Kommandotolken har varit med i Windows sedan starten. Det är det där tråkiga svarta fönstret där du kan skriva in kommandon av olika slag. För många saker är det väldigt användbart och hängivna användare vet att det kan gå mycket fortare och enklare att utföra saker än med musen.

För några år sedan tillkom också Powershell, med liknande utseende, men med ännu fler möjligheter och lite svårare att använda. Sedan en tid finns också det så kallade Bash, som låter dig köra Linux och använda Linux.kommandon. Läs mer i vår guide till Linux i Windows.

Om du är en regelbunden användare av någon av dessa kommer du säkert att uppskatta det nya Windows Terminal, som är fullt av användbarheter. Konsolmiljön har moderniserats med en modernare textlayout och renderingsmotor med grafikacceleration och stöd för Unicode-text - du kan till och med använda emojier i terminalen. Det finns faktiskt också ett nytt teckensnitt som heter Cascadia Code och du kan klippa och klistra med Ctrl + C och Ctrl + V.

Äntligen finns det dessutom flikar, som fungerar som flikar i vilket annat program som helst. Du kan alltså köra flera olika terminaler samtidigt och till och med använda Kommandotolken, Powershell och Bash samtidigt.

Terminal

1. Ladda ned

Hämta programmet från Microsoft Store. Det är bara att söka efter windows terminal och sedan installera som vanligt. Starta sedan Windows Terminal.


Terminal

2. Flikar

Programmet startar som standard med Powershell. Du kan öppna nya flikar genom att klicka på nedåtpilen i menyraden och välja vad du vill ha, till exempel Kommandotolken.


Terminal

3. Standard

Standardflikar öppnas enklast med plustecknet. För att ändra till Kommandotolken som standard, välj Settings och sedan Command Prompt under Default settings. Klicka på Save.


Terminal

4. Delat fönster

Du kan också dela fönstret en eller flera gånger för att se flera saker samtidigt. Alt-klicka bara på plustecknet. Det finns också mängder med inställningar i panelen till vänster under Settings.