Google Chrome och Microsoft Edge är inte de enda webbläsarna vi kan använda. Här är fem uppstickare som utlovar fler finesser och mindre övervakning.

Webbläsare

Brave skippar Floc

Floc är en teknik som ska kunna ersätta dagens tredjeparts-cookies. Enligt Google förbättrar den vår personliga integritet, men alla håller inte med. Webbläsaren Brave, som konkurrerar med Google Chrome, har stängt av Floc. Tillverkaren menar att Floc skadar användarnas integritet.

Just säkerhet är i fokus för Brave, som har många verktyg för att skydda vår personliga information.


Webbläsare

Vivaldi har många smarta finesser

Även konkurrenten Vivaldi säger nej till Floc. I övrigt lockar den framför allt med mängder av smarta finesser. Gruppering av flikar, ett inbyggt anteckningsprogram och en pausknapp som sparar batteri är några exempel. Läs mer i vår guide här.


Ccleaner Browser

Surfa med städprogrammet Ccleaner

Ccleaner Browser ser ut som Google Chrome, men man lovar mindre övervakning och högre säkerhet.
Ccleaner är också namnet på ett känt städprogram för pc. Båda verktygen ingår numera i samma familj som säkerhetsprogrammet Avast.
Tor

Tor: Säkraste webbläsaren

Är du ännu mer mån om din säkerhet kan du använda webbläsaren Tor. Här surfar du via Tor-nätverket, som slumpmässigt och krypterat kopplar trafiken mellan olika servrar. Eftersom sajtägaren inte ser din ip-adress blir det svårare att spåra dig.


Duckduckgo Browser

Duckduckgo för mobilen

Duckduckgo är en sökmotor som lovar att inte övervaka dig, och man har tagit fram en webbläsare med samma grundtanke. Den finns dock än så länge bara för mobil, inte för dator.