Chefen, exet, föräldern, barnbarnet, grannen… Många av oss har väldigt många Facebook-vänner. Det är lätt att lägga till människor som vi knappt känner och sedan blir de kvar där.

Det går förstås att radera personer, men det är som regel onödigt drastiskt – i alla fall om personen inte har betett sig direkt illa. Kanske kommer du om några år ha nytta av att återuppta kontakten med din gamla granne eller fotbollstränare, och då är det enklare om hen är kvar som Facebook-vän.

En bättre lösning än att radera är att använda Facebooks kraftfulla funktion Vänlistor.

Olika nära

Vänlistorna låter dig dela in dina Facebook-kontakter i olika grupper, utifrån hur nära ni står varandra.

Som standard kan du välja mellan ett par grupper. Nära vänner är människor som du har mycket kontakt med medan Bekanta är mindre viktiga för dig.

När du gör en personlig Facebook-uppdatering kan du med andra ord dela den med dina närmaste genom att välja Vänner utom Bekanta.

Det finns även en tredje standardgrupp, och den heter Begränsad. Det är personer som inte får se något av det du delar om du inte gör det offentligt eller taggar hen. Här kan du med andra ord lägga till exempelvis chefen eller exet…

Förutom dessa tre standardlistor kan du även skapa egna. Om du exempelvis har ett speciellt intresse som du vet att alla Facebook-vänner inte delar kan du skapa en speciallista – och dela vissa uppdateringar endast med den.

Dina vänner får inte något meddelande när de läggs till eller tas bort från en vänlista. Du kan med andra ord skapa listorna utifrån dina egna behov, utan att någon tar illa vid sig.

Facebook

1. Öppna vänlistor

Logga in som vanligt på Facebook på datorn och öppna Vänlistor i vänstermenyn. Om du inte ser den direkt trycker du på Visa mer. Som standard visas nu de tre listorna Bekanta, Nära vänner och Begränsad. Är du nöjd med dessa kan du hoppa till steg 4.


Facebook

2. Skapa nytt

Du skapar nya vänlistor via plus-ikonen (Skapa lista). Döp listan under Listnamn och lägg till personer genom att skriva deras namn vid Medlemmar. Så snart du börjar skriva visas namnet. Du kan även skapa en tom lista och lägga till medlemmarna senare.


Facebook

3. Hantera listan

Nu visas din lista och du kan lägga till fler personer med Lägg till vänner i listan. Välj Hantera lista för att döpa om eller radera. Det går också att välja Redigera lista för att ta bort medlemmar. Låt musen vila på personens bild och använd krysset.


Facebook

4. Skräddarsy en vän

För att styra vilka listor en person ska få vara med på öppnar du hens profilsida. Klicka sedan på ikonen Vänner som du ser i menyraden under personens namn. Här väljer du Redigera vänlista så får du bocka för vilka listor hen ska finnas i.


Facebook

5. Skriv inlägg

När du skapar ett nytt Facebook-inlägg kan du välja vem som ska få se det. Du gör det genom att trycka på pilen under ditt namn. Här finns dina listor, men även några andra alternativ. Du kan exempelvis välja Bara jag för inlägg som ska vara privata.


Facebook

6. Visa inlägg

Vill du se inlägg från personer i en speciell vänlista öppnar du den via Vänlistor i vänstermenyn. Du ser nu inlägg från listans deltagare och du kan även välja Skapa inlägg. Om du gör det hamnar detta inlägg bara hos vännerna i denna lista (som i steg 5).


TIPS: Dölj i stället för att radera

En del Facebook-vänner gör så många tjatiga uppdateringar att man frestas att radera dem. Men det finns en mindre drastisk lösning, och det är att dölja personens uppdateringar. Det här kan du göra på två olika sätt.

Facebook
  1. Leta upp personens senaste irriterande inlägg och klicka på de tre punkterna uppe till höger i själva inlägget. Här kan du välja att pausa inlägg i 30 dagar eller att visa färre med hjälp av Dölj inlägg. Du kan också välja Sluta följa för att ta bort inläggen men förbli vänner.
  2. Att sluta följa kan du även göra genom att öppna personens profilsida och trycka på Vänner, Sluta följa.