Google Kalender är som bekant en digital version av gamla tiders papperskalender och du når den oavsett var du befinner dig. Förutom din personliga kalender går det även att skapa nya kalendrar som går att dela. Ni som jobbar med ett gemensamt projekt kan med andra ord ha en gemensam kalender för alla.

Den som vill kan förstås nöja sig med att skriva in möten i Google Kalender, precis som i gamla tiders pappersalmanackor. Det finns dock en mängd smarta tips som göra din kalender nyttigare och här har vi samlat de bästa.


Google Kalender

Öppna kalendern i datorn…

Google Kalender får du utan kostnad när du registrerar ett Google-konto på accounts.google.com. Har du redan en Gmail-adress så har du redan en Google-kalender.

Du når Google Kalender via webbläsaren utan att det krävs några speciella program. Surfa bara till calendar.google.com och logga in så ser du din personliga kalender.


Google Kalender

… eller mobilen

För mobil och surfplatta är Google Kalender en app som du laddar hem via Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad), och ofta är den förinstallerade på telefonen.

Att använda Google Kalender-appen i mobilen/plattan är extremt smidigt, och den har ungefär samma upplägg som i datorn. Den har dock inte lika många möjligheter. Du kan exempelvis inte dela kalendrar i appen utan här måste du använda datorn.


Google Kalender

Bjud in till möte

För att lägga till ett nytt möte trycker du på Skapa-ikonen eller klickar på rätt datum. Fyll i rätt tid och övriga uppgifter.

Som du ser kan du även bjuda in gäster här, och dessa kan svara på om de kan komma eller inte. Vill du ändra i efterhand är det bara att öppna mötet och trycka på penn-ikonen för att redigera.


Google Kalender

Skapa en ny kalender

Om du inte vill dela din privata kalender kan du skapa en ny kalender som du delar med andra. Det här är exempelvis smart för föreningar, företag och andra grupper. Det går förstås också att skapa en familjekalender.

  1. För att skapa en ny kalender som du delar med andra trycker du på kugghjulet uppe till höger och väljer Inställningar. I vänstermenyn trycker du på Lägg till kalender, Skapa ny kalender. Fyll i önskade uppgifter och välj Skapa kalender.
  2. Din nya kalender dyker nu upp under Mina kalendrars inställning. Klicka så öppnas en mer detaljerad inställningsvy.
  3. Gå till Dela med vissa personer och välj Lägg till personer. Skriv in mejladressen eller välj en hel grupp. Ange Behörigheter, exempelvis om deltagarna bara ska få se uppgifter och bekräfta med Skicka. De andra deltagarna får nu ett mejl, och genom att klicka på länken lägger de till kalendern.
  4. Under rubriken Ta bort kalender längst ned kan du radera en kalender som du har skapat.
  5. Stäng inställningsmenyn och gå tillbaka till den vanliga kalendervyn. Nu ser du din nya, delade kalender under rubriken Mina kalendrar. Kalendrar som andra har delat med dig visas under Andra kalendrar. Genom att ta bort bocken framför en kalender döljer du den. Du kan också trycka på de tre punkterna längst till höger för att göra andra ändringar.

Google Kalender

Dela – med maskade uppgifter

Du kan dela din egen kalender med andra, och du kan göra det med maskade uppgifter. De andra i gruppen kan då bara se när du är ledig eller upptagen – inte vad du gör.

Det här gör du genom att gå till din kalender i vänstermenyn och trycka på de tre punkterna. Välj Inställningar och delning, Dela med vissa personer. Skriv in en mejladress eller grupp och välj Se endast ledig/upptagen (dölj uppgifter) under Behörigheter.


Google Kalender

Gör kalendern offentlig

Om du vill kan du göra en kalender helt öppen på internet. Det här kan man exempelvis göra med ett öppet kalendarium. Du gör det genom att öppna Inställningar och delning (som ovan) och välja Åtkomstbehörigheter.

Välj Gör tillgänglig för alla och bestäm vilka uppgifter som ska vara synliga. Tryck sedan på Hämta delbar länk och dela den i valfri kanal. Observera att det här förstås är något du inte bör göra med din privata kalender.


Google Kalender

Skapa ett videomöte i kalendern

Gränsen mellan digitala möten och fysiska håller på att suddas ut, och i Google Kalender kan du schemalägga båda.

När du trycker på Skapa för att lägga till ett vanligt möte kan du komplettera med ett digitalt. Tryck bara på Anslut via Google Meet så skapas en möteslänk. När mötet börjar kan deltagare trycka på Anslut via Meet för att gå med i videomötet.


Google Kalender

Tänk på tidszonen

Planerar du in internationella Meet-möten? Tänk på tidsskillnaden. När du skapar ett möte och anger tidpunkten kan du klicka på Tidszon – för att ändra den. Via inställningarna uppe till höger i Google Kalender väljer du vilken tidszon du ska använda som standard.


Google Kalender

Använd Microsofts alternativ

Föredrar du att använda Microsofts alternativ? Även här finns förstås en kalender under namnet Outlook Kalender. För att använda den surfar du till www.outlook.com och klickar på ikonen med små fyrkanter uppe till vänster.

Tryck på Alla appar och välj Kalender. Upplägget påminner om det vi beskriver för Googles tjänster.