -> System -> Strömförsörjning och batteri (eller bara Strömförsörjning på stationära datorer). Här hittar du alla inställningar för strömsparläge, automatisk vila och batterisparläge. Det finns också en praktisk hälsokoll för batteriet som visar hur du använder det.

Mer om Windows 11