Windows 11 är på väg. I den här artikeln samlar vi de senaste nyheterna, skriver om de största förändringarna och annat som kan vara bra att veta om Microsofts kommande operativsystem. Använd innehållsförteckningen för att gå direkt till det du är intresserad av.


Senaste uppdateringen:

Här är nya Foto-appen till Windows 11

Microsoft har nu börjat rulla ut den nya Foto-appen till Windows 11 till sina förhandstestare. Företagets Chief Product Officer, Panos Panay, skriver att målet med appen varit att göra den snabbare, lättare och så att det blir roligare att återuppleva och redigera bilder i Windows 11.

Foto-appen kommer med en helt ny visuell design som går i linje med det genomgående temat för Windows 11 med rundade hörn och glimmer-material. Bildvisningen fyller nu också ut ett fönster hela vägen till kanterna och erbjuder snabb tillgång till verktyg för grundläggande redigering. 

Windows 11 Foto

Det uppdaterade verktygsfältet låter användare enkelt klippa, rotera och snygga till bilder samt se deras metadata, välja ut favoriter och rita på dem. Verktygsfältet ger också direkt tillgång till de tredjepartsappar för bildredigering som är installerade på datorn.

I botten för bildvisningen ligger sedan en ny filmremsa som du kan använda för att snabbt hoppa mellan bilder. Foto-appen har också ett nytt visningsläge där du kan se flera foton samtidigt för att jämföra dem. Det går också att klicka på bilden för att få bort alla redigeringsverktyg så du bara kan fokusera på att titta på bilden.

Windows 11 kan få fler pop-up-rutor

Microsoft kan vara i färd med att testa om företaget ska lägga till nya pop-up-rutor i och med Windows 11.

I anteckningarna för Windows 11 Insider Preview Build 22458 skriver Microsoft att de inkluderar en förbättrad Tips-app för Windows 11, som kommer innehålla fler tips om hur du använder det nya operativsystemet.

“Och det slutar inte riktigt med Tips-appen - du kommer märka att tips dyker upp genom hela Windows 11 för att hjälpa dig upptäcka nya saker allteftersom”, skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Allt som allt ska Tips-appen uppdaterats med över 100 nya tips med allt från tangentbordsgenvägar, till pc-optimering, spelinställningar och produktivitets-tips i Office. Exakt hur många av dem som kommer dyka upp i den stabila versionen av Windows 11 är okänt.

Windows 11 släpps 5 oktober

Ända sedan Windows 11 blev officiellt i början av sommaren har vi undrat när operativsystemet de facto släpps. Nu har Microsoft kommit med svaret: Från och med den 5 oktober börjar utrullningen till de datorer som anses klara kraven för Windows 11.

Även nytillverkade datorer börjar levereras med Windows 11 samma datum. Som vanligt är det omöjligt att säga exakt när just du får möjlighet att uppgradera Windows - vi kommer att uppdatera den här artikeln när vi ser tecken på en bredare utrullning.

Det ser inte ut som att stödet för att köra Androidappar i Windows 11 kommer att finnas ombord vid start. Det ska i stället testas bland Insider-användare först under de kommande månaderna.


Apparna som ändras i Windows 11

Windows 11 kommer inte bara att innebära ett nytt operativsystem, det kommer även att förändra utseendet på vissa Windows-appar. Windows 11 lanseras under hösten, men Microsoft har redan demonstrerat program som uppdateras för Windows 11.

Några program som får större uppdateringar är några av Windows huvudappar, det vill säga Mail och Kalender, Paint och till och med Klockan. Nedan visar vi vad du kan förvänta dig av dessa program (ha i åtanke att Windows 11 befinner sig i betastadiet. Det slutgiltiga operativsystemet kan skilja sig från beta-versionen).

Windows 11 Klocka (Fokussessioner)

Den mest oväntade intressanta uppdateringen bland programmen för Windows 11 är klockan. Förutom den vanliga sviten av timers, larm, stoppur och världsklocka har Microsoft lagt till en funktion som kallas Fokussessioner.

Windows 11
Microsoft har dramatiskt omdesignat klockan i Windows 11 med fokussessioner som har Spotify-integrering.

Microsoft anser att fokussessioner är en stor nyhet och det är lätt att förstå varför. Om du är den typ av människa som koncentrerar dig bäst när det spelas musik i bakgrunden kommer du att älska fokussessioner och dess integration med Spotify.

Fokussessioner gör att du kan ställa in en tidsperiod som kräver full fokusering av dig. För att du ska ha koll på tiden finns ett stoppur som räknar ned den kvarvarande tiden. Under fokusperioden kan du ansluta ditt konto till Spotify och sedan spela klassisk musik, elektronisk, trance eller vad det nu kan vara som får dig i ”zonen”. Det finns också en mute-knapp, om du skulle få ett samtal.

