Har du börjat jobba mer på distans det senaste året? Du är inte ensam! Pandemin satte fart på en trend som vi har sett i flera år. Oavsett om det handlar om jobb, studier, föreningsengagemang eller något annat så ser vi en digital revolution.

För att kommunikationen ska bli smidig finns ett verktyg som många inte utnyttjar till max, nämligen Google Kontakter.

Google Kontakter är din digitala adressbok och den används i många tjänster. Det mest självklara exemplet är när du ska skicka mejl i Gmail, men det finns fler. Du kan exempelvis skicka mötesinbjudningar i Google Meet och dela dokument i Google Kalkylark.

Din kontaktlista ligger i molnet och är knuten till ditt Google-konto (Gmail-adress). Den kan därför användas av alla enheter. Kör du en telefon med Android används Google Kontakter också som telefonbok för vanliga röstsamtal.

Eftersom Google Kontakter används så mycket är det smart att se till att den alltid är uppdaterad och fullständig.

Vad är riskerna?

Din kontaktlista är värdefull, och det är viktigt att vara försiktig med att dela den. Det här gäller inte minst appar i mobilen som ofta ber om tillgång till Kontakter.

Du måste förstås också avgöra om du vill ge Google tillgång till dina kontakter. Många upplever det här som ett problem utifrån ett integritetsperspektiv.

Som alltid finns det en avvägning mellan enkelhet och säkerhet, och här måste varje användare själv välja hur den ska göras.


14 tips du inte vill missa

Google Kontakter

Skapa en ny kontakt

För att öppna din kontaktlista surfa du till contacts.google.com och loggar in. I mitten visas de kontakter som redan finns här. Om du vill skapa en ny trycker du på Skapa kontakter, alltså plusikonen uppe till vänster. Tryck på Skapa en kontakt och fyll i de uppgifter du vill ange.


Google Kontakter

… och redigera den

För att visa all information klickar du på kontaktens namn. Du kan ändra informationen och lägga till ny genom att trycka på Redigera kontakter (penn-ikonen). Det gott om fält, exempelvis för telefonnummer, födelsedag och webbplats.

Med plus-ikonen lägger du till fler uppgifter. Vill du lägga in en bild på en person klickar du på cirkeln uppe till vänster och sedan Överför foto.


Google Kontakter

Skapa en grupp

För den som jobbar tillsammans med andra är det smart att skapa grupper i kontaktlistan. En grupp (kallas Etikett i Google-världen) är en samling av kontakter, och poängen är att du kan interagera med alla i ett svep. Du kan exempelvis skapa en grupp för föreningsstyrelsen och en annan för dina kollegor.
När du vill skicka mejl slipper du skriva in adresserna en och en.

På samma sätt kan du bjuda in alla till ett videomöte eller dela filer.

Om du vill skapa en grupp använder du Etiketter i vänstermenyn. Här visas befintliga etiketter och du skapar nya med hjälp av Skapa etikett.

Koppla en kontakt till en grupp genom att redigera hens kontaktkort och lägg till en etikett med ikonetiketten högst upp. Vill du lägga till många kontakter samtidigt ska du inte öppna något kontaktkort. I stället markerar du de kontakter du vill använda och väljer Hantera etiketter (ikonen med en blå högerpil).


Google Kontakter

Dela kontakter med andra

Har någon annan en lista med kontakter som du skulle vilja använda – eller vill du dela din kontaktlista? Det här går att göra i webbläsarversionen av Kontakter.

Tryck på menyknappen till vänster så att menyn visas. Markera kontakterna du vill dela (om du inte vill dela allt) och tryck på Exportera. Välj format och därefter Exportera, Spara filen.

Har du fått en fil väljer du i stället Importera, Välj fil, Importera och följer instruktionerna.


