Testad dator: MSI Pulse GL76 11UEK-002NEU
Pris: 17 990 kronor hos Komplett

Bärbara datorer i det större 17-tumsformatet har fått något av en comeback så senare tid, med flera modeller släppta för såväl jobb som konsumentdatorer. Det beror till viss del på att de precis som alla andra laptops genomgått en designförändring och blivit mindre i måtten tack vare tunnare skärmkanter och mer kompakta komponenter. Många av dagens 17-tummare är närmare en gammal 15-tummare i mått och vikt.

Betyg 3 av 5

Omdöme

En enkel och prisvärd gaming-laptop i ett lockande format, som satsar på prestanda istället för lyx. Balansen mellan processor och grafik känns dock skev och värmeutvecklingen irriterar, liksom ett par märkliga designval. Har du överseende med det är det fortfarande mycket dator för pengarna.

Positivt

  • Ny snabb cpu
  • Gott om lagring
  • 17 tum helt rätt för spel
  • Bra prestanda för pengarna

Negativt

  • Blir snabbt obekvämt varm
  • Halvdana högtalare
  • Onödigt trångt tangentbord
  • Plastigt bygge

En sådan 17-tummare är Pulse GL76 från MSI. Det är en av tillverkarens mer spelinriktade datorer, och har både gott om prestanda, en gaming-inriktad skärm samt typisk gaming-design med kantiga vinklar, tydliga kylningshål på sidorna och färgglad bakbelysning i tangentbordet. Du kan ställa in valfri färg och även applicera en handfull enklare effekter, men den har inte individuell färgkontroll eller zonindelning för färger.

Datorn har en prislapp på 17 990 kronor. En inte oansenlig summa, men med tanke på vad den erbjuder, inte minst en stor ssd, tung processor och ett av de eftertraktade grafikkorten i RTX 3000-serien, är det en helt klart rimligt prisnivå.

Vi hade dock förväntat oss mer av det fysiska bygget. Det mesta av chassit är i plast, förutom skärmlocket som är klätt i lättmetall. Det inger en viss budgetkänsla när vi fäller ihop datorn och bär runt på den. Uppfälld på ett bord känns den stadig och gedigen. De matta ytorna är dessutom bekväma att vila handlederna på.

MSI Pulse GL76
MSI Pulse GL76

Varför så kompakt?

Vi förstår inte hur MSI tänkt med datorns tangentbord. Här har vi en 17-tummare, med extra mycket yta att arbeta med. Ändå har Pulse GL76 flera centimeter marginal på vardera sidan om tangentbordet, till synes av ingen anledning alls. Det gör att dess sifferknappsats och vissa funktions- och navigeringstangenter är ovanligt små i måtten. Musplattan är även den relativt liten för att vara en modern laptop. Kvaliteten på bägge är däremot utmärkta, med bra slaghöjd och respons i knappar och utmärkt kontroll.

Skärmen är en 17,3 tums ips-panel med 1 920 x 1 080 bildpunkters upplösning. På en sådan stor yta är det oundvikligt att det blir pixlig känsla på nära håll, till exempel text på en webbsida, men för film och spel fungerar det betydligt bättre. Den har 144 Hz bildfrekvens och snabb responstid, det vill säga typiska egenskaper för en bra, men inte extrem, gaming-laptop.

Skärmen lägger mycket fokus på just snabbhet i spel och inte lika mycket på andra kvalitéer. Betraktningsvinklar och kontrast visar visserligen på att det är en skärmpanel av hög kvalitet med ett färgomfång på runt 90 procent av srgb-standard. Den har dock påtagliga avvikelser i färgkorrekthet, i alla fall innan en professionell kalibrering.

MSI Pulse GL76 kontakter
Hdmi och usb typ c, men ingen thunderbolt.

Nya Intel-processorn övertygar

Det här är första datorn vi testat med en Tiger Lake H-processor, det vill säga de nya extra kraftfulla 11:e generationens Intel Core-processorerna. Generation elva har funnits sedan ett knappt år i svalare och mer strömsnåla processorer för tunna och lätta laptops, men de riktiga prestandamonstren kommer först nu.

Processorn här är en Core i7-11800H, ett mellanbarn i Tiger Lake H-serien, som även inkluderar Core i5, Core i9, och Xeon-processorer. Den är ett markant steg upp från motsvarande processor i generation tio, då den har åtta kärnor istället för sex och är byggd med tio nanometers halvledare istället för 14.

