Digital integritet är ett ämne som har gått från något som diskuteras bland akademiker och aktivister till något stora delar av allmänheten har fått upp ögonen för. Allt fler oroar sig över spårning och övervakning på nätet, och hur mycket Facebook, Google och andra företag vet om användare.

Läs även: Så tar du bort personuppgifter från snokande sajter (Ratsit, Mr Koll, m.fl)

Tillhör du dem som har fått nog och vill bli glömd, så gott det går? Eller vill du radera allt och börja om med mer restriktivt delande? Många är de som delade väldigt friskt på Facebook de första åren i slutet av 2000-talet. En nystart kan vara ett sätt att behålla kontakten med vänner spridda över jorden utan att dela så mycket av privatlivet med företaget. I den här artikeln går vi igenom hur du tömmer kontot i de fall det går, eller raderar alla data och hela kontot.

I guiden visar vi hur du gör i webbläsare på datorn, eftersom det är enklare att få en överblick över innehållet. Men funktionerna finns även mobilapparna.

Facebook

Störst och mest hungrigt på dina personuppgifter. Nu för tiden finns det faktiskt mycket du kan göra för att begränsa vilka data som delas med Facebook och du kan rensa till exempel all aktivitet som har delats av andra webbplatser. Om du vill bli av med rubb och stubb är ditt enda alternativ att radera hela kontot. Det finns än så länge inget sätt att enkelt tömma kontot på allt innehåll utan att ta bort vänkopplingar, grupper du är med i och så vidare.

Radera Facebook-kontot

Klicka på pilknappen uppe till höger om ditt namn och porträtt och välj Inställningar och sekretess -> Inställningar. Det här öppnar Facebooks centrala inställningar där du ser olika kategorier av inställningar i vänsterspalten och själva inställningarna till höger. Välj Din Facebook-information. Klicka sedan på Visa till höger om Inaktivera och ta bort.

På nästa skärm kan du välja mellan att inaktivera kontot – vilket döljer allt ditt innehåll för andra användare utan att något faktiskt raderas, så att du kan aktivera det igen senare om du vill – och att faktiskt radera det. Ett raderat konto tas bort för alltid och går inte att återställa, men Facebook väntar ”några dagar” innan alla data faktiskt börjar raderas, så att du kan återställa det om du vaknar dagen efter och ångrar dig. Dina uppgifter kommer även att ligga kvar i backuper en tid och Facebook påpekar att en del data inte hör till just ditt konto och därför inte raderas, till exempel meddelanden du har skickat till andra. Dessutom sparas aktivitetsloggar, men företaget skrubbar bort ditt användarnamn så att loggarna blir anonyma.

Om du är ensam ägare av en sida kommer den också tas bort om du raderar kontot. Grupper där du är enda admin blir adminlösa, men en annan medlem kan då ta över rollen.

Radera enskilda Facebook-inlägg
Du kan rensa bland gamla Facebook-inlägg, men du kan som mest markera en månad i taget så har du haft kontot i många år kan det ta en rejäl stund.

Vill du hellre rensa så mycket du kan utan att ta bort kontot får du nöja dig med att göra det mer eller mindre manuellt. Dina inlägg kan du markera samtliga för varje månad och rensa (gå till din profil och klicka på hantera inlägg), men bilder måste du radera en efter en. I inställningarna för Din Facebook-information kan du rensa bort aktivitet från andra sajter och stänga av framtida sparande av sådan information.

Google

Google-kontot är det nog få som vill radera helt. Det tar bort så mycket som faktiskt är viktigt, som mejl och dokument, och ännu mer om du har Android-mobil. Som tur är har företaget gjort det enklare att ta bort annan information och du kan hyfsat snabbt radera aktivitetsloggar, platsloggar och inte minst data som används i reklamsyften.

Gå till myactivity.google.com, Googles portal för aktivitetshantering. Här kan du snabbt radera all sparad aktivitet. Klicka på Radera till höger ovanför listan med aktiviteter och välj Sedan kontot skapades för att radera rubb och stubb. Det här innebär att all anpassning av Googles tjänster, som sökförslag på google.com och youtube.com, försvinner.

Google-aktivitet

Du kan även välja någon av de tre kategorierna av aktivitet längst upp: Webb- och appaktivitet, Platshistorik och Youtube-historik. Du kan då radera historiken för just den kategorin och stänga av loggandet av den kategorin helt och hållet, eller lägga till automatisk radering. Om du till exempel tycker det är praktiskt att Googles sökmotor ger förslag baserat på andra sökningar du nyligen har gjort kan du behålla Webb- och appaktivitet aktivt, men lägga till automatisk radering efter 3, 18 eller 36 månader.

Gå sedan till myaccount.google.com och välj Data och anpassning i menyn till vänster. Här finns genvägar till aktivitetsinställningarna ovan, men även fler inställningar. Under Annonsinställningar kan du klicka på Personliga annonspreferenser. Här kan du se vad Google tror sig kunna om dig, till exempel ditt civilstånd och ålder – information som används för riktad reklam. Du kan stänga av hela funktionen så att Google aldrig visar riktade annonser. Tyvärr finns inget sätt att få Google att glömma vad det tror om dig, utan bara att stänga av enskilda kategorier (så att du slipper reklam om till exempel hundmat om Google felaktigt har fått för sig att du har en vovve).

Klicka på Annan aktivitet på Google i menyn till vänster. Skrolla ner så ser du en lång lista över enskilda funktioner på olika Google-tjänster som du kan hantera, till exempel kommentarshistorik och gillamarkeringar på Youtube. Gå in i varje kategori för att se vad som finns och radera eventuellt innehåll.

Du kan även titta under Personliga uppgifter och ta bort allt som Google inte behöver veta om dig.

Instagram

Facebooks dotterbolag Instagram har inget sätt att snabbt radera till exempel alla inlägg du har gjort eller alla kommentarer du har lämnat på andras inlägg. Det innebär att det enda du kan göra utöver att manuellt gå igenom historiken och ta bort bild för bild, kommentar efter kommentar, är att avaktivera eller radera kontot. Det fungerar precis som på Facebook. Det finns diverse webbplatser och webbläsartillägg som påstår att de kan hjälpa till, men ingen vi kan rekommendera.

Twitter

Inte heller Twitter har någon snabbfunktion för att rensa upp dina gamla pinsamma tweets. Däremot finns det en välrenommerad webbplats kallad Tweetdelete där du kan logga in med Twitter-kontot på ett säkert sätt och be tjänsten radera till exempel alla tweets äldre än tre månader. Du kan också aktivera automatisk radering efter en viss tid för dina framtida tweetningar. Det finns också möjlighet att radera kontot.

Tips: Hämta alla data innan du raderar

Om du bestämmer dig för att radera ett konto kan det vara en bra idé att först ladda ned en kopia av allt innehåll på kontot. Facebook, Google, Twitter och alla andra stora tjänster har idag en sådan funktion. Har du delat många bilder och videor kan det bli en rejäl nedladdning. Genom att spara ett arkiv kan du senare gå tillbaka och se vad du delade eller skrev innan du raderade kontot.