Traditionellt har bilder på nätet alltid varit av typen jpg eller gif, som båda kan vara ganska utrymmes- och bandbreddskrävande. Därför utvecklades så småningom png, som skulle ta mindre plats, men som aldrig riktigt slog igenom.

På senare tid har du kanske råkat på Googles webp-format. Det har ett nytt, unikt komprimeringssystem och kan visa bilder med ungefär två tredjedelar av storleken mot samma bild om den återges i jpg- eller png-format.

Formatet introducerades av Google redan 2010, men det tog lite tid innan det fick spridning. Numera syns sådana bilder lite här och var på webben och webp stöds av de flesta moderna webbläsare.

Men trots många års utveckling och trots att det förekommer i många av Googles produkter stöds formatet fortfarande inte av några av de vanligaste bildverktygen, som till exempel Microsofts standardfotovisare i Windows och några av de stora bildredigeringsprogrammen. Google har dock släppt en så kallad codec som ger stöd i Windows. Du kan ladda ned den här.

Om du tillhör dem som ofta laddar ned bilder från webbsidor kan du dock få problem. Så här konverterar du enkelt till något vanligare format.

Webp

1. Ladda ned

Det finns online-verktyg som kan göra jobbet åt dig, men ojämförligt enklast är faktiskt att använda Windows inbyggda Paint, som faktiskt stöder formatet. Ladda ned bilden som vanligt.


Webp

2. Öppna Paint

Starta gamla hederliga Paint. Öppna din nedladdade webp-bild med hjälp av Öppna i Arkiv-menyn (eller genom att högerklicka på bilden i Utforskaren och välja Öppna med).


Webp

3. Spara som

Välj Spara som i Arkiv-menyn och markera sedan det format du vill spara bilden i, png, jpg, bmp eller något annat.


Webp

4. Nytt format

Bestäm som vanligt var du vill spara filen. Du har den sedan tillgänglig i ditt valda format och kan använda den som vanligt. (Lustigt nog fungerar Paint inte åt andra hållet – det går inte att spara i webp-format.)