Klockan är även integrerad med To Do, så du kan utföra uppgifter och sedan bocka av dem. Slutligen kan du även konfigurera ”Streaks”, en beroendeframkallande funktion som är en del av Microsoft Rewards. Ställ ett dagligt mål för vad du ska hinna med på arbetet och se till att genomföra det för att få Microsoft-belöningar.

Windows 11 Paint

Microsoft Paint har undkommit döden fler gånger än James Bond. 2017 tänkte Microsoft lyfta ut programmet från Windows och göra det nedladdningsbart för dem som ville ha det. 2019 sade Microsoft att Paint kommer att förbli en del av Windows 10.

Windows 11
Uppdaterade Paint har ett mer intuitivt gränssnitt.

Beslutet av Microsofts produktchef Panos Panay att visa upp Paints nya utseende för Windows 11 bekräftar att Paint överlevt ännu en gång. I en video avslöjade Panay vad som mer ser ut som en uppdatering av användargränssnitt än en större förändring av funktionaliteten.

Windows 11 Kalkylator

Kalkylatorn är faktiskt ett kraftfullt verktyg, som av icke kända anledningar är väl begravt inuti Windows 10. De flesta använder den förmodligen bara för numeriska beräkningar, men den kan räkna med grafer (expandera appens fönster och all funktionalitet blir tillgänglig). Den kan konvertera mått och valutor, det finns en vetenskaplig- och programmerar-kalkylator, för att nämna några.

Inget av funktionaliteten verkar förändras i och med Windows 11, men appen kommer att få ett nytt tema. Programmet har också skrivits om i C#, vilket Microsoft gjorde som ett sätt att låta allmänheten bidra till appen på GitHub, programmera nya funktioner och se till att den uppdateras oftare.

Windows 11
Windows Kalkylator (visas här i Windows 11) döljer några kraftfulla funktioner, som att räkna ut grafer.

Windows 11 Skärmklippverktyget

Den som tar skärmdumpar regelbundet vet att Microsoft inte har ett, men två program för ändamålet: Skärmklippverktyget och den nyare Klipp och Skiss. I flera år har Microsoft haft ett meddelande i den tidigare appen att den kommer att ersättas av Klipp och Skiss... men det verkar inte längre vara fallet.

"Både de klassiska Skärmklippverktyget och Klipp och Skiss kommer att ersättas av Snipping Tool, som har det bästa från bägge apparna” skrev Microsofts Dave Grochocki i ett blogginlägg.

Appen har fått avrundade hörn och andra visuella förbättringar á la Windows 11. Det kommer också att finnas redigeringsverktyg för anteckningar och förbättrad funktionalitet för att beskära bilder.

Windows 11 Mail och Kalender

Sist men inte minst är Windows 11 egna epost- och kalender-program, vilka eliminerar mycket av den visuella röran som heter Outlook och ger en förenklad, effektiviserad upplevelse. Det verkar inte som om att Microsoft kommer att ändra något, förutom att ge användargränssnittet de välkända rundade hörn som signalerar Windows 11.

Windows 11
För närvarande gör Microsoft inte mycket med mail och kalender förutom att uppdatera gränssnittet.

Originalartikel av Mark Hachman, PCWorld
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt


Uppdatering (2021-08-25)

Microsoft lovar skönare systemljud i Windows 11

Microsoft säger att de arbetat för att göra systemenljuden i Windows 11 mer lugnande än stressande.

Windows 11-utvecklarna Christina Koehn och Diego Baca skriver i ett blogginlägg att de tog inspiration från teorin om “lugn teknologi” där tanken är att användaren ska känna sig avslappnad och att den har kontroll.

Flera av ljuden i det nya operativsystemet ska inte ha ett lika högt tonläge som på Windows 10, medan andra inte ska svänga fullt så kraftigt från en hög till en låg ton. Ljuden ska fortfarande påkalla din uppmärksamhet men inte göra det på ett lika överväldigande sätt.

I Windows 11 finns också möjligheten att matcha ljudet med användargränssnittets visuella tema. Exempelvis om användaren kör operativsystemet i mörkt eller ljust läge.

CNBC har fått lov att publicera flera av ljudeffekterna i en artikel så att du kan jämföra de nya ljudeffekterna i Windows 11 med de gamla i Windows 10.


Uppdatering (2021-08-20):

Windows 11 nu som iso-fil

Tidigare har du kunnat installera betaversionen av Windows 11 som en uppdatering från Windows 10 efter att ha gått med i och aktiverat Windows Insider-programmet.

Nu har Microsoft släppt det senaste bygget av Windows 11-betan, Insider Preview Build 22000.160, som iso-filer, rapporterar MS Poweruser.

