Google Chrome och Microsoft Edge är inte de enda webbläsarna vi kan använda. Här är fem uppstickare som utlovar fler finesser och mindre övervakning.

Librewolf

Som Firefox – fast med mer integritet

Nu kommer en ny webbläsare som lovar bättre respekt för den personliga integriteten. Webbläsaren heter Librewolf, och det är en variant av Firefox.

Librewolf ser ut som Firefox och erbjuder samma funktioner, men det som har plockats bort är informationsuppsamlingen. Firefox har nämligen fått kritik för att webbläsaren har börjat skicka information till utvecklarföretaget Mozilla.


Webbläsare

Brave utmanare Google på flera sätt

En annan webbläsare som lovar att fokusera på din personliga integritet är Brave, som stoppar spårning och övervakning. Det går också att surfa extra privat med hjälp av anonymiseringsnätverket Tor (se nedan), och Brave har en egen söktjänst som kan ersätta Google.

Precis som exempelvis Microsoft Edge och Google Chrome bygger Brave på Chromium. Det gör att du kan surfa till webbsidor utan att de ser konstiga ut.

Bakom Brave står bland annat Brendan Eich, som var en av männen bakom webbläsaren Firefox och programmeringsspråket Javascript.


Webbläsare

Vivaldi har många smarta finesser

Även konkurrenten Vivaldi säger nej till övervakning. I övrigt lockar den framför allt med mängder av smarta finesser. Gruppering av flikar, ett inbyggt anteckningsprogram och en pausknapp som sparar batteri är några exempel. Läs mer i vår guide här.
Ccleaner Browser

Surfa med städprogrammet Ccleaner

Ccleaner Browser ser ut som Google Chrome, men man lovar mindre övervakning och högre säkerhet.
Ccleaner är också namnet på ett känt städprogram för pc. Båda verktygen ingår numera i samma familj som säkerhetsprogrammet Avast.


Tor

Tor: Säkraste webbläsaren

Är du ännu mer mån om din säkerhet kan du använda webbläsaren Tor. Här surfar du via Tor-nätverket, som slumpmässigt och krypterat kopplar trafiken mellan olika servrar. Eftersom sajtägaren inte ser din ip-adress blir det svårare att spåra dig.


Duckduckgo Browser

Duckduckgo för mobilen

Duckduckgo är en sökmotor som lovar att inte övervaka dig, och man har tagit fram en webbläsare med samma grundtanke. Den finns dock än så länge bara för mobil, inte för dator.