Testad produkt: Creative Live Cam Sync 1080p V2
Pris: 49,99 euro (cirka 500 kronor) hos Creative

Konkurrensen på webbkameramarknaden är större än någonsin. Med ett ökat behov av utrustning för videosamtal hemifrån har det dykt upp flera nya modeller inom alla olika prissegment. Creatives senaste webbkamera Live Cam Sync 1080p V2 tillhör de billigare modellerna.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Creative Live Cam Sync V2 förvånar oss genom att prestera bäst av alla webbkameror vi har testat när det gäller mikrofonen, trots sin låga prislapp. Men i övrigt lever den inte upp till förväntningarna när det handlar om bildkvalitet. Om inte mikrofonen är din absolut högsta prio skulle vi välja någon av de andra webbkamerorna i samma prisklass vi har testat.

Positivt

  • Bästa mikrofonen vi hittat i en webbkamera
  • Billig
  • Fysisk lucka
  • Lång usb-sladd

Negativt

  • Värdelöst autofokus
  • Mjukvara inte kompatibel för mac-användare
  • Svårt med vitbalans och exponering i videosamtal

Till det yttre känns mycket igen från andra webbkameror vi har testat. Sync V2 monteras på ovansidan av skärmen med hjälp av en klämkonstuktion och på undersidan finns ett fäste om du hellre vill använda ett stativ. Värt att nämna är att Sync V2 levereras med ovanligt lång sladd, 1,8 meter, vilket gör att den enkelt att använda med stationära datorer, där du eventuellt behöver placera din kamera långt ifrån usb-uttaget.

I form av integritetsskydd får vi här både en fysisk lucka, som vi kan placera framför linsen, samt en liten lampa som visar att kameran är igång. Luckan är däremot klumpigt konstruerad, då den fälls ned istället för upp. Det här ställer till det om vi vill vinkla kameran nedåt under samtalen.

Creative Live Cam Sync
Live Cam Sync V2 har en fysisk lucka för ökad integritet.

Bristande bildkvalitet

Live Cam Sync V2 är den första kameran vi har testat som ger ett helt annat resultat i vår egen kameraapp på datorn, jämfört i med när vi använder den i faktiska videosamtal. Bilden är långt ifrån perfekt när vi använder den i vår egen app, men lyckas ändå sätta korrekt autoexponering och vitbalans. Vi har problem med att få fokus och även om Sync V2 på pappret stoltserar med full hd-upplösning är kvaliteten betydligt lägre än hos konkurrenter med samma upplösning.

Så fort vi öppnar en av videosamtalstjänsterna vi använder, såsom Zoom eller Meet, blir kvaliteten däremot genast betydligt sämre. Här blir högdagrar ofta utfrätta och vitbalansen svajar hej vilt. Att kvaliteten blir sämre vid videosamtal är förståeligt, dels för tjänsternas inbyggda begränsningar, dels för att internetuppkoppling kan variera, men vi har aldrig sett en kamera som svajar så mycket. Framför allt på Zoom ser vi riktigt pixliga ut.

Dumpar Live Cam Sync V2
Skärmdump från Google Meet (ovan) och vår egna kamera-app (nedan). Bilderna är oredigerade, klicka på bilden för att se i stort format.

Det här kan jag lätt rätta till i den medföljande programvaran, kanske du tänker nu? Men nej, Creatives medföljande app Smartcomms är i princip fokuserad på ljud. Det ska även nämnas att appen inte är kompatibel med mac-datorer, även om kameran fungerar på mac.

Vi vill också höja ett varningens finger för att sitta och pilla i det här programmet under ett möte, då det leder till att mikrofonen slutar fungera. Det här är visserligen inget unikt för Creatives kamera, utan gäller de flesta webbkameraprogram.

Creative App
I Creatives egna app är det fokus på att maximera ljudkvaliteten som gäller.

Oväntat bra mikrofon

Med det sagt är mikrofonen faktiskt Sync V2:s största styrka. Vi har nog inte testat någon webbkamera med så bra mikrofon tidigare. Tal hörs krispigt och tydligt, och med hjälp av smarta funktioner i Smartcomms stängs mikrofonen av automatiskt när vi inte pratar, vilket när vi testar fungerar förvånansvärt bra.

Tyvärr känner inte mjukvaran av skillnaden mellan röst och klick från tangentbordet, så du får manuellt stänga av mikrofonen om du ska anteckna under mötet, då även dessa ljud dessvärre också blir ovanligt tydliga och krispiga.

Specifikationer

Testad: Juni 2021
Modell: Creative Live Cam Sync 1080p V2
Tillverkare: Creative
Vidvinkel: 77 grader.
Upplösning: Upp till 1080 (full hd), 30 fps.
Mjukvara: Creative App (Smartcomms)
Anslutningar: USB, (1,8 m).
Mikrofon: Dubbel.
Montering: Klämma som fästs på ovansidan av skärm. Kan fästas i stativ.
Övrigt: Fysisk linslucka, led-diod på framsidan för att signalera användning.
Rek. pris: 49,99 euro (cirka 500 kronor).
Pris: 49,99 euro (cirka 500 kronor) hos Creative

Betyg: 3 av 5