Google Kontakter

Smart genväg

En smart genväg är att låta musen vila över en kontakt. Du kan nu snabbt stjärnmarkera och redigera den. Om du trycker på Fler åtgärder (de tre punkterna längst till höger) så öppnas en meny där du kan ändra etikett och radera kontakten.


Google Kontakter

Dölj en kontakt

Det kan vara frestande att radera personer som man sällan kontaktar, men det här är onödigt drastiskt. Välj istället att dölja dem. De syns då inte längre i den vanliga kontaktlistan, men du kan när som helst ta fram dem.

Du gör det genom att välja Fler åtgärder (som ovan) och trycka på Dölj från kontakter. För att hitta kontakten kan du nu trycka på Övriga kontakter i menyn till vänster.


Google Kontakter

Stjärnmärk dina favoriter

Personer som du ofta kontaktar går att stjärnmärka. Det betyder att de visas högst upp i olika listningar. Funktionen kallas också Favoriter.

För att göra detta med en person klickar du på Stjärnmärk kontakt, alltså ikonen med en stjärna. Den visas när du vilar med musen över hens namn. Klicka en gång till för att ta bort stjärnan.


Google Kontakter

Slå samman kontakter

Ibland kan samma kontakt hamna på två olika kontaktkort. Du kanske råkar ha telefonnumret på ett och mejladressen på ett annat. Det är dock enkelt att slå ihop dem. Markera bara två kontaktkort och tryck på Slå samman, alltså ikonen som ser ut som en tågväxel.


Använd appen i Android…

Du som har en Android-enhet kan hantera din kontaktlista i appen Kontakter. Här visas hela kontaktlistan direkt och du öppnar en kontakt genom att trycka på den. Välj Redigera kontakt eller skapa en ny med plus-ikonen längst ned till höger.

Dina grupper ser du genom att trycka på menyknappen uppe till vänster och bläddra ned till etiketter. Tryck på Skapa etikett om du vill göra en ny. Klicka på etiketten för att se vilka som ingår och tryck på Fler alternativ (de tre punkterna till höger) för att byta namn eller radera etiketten. Här kan du även ta bort kontakter – och du kan snabbt mejla eller skicka meddelanden till alla i gruppen.


… eller koppla Kontakter till Iphone

Appen Google Kontakter finns bara för Android, men du som har Iphone/Ipad kan i stället koppla ihop din Google-kontaktlista med Apples app Kontakter. Det gör du genom att öppna appen Inställningar på din Iphone/Ipad. Här trycker du på Lösenord och konton, Lägg till konto, Google. Ange mejladress och lösenord, tryck på Nästa och följ instruktionerna.


Google Kontakter

Använd rätt telefonbok

Vissa mobiler har en egen telefonbok där kontakter sparas lokalt. Det hamnar alltså inte i din Google-kontaktlista och går inte att komma åt på något annat ställe. När du får en fråga om hur du vill spara, se med andra ord till att göra det i ditt Google-Konto.


Öka säkerheten

Ju mer du jobbar med olika Google-tjänster, desto viktigare blir det att tänka på säkerheten.
Du kan öka den genom att slå på så kallad Tvåstegsverifiering. Du måste då ha en kod som levereras till mobilen för att logga in.

Slå på funktionen genom att surfa till myaccount.google.com, logga in och välja Säkerhet, Logga in på Google, Tvåstegsverifiering. Nu startar en guide som visar hur du gör.


Google Kontakter

Glöm inte lagen

Om du hanterar kontaktlistor i företag eller föreningar är det viktig att komma ihåg dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur man får hantera personuppgifter på Integritetsskyddsmyndighetens webbplats.


Använd Microsofts alternativ

Föredrar du att använda Microsofts alternativ? Även här finns förstås en adressbok under namnet Outlook Persner. För att använda någon av tjänsterna surfar du till www.outlook.com och klickar på ikonen med små fyrkanter uppe till vänster.

Tryck på Alla appar och välj Personer (som är namnet på adressboken). Upplägget påminner om det vi beskriver för Googles tjänster.