Testad produkt: Studio Poly P5
Pris: 1 595 kronor hos Dustin.

Plantronics är kanske mest kända för sina hörlurar, men de tillverkar även utrustning för videosamtal. Poly, som företaget nu kallar sig, har i sin serie Studio bland annat webbkameran P5. Det här är deras billigaste modell, men är ändå en av de dyraste webbkamerorna vi har testat med ett rekommenderat pris runt 1 500 kronor. Konkurrensen på webbkamera-marknaden är stenhård och vi har testat flera kompetenta modeller till mindre än halva det priset. Så vad erbjuder Studio P5 som inte konkurrenterna har?

Betyg 5 av 5

Omdöme

Studio Poly P5 kombinerar funktionell och välbyggd hårdvara med riktigt intressant, medföljande mjukvara. Om du har möjlighet att lägga ned 1 500 kronor på en webbkamera skulle vi säga att P5 är ett val som du kommer att känna dig nöjd med.

Positivt

  • Inbyggt linsskydd
  • Riktigt bra mjukvara
  • Usb-port direkt i kameran
  • Ovanligt bra mikrofon

Negativt

  • Dyr
  • Autoexponerar för mörkt

Monteringen liknar de flesta andra webbkameror vi har testat, med en klämma som fästs i överkant på datorskärmen. Vill du istället fästa den i ett stativ går klämman att ta av till förmån för ett standardfäste ,likt det som finns på undersidan hos till exempel Logitech C922 Pro eller Andersson WBC 1.1.

En lite finurlig funktion är att baksidan har en liten lucka som gömmer en usb-a-port. Här kan vi till exempel koppla in en extern mikrofon för att automatiskt låta den fånga ljudet. För dig som har snålt med usb-portar måste vi tyvärr meddela att den inte fungerar som en extra usb-port för andra tillbehör. 

Studio P5
På baksidan av P5 finns en usb-port där vi till exempel kan koppla in ett externt headset eller mikrofon.
PC för Alla rekommenderar

Vi blir positivt överraskade över hur bra Studio P5:s integrerade mikrofon presterar, trots att kameran, till skillnad från många andra, enbart har en, riktad mikrofon. Även om vi alltid kommer att rekommendera ett separat headset med mikrofon när det gäller videomöten, är det här en av ett fåtal kameror vi har testat, där den inbyggda mikrofonen faktiskt är acceptabel. Rösten hörs relativt tydligt, utan att det låter som om vi sitter i en burk, tyvärr hörs även andra ljud som inte är vår röst också tydligt i mikrofonen.

Filma bara när du vill

Om du tidigare satt en tejpbit över webbkameralinsen eller ryckt ut usb-sladden till din externa kamera så fort den inte används av säkerhetsskäl, har Studio P5 välkomna funktioner som värnar om din integritet. Genom att snurra på ett reglage runt kameran täcks linsen av en lucka, som även är integrerad med en säkerhetsspärr i själva mjukvaran. Varje gång vi börjar dra för linsen stängs kameran automatiskt av. Det här är frustrerande till en början, tills vi inser att vi måste snurra på linsen hela vägen för att aktivera kameran igen.

Poly Studio P5
Studio P5 kommer med en inbyggd lucka i hårdvaran för att värna om integriteten.

Säkerhetsfunktionerna slutar inte där, Studio P5 har även en liten, fenformad lampa upptill. Den här signalerar inte bara när kameran är på (grönt) eller av (rött), utan även när den är inkopplad och inaktiv, men redo att användas (blått).

Fin bildkvalitet, men mörk autoexponering

Bildkvaliteten är riktigt krispig och fin, autofokusen fungerar felfritt och med välbalanserad vitbalans och kontrast får vi ett smickrande resultat. Vidvinkeln är relativt bred, 80 grader, vilket gör att du kan få med både en och två kompisar i videosamtalet om du så vill. Det enda Studio P5 har svårt med är autoexponeringen. När vi sitter mot en ljus bakgrund har kameran svårt att förstå att även om väggen är vit, så ska inte hela bilden mörkas ned. Resultatet blir att bilden blir grådassig och dunkel.

Poly Studio P5
Så här blir resultatet när vi inte justerar exponeringen. Bilden är oredigerad, klicka på bilden för att se i större format.

Som tur är kan exponeringen justeras i den medföljande mjukvaran Poly Lens. Här kan vi ställa in kontrast, ljusstyrka, vitbalans, till och med zooma och ställa in fokus manuellt. Alla inställningar synkroniseras sedan automatiskt så att du ser resultatet vid nästa videomöte. Tyvärr kan inte kameran användas samtidigt i både Poly Lens och din mötesapp, du får stänga ned den ena för att använda den andra.

Utöver videoinställningar finns även flera andra otippade funktioner, såsom påminnelser för vattenintag, mätning av internethastighet och avkopplande bakgrundsljud. Vi har till en början lite svårt att hitta exakt var vi kan ladda ned programmet, för att du inte ska behöva leta lika länge som vi finns en länk till sidan här.

Poly Lens
Poly Lens kommer med en funktion som likt Bredbandskollen mäter din internethastighet.

Specifikationer

Testad: Juni 2021
Modell: Poly Studio P5
Tillverkare: Poly
Vidvinkel: 80 grader
Upplösning: Upp till 1440p, 24 fps, eller 1080p (full hd) 30 fps.
Mjukvara: Poly Lens.
Anslutningar: USB. Extra usb a-port på baksidan.
Mikrofon: Enkel, riktad.
Montering: Klämma som fästs på ovansidan av skärm.
Övrigt: Fysisk linslucka, led-belysning på ovansidan för att signalera användning.
Rek. pris: 119,95 brittiska pund (cirka 1 417,74 kronor).
Pris: 1 595 kronor hos Dustin.

Betyg: 5 av 5