Ibland kanske du inte känner för att läsa en webbsida utan hellre skulle lyssna, ungefär som med ”läsböcker” kontra talböcker.

Eller du kanske har synproblem och därför har svårt att läsa från en skärm. Då kan det vara skönt att få den uppläst istället.

Som ett alternativ till att till exempel söka efter en video med önskad information kan du lyssna på artiklar med hjälp av Läs upp-läget i Microsoft Edge. Webbsidan kan innehålla nästan vad som helst, det fungerar i de flesta fall.

LÄS MER: Så ger du Word en digital röst.

Edge har en ganska fantastisk inbyggd funktion som kallas Avancerad läsare. Den tar bort allt onödigt från webbsidan, inklusive annonser och extra innehåll, och presenterar sidan i ett anpassat textformat, ungefär som en bok.

Bara det är värt att utforska. Men det avancerade läsläget har dessutom också funktionen Läs upp. Under de senaste åren har tekniken för text-till-tal kommit långt, även om den ännu är långt från perfekt.

När du använder Läs upp-funktionen i Microsoft Edge låter det inte lika mekaniskt som det många gånger kan göra, även om det blir sämre på svenska än på engelska. Det finns till och med ett par röster som nästan låter mänskliga, med variabel tonhöjd, lämpliga pauser och hyfsat uttal för besvärliga ord.

Edge

1. Starta läsaren

Öppna först artikeln som du vill att Microsoft Edge ska läsa högt. Klicka sedan på Starta Avancerad läsare, den lilla boksymbolen direkt till höger om webbadressen.


Edge

2. Välj läsläge

Du hamnar i läsläget och kan läsa din artikel utan att störas av ovidkommande saker. När du vill få din text uppläst istället klickar du bara på Läs upp precis ovanför texten.


Edge

3. Sätt igång med högläsning

Edge börjar nu läsa artikelns text uppifrån och ned. Artikeln tonas ned och bara ordet som talas markeras. Du kan ändra uppspelningshastigheten och själva rösten med hjälp av knappen Röstalternativ.


Edge

4. Välj röst

På svenska finns tyvärr bara rösten Bengt att tillgå, men om det handlar om något annat, vanligare språk har du flera alternativ att välja mellan. Använd paus- och framåt- och bakåt-knapparna för att navigera.