Nu är Windows 11 snart här. Microsoft har officiellt lanserat operativsystemet och dessutom har vi redan sett många läckta versioner av det. Varje nytt operativsystem kommer såklart med många frågor. Här följer svar på några av de vanligaste frågorna.

Windows 11 F.A.Q

Vad är Windows 11?

Windows 11 är namnet på nästa, stora bearbetning av Windows 10, en ny version som är tillräckligt annorlunda från föregångaren att det berättigar en ny versionssiffra. Det är alltså betydligt mer än bara en uppdatering av Windows 10.


När offentliggörs Windows 11?

Det har redan skett. Windows 11 visades upp officiellt av Microsoft på företagets event den 24 juni. Här kan du se Microsofts lanseringsevent i repris:


När kan jag skaffa Windows 11?

En officiell testversion av Windows 11 finns redan tillgänglig för deltagare i Windows Insiders-programmet. Resten behöver dock vänta till senhösten, eller möjligen närmare julhelgen 2021 för att ladda ned systemet. Något exakt datum finns ännu inte, även om det spekulerats kring oktober.

De första datorerna med Windows 11 förinstallerat kommer börja säljas redan under hösten. Däremot blir det inte möjligt att uppdatera din nuvarande pc från Windows 10 till Windows 11 förrän under 2022, har Microsoft bekräftat.


Hur testar jag Windows 11 redan idag?

Windows 11 har släppts som en beta-version inom Windows Insider-programmet. Du behöver vara med i Insider, sedan öppna Windows Update och ladda ned beta-versionen från utvecklingskanalen (dev channel).

Läs mer: Bli en Insider och tjuvkika på nästa Windows – först av alla


Vad kostar Windows 11?

Vi gissar att en fristående kopia av Windows 11 kommer kosta ungefär som Windows 10, runt 1 400 kronor för Windows 10 Home (i Microsoft-butiken) och runt 2 400 kronor för Windows 10 Pro.

Men Microsoft säger också att Windows 11 kommer vara en gratis uppdatering från Windows 10, om du redan har det systemet vill säga. Kom ihåg att Microsoft vill få folk att hoppa på Windows-tåget genom att sänka priset på operativsystemet, och sedan sälja tjänster till användaren. Som Microsoft 365 eller Xbox Game Pass.


Kommer det finnas olika versioner av Windows 11?

Idag refererar Microsoft till Windows 10 Home respektive Windows 10 Pro som olika utgåvor av Windows, och det är troligt att något liknande kommer ske också med Windows 11.

Microsoft kommer även lansera en Windows 11-variant av Windows 10 S. Den kommer kallas Windows 11 Home in S Mode.


Vad är nytt i Windows 11?

Windows 11

Windows 11 har bland annat ett nytt gränssnitt ovanpå vad som i mångt och mycket ser ut som Windows 10. Det finns också ett mer kompakt, centrerat aktivitetsfält samt startmeny.

Vi har också lagt märke till uppdaterade ikoner och en hel del andra visuella förändringar.

Läs mer: Här är största nyheterna i Windows 11


Vad händer med Windows 10?

Microsoft har sagt att man planerar för att sluta ge support till Windows 10 år 2025, och det gäller fortfarande. Om Microsoft ser Windows 11 som en ersättning för Windows 10, och en gratis en sådan, förväntar vi oss att din pc kommer uppdateras automatiskt så snart Microsoft är redo att börja skicka ut det nya systemet.

Kommer du ihåg att Microsoft vid ett tillfälle sa att Windows 10 skulle bli den sista versionen av Windows? Och att det bara skulle följas av mindre uppdateringar? Riktigt så verkar det alltså inte bli, nu står vi ju här med Windows 11.

Microsoft lär fortsätta uppdatera och patcha Windows, alldeles oavsett vilket nummer som följer efter.


Vad är systemkraven för Windows 11?

Det här är den klart mest kontroversiella nyheten i Windows 11. Systemkraven är höga, faktiskt överraskande höga. Du behöver minst en åttonde generationens Intel Core-procressor, alternativt Ryzen 2000. Äldre processorer stöds inte. Microsoft nekar till och med flera äldre Surface-enheter.

En anledning till de höga kraven är att Windows 11 kräver stöd för Trusted Platform Module (TPM), specifikt TMP 2.0-modulen som vanligen är integrerad i nyare processorer.

Så var beredd på att det kan komma fler nyheter på denna front. Läs och bokmärk vår artikel som vi uppdaterar vi med de senaste nyheterna om systemkrav för Windows 11.

Är du inte det minsta sugen på att uppdatera till Windows 11 verkar det också, något överraskande, gå bra. Microsoft har bekräftat oväntat höga systemkrav för att kunna uppdatera sin dator till Windows 11. Möter din dator inte kraven kan du inte uppdatera.

Men du kan sitta still i båten om det skulle vara fallet. Microsoft kommer inte pensionera Windows 10 förrän år 2025.


Vad händer om min pc inte klarar systemkraven?

Kort sagt ja, men det finns ett men. Du kan delta i Windows Insider-programet, välja dev channel, och då kan Microsoft göra avkall från de normala reglerna under betaperioden.

Men så snart Windows 11 släpps till den stora massan, har Microsoft meddelat att datorer som inte möter hårdvarukraven kommer behöva köra Windows 10 istället.


Finns det några nya program i Windows 11?

Inte vad vi har sett så här långt, men Microsoft kan lägga till fler nyheter senare.


Kommer det släpps ett Windows 11 Mobile?

Tyvärr är svaret nej. Nästan helt säkert nej.


Har någon testat Windows 11?

Japp! Microsoft har officiellt släppt Windows 11 till Windows Insiders, vilket innebär att vi har kunnat göra ett första test av operativsystemet. Vårt test av Windows 11 hittar du här.

Här kan du se en video när våra kollegor tog en första titt på en läckt version av Windows 11 (inte den officiella versionen):

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.