Hårddiskarna blir bara större och större, men på något sätt är det aldrig svårt att fylla dem. Dessutom blir det allt vanligare med ssd-enheter, som ännu inte erbjuder lika mycket diskutrymme som traditionella mekaniska hårddiskar.

Det finns många sätt att rensa hårddisken från sådant som tar upp en massa lagringsutrymme i onödan. Ett av dessa är Windows inbyggda Diskrensning, som effektivt plockar bort tillfälliga filer och diverse liknande skräp.

Problemet med Diskrensning och alla liknande städprogram är att de inte visar vad det egentligen är som fyller din disk. Om den fortfarande är överfull efter en sådan rensning är det ju faktiskt sådant som du själv sparat som tar plats och för att kunna fatta vettiga raderingsbeslut måste du veta vilka de stora disktjuvarna är.

In kommer då en annan typ av program, som analyserar innehållet på disken och tydligt visar hur din lagring fördelar sig mellan olika typer av data. Med hjälp av resultatet kan du sedan välja att radera eller flytta till exempel en extern hårddisk.

Vi har denna gång valt gratisprogrammet Windirstat, som kan hämtas på www.windirstat.net. Efter installation, som går till på vanligt vis, är det bara att sparka igång.

Windirstat

1. Analysera

När programmet startar kan du välja vad du vill analysera, om du till exempel har flera diskar eller partitioner. Enklast är att bara pricka för All local drives och klicka på OK.


Windirstat

2. Vänta

Beroende på hur mycket lagringsutrymme du har tillgängligt tar genomgången olika lång tid. Du kan göra något annat med datorn medan du väntar.


Windirstat

3. Resultat

När analysen är klar visas ett träd där du kan se exakt hur mycket plats olika mappar tar. Nedtill visas en något rörig bild med stora klossar. I vårt fall är det tydligt att det är det stora blå blocket (Onedrive) som tar det mesta utrymmet.


Windirstat

4. Rensa

Nu är det bara att sätta igång och städa. Du kan välja mappar att radera inifrån programmet eller gå till Utforskaren för att radera där eller flytta valda filer till någon annan lagring.