Vi har tidigare visat hur du kan installera ett utmärkt alternativ till Utforskaren i Windows. Läs mer i den här guiden.

Men det finns också andra möjligheter. Du kanske kommer ihåg och längtar tillbaka till gamla fina Filhanteraren i Windows 3.1?

I versioner av Windows tidigare än Windows 95 behövde du använda ett speciellt program för att kopiera, flytta och ta bort filer i Windows. I Windows 3.x hette detta program Filhanteraren.

Även efter att Windows 95 integrerade filhanteringsfunktioner direkt i Windows i form av Utforskaren använde vissa många fortfarande Filhanteraren eftersom de föredrog dess enkla, trädbaserade gränssnitt.

Några av dessa älskare av Filhanteraren finns kvar än idag, och för tre år sedan tog en av dem Microsofts öppna källkodsversion av den ursprungliga Windows 3.x-koden och gjorde den till en modern version av Filhanteraren för Windows 10. Den finns dock bara på engelska och heter då File Manager.

Gränssnittet för den moderna File Manager är i princip samma som den gamla versionen. Du kan sortera filer med verktygsfältets knappar, hantera enheter och kataloger i flera underfönster och till och med formatera diskar - men den här gången stöder den 64-bitars Windows, långa filnamn och andra moderna bekvämligheter.

Filhanteraren

File Manager för Windows 10 är faktiskt tillgänglig i Microsoft Store och så här installerar du den:

  1. Öppna Microsoft Store.
  2. Sök efter File Manager.
  3. Klicka på Hämta.