Microsoft och Google. De här två amerikanska jättarna påverkar våra teknikliv mer än de flesta andra. Företagen tävlar om att erbjuda oss de bästa digitala tjänsterna – allt med baktanken att vi ska bli eller förbli kund hos dem.

Det viktigaste är förstås mejltjänsterna Gmail och Outlook, men vid sidan om dem finns ett helt paket av andra smarta verktyg. Det handlar exempelvis om videomöten (Meet och Teams), ordbehandlingsprogram (Google Dokument och Word) och näthårddisk (Drive och Onedrive).

Tjänsterna funkar förstås smidigast om man väljer att hålla sig till en av de två ”världarna”. Problemet är att det här är lättare sagt än gjort.

Den som är engagerad i en förening, arbetar åt ett företag eller är inblandad i ett projekt kan ofta tvingas växla mellan Google och Microsoft, något som kan skapa krångel. Det finns dock sätt att få det här att funka smidigare. Man kan exempelvis synka sina kalendrar.

Gemensam standard

Google Kalender och Outlook Kalender är två tjänster som blir allt viktigare i de bägge världarna. Den som vill skapa ett videomöte gör det exempelvis enklast direkt i kalendern, och man kan också starta mötet härifrån.

Lyckligtvis har både Outlook- och Google-kalendern stöd för en standard som heter Icalendar (ical) och som gör det möjligt att utbyta information mellan systemen.

Det här gör att du som exempelvis får mötesinbjudningar och annat via både Outlook- och Google-kalendern slipper att manuellt flytta dem till det system du använder. Jobbet sker med automatik i bakgrunden.

Lägg till Outlook i din Google-kalender...

Kalender

1. Öppna inställningar

Surfa till www.outlook.com, logga in och tryck på ikonen med fyrkanter uppe till vänster. Här klickar du på Kalender. Tryck på Inställningar, alltså ikonen med ett kugghjul uppe till höger, och välj Visa alla Outlook-inställningar.


Kalender

2. Välj kalender

Välj Kalender i vänsterspalten och tryck på Delade kalendrar. Gå till Publicera en kalender längst ned och tryck på Välj en kalender. Klicka på din standardkalender som heter Kalender. Om du har skapat en egen kalender kan du förstås välja den.


Kalender

3. Publicera

Tryck på Markera behörigheter och välj vad som ska vara synligt i din delade kalender. Det kan vara Kan se när jag upptagen och Kan visa all information. Bekräfta med Publicera och bläddra dig nedåt. Tryck på den nya länk som heter ICS och välj Kopiera länk.


Kalender

4. Öppna Google-kalendern

Öppna din Google-kalender genom att surfa till calendar.google.com och logga in med ditt Google-konto. I spalten till vänster bläddra du dig ned till den rubrik som heter Andra kalendrar. Här trycker du på plus-ikonen.


Kalender

5. Lägg till kalender

I menyn som öppnas väljer du Från webbadress. Nu visas ett nytt fönster, och här klistrar du in webbadressen från steg 3. Det gör du enklast med kommandot Ctrl+V på tangentbordet. Tryck därefter på Lägg till kalender – utan att bocka i rutan.


Kalender

6. Byt namn

Gå ur inställningsmenyn med bakåtpilen. Du ser nu din Outlook-kalender under Andra kalendrar. För att byta namn på den trycker på de tre punkterna till höger och väljer Inställningar. Här kan du även styra aviseringar och ta bort kalendern.


Kalender

... och visa Google-kalendern i Outlook

Om du vill visa din Google-kalender i Outlook gör du på ungefär samma sätt som i guiden till höger – fast tvärtom.

  1. Öppna Google-kalendern och vila med musen över den kalender du vill dela under rubriken Mina kalendrar. Tryck på de tre prickarna och välj Inställningar och delningar.
  2. Välj Integrera kalender, gå ned till Hemlig adress i iCal-format och tryck på kopieringsikonen till höger.
  3. Öppna Outlook-kalendern och tryck på Lägg till kalender i vänsterspalten. Välj Prenumerera via webben och klistra in länken från steg 2.
  4. Du får nu ge den ett namn, en ikon och välja plats. Tryck sedan på Importera. När importen är klar kan du stänga fönstret och se din kalender till vänster.

.