Givetvis har en ny processorgeneration andra nyheter också, men för dig som användare är det viktigaste att du får markant mer prestanda och samtidigt lägre värmeutveckling. Vi får här benchmarkresultat för processorn som vi tidigare sett i just åttakärniga Core i9-processorer, ur förra generationen. Det ger dig ordentligt med datorkraft för allt från tunga program, krävande mediaredigering och mer än du någonsin kan tänkas behöva för spel.

MSI Pulse GL76
MSI Pulse GL76 har stora kylningshål både på baksida och långsidor. Där vill du inte placera händerna, för det kan bli obehagligt varmt.

Dämpad kylning som kostar

Att Pulse GL76 kan leverera utan överdrivet högljudd kylning tyder dels på att nya processorn är sparsam med energin, dels att datorn utnyttjat utrymmet i 17-tumschassit väl. Däremot har datorn en tendens att hålla fläktarna igång, även när datorn är passiv. Den kan rent tekniskt gå ned till noll i varvtal och bli helt tyst, men det sker sällan. Du kan ställa datorn i ett ”tyst” läge, men det innebär inte fläktlöst, bara en viss dämpning av varvtalet.

VI hade nog faktiskt föredragit högre varvtal och aggressivare kylning, för datorn har en tendens att gå varm under längre hård belastning, särskilt grafiken. Då blir den både obekvämt varm runt den övre delen av tangentbordet och du kan nästan rosta marshmallows vid fläktutblåset. Det gör att datorn inte kan hålla prestanda i topp under en längre spelsession, utan tappar några procent efter ett tag.

Datorn är utrustad med 16 gigabyte ramminne och en generöst stor ssd på en terabyte. Du får snabb wifi 6-uppkoppling som dessutom ger bra signal och prestanda över wifi 5, du får en blandning av usb typ c och typ a-portar, alla av gen ett med fem gigabits datahastighet, och du får hdmi samt fast nätverksport.

Datorn har bra ljudmjukvara från Nahimic, men högtalarna håller inte riktigt rätt klass för att dra glädje av det. Det är en viss burkighet i ljudet som vi inte verkar kunna bli av med. Det återger mycket detaljer och har godkänt tryck i basen, men med en onaturlig klang i mellanregistret, som vi inte kan justera bort via equalizern eller andra inställningar.

MSI Pulse GL76
RTX 3060-kortet levererar bra spelprestanda för en 1080p-skärm, men ett 3080 ti hade varit pricken över i. Nu får vi fortfarande kompromissa med inställningar i vissa spel.

Mer cpu än gpu

Grafikkortet är ett Geforce RTX 3060, vilket passar utmärkt för just en 1080p-skärm. Det räcker ändå inte riktigt för att spela alla spel kompromisslöst, i alla fall inte om du vill utnyttja den snabba skärmen för hög bildfrekvens. Mobila 3060-grafiken ligger några procent efter desktop-korten i prestanda, och ibland får vi dra ner på effekter, framförallt runt strålspårning, för att få extra flyt i spelen.

Grafiken känns inte riktigt som den matchar den snabba processorn. MSI hade kunnat para grafikkortet med en enklare Core i5-processor istället och fått mycket snarlika spelprestanda, och kanske till och med kunnat satsa på 3060 ti-kort istället för samma pris.

Därför blir hårdvaran en lite udda kombination just för en speldator. Men det gör också Pulse GL76 till en intressant allrounddator som du både kan spela med för att sedan redigera dina gameplay-videor på. Även om skärmen inte är idealisk för det.

Allt som allt är denna konfiguration av MSI Pulse GL76 ett enkelt men kraftfullt paket till ett bra pris, och med en skärm som är bättre än väntat. Men den har också en del skavanker som gör att den inte kan få en tveklös rekommendation.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Pulse GL76 11UEK-002NEU
Testad: Juni 2021
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i7-11800H, 2,3 GHz octa core
Grafik: GeForce RTX 3060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 17,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: usb 3 gen 1 typ c, 2 st usb 3 gen 1 typ a, usb 2, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Ljudnivå: 0-42 dBa
Batteritid: 50min (hög belastning), 3h 45min (låg belastning)
Storlek: 39,8 x 27,1 x 2,42cm
Vikt: 2,6 kg
Rek. pris: 17 999 kr
Aktuellt pris: 17 990 kronor hos Komplett

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 10 185 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 489 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 471 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 497 poäng
Geekbench 5, grafik: 103 716 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 16 803 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 7 148 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 4 157 poäng
Disk, läsning: upp till 2 109,08 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 700,51 MB/s

Betyg: 3 av 5