Missa inte: Vi har testkört nya Windows 11

Med en iso-fil kan du göra en ny fräsch installation av Windows 11 utan att gå via Windows 10, vilket gör det enklare att testa betaversionen på en separat hårddisk eller partition och behålla din vanliga Windows 10-installation.

Microsoft har även lagt till en ny funktion i installationsprogrammet så att du kan ge datorn ett namn redan under installationen, istället för ett slumpmässigt namn som det blev tidigare.


Största nyheterna i Windows 11

Precis som ryktena skvallrat om i förväg har Microsoft nu avtäckt sitt nya operativsystem Windows 11. Ett väsentligt omgjort gränssnitt – såväl grafiskt som funktionellt – är en av de stora nyheterna. Men det finns också flera mindre nyheter som tillsammans ska göra Windowsanvändandet trevligare framöver.

En stor läcka avslöjade redan för en vecka sedan det nya utseende som står att vänta i Windows 11. Här hittar vi bland annat ett centrerat aktivitetsfält, men också en förenklad Start-meny som inte känns alls lika plottrig som tidigare.

Windows 11
Widgetar, till vänster, utgör ditt personliga informations- och arbetsflöde.

En annan nyhet är den redan omskrivna widget-lådan - en stor, utfällbar yta där ett "personligt" flöde med information tar plats. Bland widgetarna hittar vi exempelvis väder, foton, att göra-listor och andra funktioner som kan vara värd att kunna få upp snabbt. 

Windows 11
Snap Groups-layouterna syns i övre högra hörnet.

För den som pysslar med många olika saker samtidigt kommer nu Snap Groups. Vad funktionen kommer att heta på svenska vet vi inte ännu, men den går ut på att skapa olika layouter med dina aktiva appar och fönster så att allt ska gå att se på en och samma gång. Det känns som en väldigt arbetsfokuserad nyhet och kanske inte främst är till för den som nöjessurfar och använder datorn i sin egen takt. Microsoft exemplifierar med olika dokument- och Excelfönster, så klart.

Skype får troligtvis nu sin sista spik i den redan superstängda kistan. Microsoft bekräftar nämligen att man integrerar Teams direkt i Windows 11. Konferens- och chattprogrammet får en egen ikon nere i aktivitetsfältet för att du som inloggad snabbt ska komma igång med samtal. 

Windows 11
Android-appar, snart på din Windows-pc.

Något överraskande fick vi också beskedet att Microsoft tar Androidappar till sitt nya operativsystem. De ska rentav stöttas fullt ut och när de installerats återfinnas i Windows 11:s startmeny. Apparna hittas förstås i Microsoft Store och hämtas via en inbyggd lösning med Amazons appbutik.

Windows 11
Nya Microsoft Store.

På tal om Microsoft Store; äntligen har Windows-appbutiken fått en rejäl rundsmörjning! Med ett nytt utseende som passar bättre in i Windows 11-formspråket och smidigare animationer ska Store bli mycket trevligare att använda. Microsoft sträckte ut en rejäl hand till utvecklarna när man berättade att de får behålla alla intäkter själva - gentemot Apple som exempelvis tar 30 procents provision av stora utvecklare. Detta om de använder sitt eget betalsystem - vill de använda Microsofts blir provisionen i stället 12 procent.

Windows 11
Windows 11 cementerar Microsofts stora spelsatsning.

För datorspelare blev det också ett par nyheter. Bland annat ett automatiskt HDR-läge som ska få tusentals pc-spel att se mycket bättre ut. Microsofts stora satsning på spelprenumerationer, Game Pass, byggs också in rätt i Windows 11 och får sin egen plats i Xbox-appen.

Windows 11 släpps som en kostnadsfri uppdatering i slutet av året. Utrullningen sker av allt att döma stegvis och väntas pågå även under 2022. Microsoft släpper redan nästa vecka en förhandsversion av Windows 11 till medlemmar i Windows Insider-programmet.

Systemkrav för Windows 11

Microsoft har också publicerat systemkraven som en dator behöver uppnå för att kunna köra Windows 11. Kraven är bara något högre än de för Windows 10.

Processor: 1 gigahertz (GHz) eller snabbare med två eller fler kärnor på en kompatibel 64-bit processor eller system på chipp (SoC).

RAM: 4 gigabyte.

Lagring: 64 gigabyte eller mer.

TMP: Trusted Plattform Module (TPM) version 2.0.

Grafikkort: Kompatibelt med Directx 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin.

Skärm: Högupplöst 720p-skärm större än 9-tum på diagonalen och med 8 bits per färgkanal.

Internetuppkoppling och Microsoft-konto: Windows 11 Home Edition kräver internetuppkoppling och ett Microsoft-konto för den inledande installationen. Internetuppkoppling krävs för uppdateringar och för att ladda ner och ta del av vissa funktioner. Ett Microsoft-konto krävs för vissa funktioner.