Youtube behöver knappast någon presentation. Sedan 2005 har vi kunnat använda tjänsten för att titta på videoklipp från hela världen. Användarna konsumerar numera en miljard timmar Youtube-klipp – varje dag.

Det handlar om allt från andra användares galna kattfilmer till serier från de stora tv-bolagen och musikvideor från världens största artister.

Många Youtube-användare gör inte annat än att klicka på länkar till kul videoklipp, men de senaste åren har tjänsten fått många nya funktioner och finesser som är värda att hålla koll på. Nyligen släpptes exempelvis en ny version av appen som innehåller Youtube Shorts. Det här skulle kunna beskrivas som Googles variant av Tiktok.

Shorts är en tjänst där du själv kan skapa korta videor – och där du har verktyg som gör det enkelt att redigera dem (Snabbguide till Youtube Shorts hittar du längst ner i artikeln).

Du kan också ”remixa” andra användares filmer, till exempel genom att kommentera, lägga på nytt material eller blanda in egna klipp. Det här är funktioner som har gjort Tiktok populärt.

Shorts är en funktion som du hittar i den vanliga Youtube-appen. Du behöver med andra ord inte installera någon extra app, däremot kan du behöva uppdatera den du har (se fråga 6 nedan).

Det är också viktigt att komma ihåg att Youtube Shorts fortfarande är i beta-läge (en testversion). Det kan med andra ord hända att den inte riktigt fungerar som den borde.

Dela egna filmer

Precis som tidigare kan Youtube även användas för att dela dina egna filmer på traditionellt sätt. Klicka bara på plus-ikonen så går det att ladda upp filmer och dela dem med andra. Du väljer själv om de ska vara tillgängliga för alla eller bara för utvalda vänner.

Oavsett om du vill titta på eller dela filmer går det att använda Youtube på många olika plattformar. Du kan surfa till youtube.com i valfri webbläsare och det går att använda tjänsten direkt i många smarta tv-apparater.

Att använda Youtube-appen i mobilen eller surfplattan är dock ofta den smidigaste lösningen. Har du en Chromecast i din tv kan du dessutom enkelt visa videoklippen här.


Så funkar appen

Youtube

1. Tillbaka

När du befinner dig i någon undermeny kan du alltid gå tillbaka med vänsterpilen.

2. Sök

Sök efter ett Youtube-klipp genom att skriva i sökfönstret eller trycka på mikrofonen och tala.

3. Casta

Visa filmen på en Chromecast eller smart-tv.

4. Klipp

För att öppna ett klipp är det bara att trycka på det.

5. Avancerad

Hitta avancerade funktioner kring klippet här.

6. Navigering

Bläddra och pausa med uppspelningsknapparna och reglaget.

7. Förstora

Visa klippet i helskärm med den här ikonen – eller genom att rotera skärmen.

8. Hem

Gå till startsidan (Hem) eller visa olika korta klipp (Shorts).

9. Lägg till

Ladda upp en egen video, skapa en Shorts-video eller sänd live.

10. Prenumerera

Följ en intressant användare eller Youtube-kanal.

11. Bibliotek

Här hittar du klipp du har tittat på tidigare och sådana du har sparat.

12. Skapa

Alternativen för att skapa eget material visas här.


Frågor och svar om Youtube-appen

Youtube

1. Hur kommer jag igång?

Youtube-appen ligger ofta i en mapp med andra Google-tjänster. Om den inte redan finns i telefonen/plattan öppnar du Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone) och söker efter Youtube. Välj att installera och följ instruktionerna.

I Android-appen loggar du in med samma Google-konto som telefonen redan använder medan Iphone-användare får logga in manuellt.


Youtube

2. Hur blir jag anonym?

Som standard sparas information om din Youtube-användning hos Google. Det här gör att tjänsten fungerar smidigt, men om det känns som ett integritetsproblem finns två lösningar. Du kan trycka på den runda ikonen uppe till höger och välja Aktivera inkognitoläge. Nu sparas ingen historik.

Du kan också öppna Inställningar, Historik och integritet och välja Rensa visningshistorik och Rensa sökhistorik.


Youtube

3. Var styr jag uppspelningen?

Numera har du stora möjligheter att styra videokvaliteten. Det är bra för dig som har ett mobilabonnemang med begränsad datamängd.

Tryck på den runda ikonen uppe till höger och välj Inställningar, Inställningar för videokvalitet och gör dina val.

Via appens inställningsmeny går det även att göra andra inställningar för mobila nätverk och wifi.


Youtube

4. Hur prenumererar jag?

Om du är intresserad av ett visst ämne kan du få uppdateringar när det kommer nya videoklipp. Det här kallas för prenumerationer, och du gör det när du tittar på ett videoklipp. Tryck bara på Prenumerera så börjar du följa en viss användare eller Youtube-kanal.


Youtube

5. Är det gratis?

Youtube är en reklamfinansierad gratistjänst. Vill du slippa reklamen kan du skaffa Youtube Premium för 40 kronor i månaden. Då får du också möjligheten att spara video i offline-läge – och du kan spela upp media i bakgrunden (gratisanvändare måste alltid ha Youtube-appen aktiv).

Vill du skaffa ett premium-abonnemang trycker du på den runda ikonen uppe till höger och väljer Skaffa Youtube Premium.

Observera att Youtube Premium inte är samma sak som Youtube Music Premium. Det senare är Googles konkurrent till Spotify, och tjänsten kostar 99 kr/mån.


6. Hur kommer jag igång med Youtube Shorts?

Om din Youtube-app ännu inte har fått Youtube Shorts måste du börja med att uppdatera den. Det gör du genom att öppna Google Play Butik i din mobil. Sök efter appen Youtube och välj Uppdatera. Om du inte har installerat Youtube-appen gör du det förstås också härifrån – genom att trycka på Installera.

Du kan använda Shorts på två sätt. Om du bara vill titta på andra klipp trycker du på den nya Shorts-ikonen längst ned i Youtube-appen.

För att skapa något eget trycker du på plus-ikonen och väljer Skapa en Shorts-video. Ge appen tillgång till kameran och mikrofonen om du får en uppmaning till detta.

Shorts

Tryck sedan på den rödta inspelningsknappen och spela in din korta video (max 15 sekunder). När du är klar trycker du på nytt på den röda knappen och beskräftar med bocken till höger. Du kommer nu till ett nytt fönster där du kan lägga på musik och text. Du kan också använda en tidslinje för att placera allt rätt.

När du är nöjd trycker du på Nästa. Du får då ladda upp resultatet i Google moln och du kan välja om den ska vara offentlig och om du anser att den är barntillåten. Efter uppladdningen kan du sedan dela ditt klipp på valfritt sätt.