Google har i många år haft ett program för Mac och Windows som synkar filer mellan datorn och ditt lagringsutrymme på Google Drive, och även kan säkerhetskopiera alla bilder från datorn till Google Foto. Det heter passande nog Säkerhetskopiera och synkronisera.

Samtidigt har företaget sedan 2017 haft ett helt annat program för G Suite-användare (numera Google Workspace). Det hette tidigare Drive File Stream men bytte i början av året namn till Google Drive for Desktop, en namnändring som visar sig ha varit ett förebud för vad som komma skulle.

Google har nu nämligen meddelat att Säkerhetskopiera och synkronisera läggs ner, och det ganska snart. En ny uppdatering av Drive for Desktop har släppts för både Windows och Mac som lägger till funktioner för att synka mappar till Drive och Foto, och snart kommer användare få meddelanden om att det är dags att uppgradera till det nya programmet.

Redan i slutet av september kommer Säkerhetskopiera och synkronisera sluta fungera och de som vill fortsätta synka till Google Drive måste då skaffa Drive for Desktop.

Drive for Desktop kan med de nya funktionerna fungera som det gamla programmet, men kan också användas som nätverksdisk där filer strömmas till datorn utan att lagras där, så att du enkelt kan komma åt upp till flera terabyte data i molnet på en liten laptop med bara ett par hundra gigabyte inbyggt.